Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.07.2016.
01:25
AutoBild A

Ako putujete kolima u inostranstvo, obavezno proverite ovo

Sva dokumenta koja nosite na put, poput pasoša, lične karte, saobraćajne i vozačke dozvole, kao i međunarodne i dozvole za upravljanje tuđim vozilom, atesta za plin (ako ga imate), platnih kartica, obavezno kopirajte i držite ih odvojeno od originala!

printscreen
Spremni krenite na put u inostranstvo

Jedino na taj način možete mnogo brže rešiti problem nestanka, odnosno daljeg boravka u inostranstvu.

Znajte da za sva izgubljena dokumenta, ključeve i slično morate da platite!

Ako se sudarite ili vam se pokvari auto

pixabay.com

Ako se sudarite u inostranstvu, morate da poštujete sve formalnosti. Time mislimo na to da čim obezbedite mesto nesreće, pozovete policiju, fotografišite mesto nesreće, ubeležite sve (ovde i evropski izveštaj o nesreći može pomoći) ako je moguće i podatke od potencijalnih svedoka i, naravno, ne zaboravite da kontaktirate sa kol-centrom osiguranja, automobilskog kluba ili nekoga sa kim imate ugovor o osiguranju. U slučaju kvara postupate maltene isto, s tim što tada prvo kontaktirate sa osiguravajućim društvom ili pozivate broj koji je zabeležen u garanciji.

Kopirajte dokumenta

Nestanak lične karte odmah prijavite policiji ili ambasadi (konzulatu) i ona će biti proglašena nevažećom, a novu ćete dobiti tek u Srbiji, dok za pasoš tražite potvrdu da ste gubitak prijavili. Čak i za ovu potvrdu morate imati broj pasoša (zato ga kopirajte pre puta), a izdaje vam se putni list sa kojim se možete vratiti u Srbiju. Saobraćajnu i vozačku dozvolu čuvajte jer zahtev za promenu ovih dokumenata ne može da se podnese preko diplomatsko-konzularnih odeljenja, već isključivo nadležnim organima u Srbiji.

Nestanak atesta za TNG odmah prijavite centru u kojem ste obavili atest i tražite da vam pošalju potvrdu o obavljenom ispitivanju ove instalacije, jer nedostatak atesta može skupo da vas košta u EU.

Međunarodnu dozvolu može izvaditi neko umesto vas sa potrebnim dokumentima, ali ovlašćenje nije moguće izvaditi "na daljinu" bez vlasnika i korisnika vozila. Gubitak dokumenata koje izdaje AMSS možete prijaviti direktno AMSS-u ili našoj ambasadi.

Ako izgubite platnu/kreditnu karticu, to odmah morate prijaviti banci kako bi bila blokirana. Međutim, problem je u tome što većina banaka ne može da vam pošalje novu karticu u inostranstvo, pa praktično ne postoji način da podignete svoj novac, osim ako nekoga ranije niste ovlastili.

Ključevi od automobila

Uvek na put ponesite rezervne ključeve od automobila, jer ako ostanete bez njih u inostranstvu, morate pronaći zvanični servis vašeg vozila gde će vam poručiti novi ključ od fabrike, a to može potrajati i nekoliko dana. Uz to, morate imati saobraćajnu dozvolu, a znajte da cena novih ključeva može ići i do 300 evra.

Sprečite obijanje automobila

Razmišljajte unapred i pokušajte maksimalno da smanjite rizik, recimo, parkirajte automobil na nekom osiguranom parkingu, ponesite sav prtljag sa sobom, sklonite sve zastore sa prozora (ako ih imate) i možete otvoriti kasetu kako bi lopovi videli da nemaju šta da ukradu. Ako se dogodi da vam ipak obiju automobil, pozovite policiju i poštujte protokol, koji je neophodan zbog osiguranja, a s osiguravajućom kućom kontaktirajte putem kol-centra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online