Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.06.2010.
17:45
Vestionline A

Vodič kroz Južnu Afriku: Lepa, ali opasna

Fudbalsko prvenstvo koje počinje 11. juna u Južnoafričkoj Republici tu će zemlju u narednih mesec dana pretvoriti u najpoželjnije turističko odredište na svetu.

Ako se odlučite da potrošite malo bogatstvo na avionsku kartu i smeštaj u kvalitetnijem i sigurnijem hotelu, dobra vest je da karata za utakmice ima. Prema poslednjim podacima organizatora, nijedna od 64 utakmice nije rasprodata pa je slobodno ostalo čak 160 hiljada ulaznica. Glavni razlog za to je svakako cena, jer zavisno od mesta, za kartu treba izdvojiti od 160 do čak 900 dolara.


Budući da je reč o zemlji s velikom stopom kriminala i izuzetno nesigurnim gradovima, nešto više novca nego inače treba izdvojiti i za smeštaj, jer se preporučuje odsedanje u poznatim hotelima u gradskim središtima. Cene kreveta kreću se od najjeftinijih hiljadu randa (oko 90 evra) do čak 49 hiljada randa.

U potrazi za hotelom najpouzdanije je krenuti od internet stranice svetske fudbalske organizacije Fife, koja je angažovala jednu britansko-švajcarsku kompaniju za pronalazak pouzdanog smeštaja u hotelima ili proverenim prenoćištima. Ali nedugo nakon što su krenule rezervacije uvidelo se da će se tražiti krevet više pa su koristi od toga imale i susedne zemlje poput Mozambika, Namibije i Bocvane.


Svako ko problem kriminala u Južnoafričkoj Republici shvata olako mora biti svestan podatka da se u toj zemlji svakoga dana u proseku dogodi 50 ubistava i gotovo stotinu silovanja. Isto tako, izgleda da nema stanovnika glavnog grada Johanesburga koji nije bio žrtva ili barem svedok nekog nasilnog čina.

Posetioce začude i električne ograde na kućama srednje klase po predgrađima, kao i znakovi da se imovina štiti vatrenim oružjem. Treba se naviknuti i na činjenicu da su u neposrednoj blizini raskošnih šoping molova ulice koje je najbolje izbegavati nakon mraka.

Ipak, iako se na ulicama ne preporučuje nošenje nakita ili telefoniranje, ne treba biti ni paranoičan jer mnogi su Južnoafrikanci prijateljski raspoloženi prema turistima, a kriminalce mrze više od svega.


Navijačima koji planiraju da prave nerede lokalna policija je, s druge strane, poručila da neće imati milosti, a svi prekršioci zakona najpre će biti pritvoreni u posebno uređenim zatvorima-vozovima, kojima će ih transportovati u zatvore.

Klima

Iako su Evropljanima prve asocijacije na Afriku vrućina, kratki rukavi i sunčane naočare, valja imati na umu da je šesti mesec na južnoj hemisferi razdoblje zime pa temperature po noći mogu pasti i ispod nule.

 

Ali s obzirom da su zime kratke, retko koja zgrada ima centralno grejanje pa se tokom hladnijeg junskog dana u Južnoj Africi možete smrznuti. Sa sobom zato svakako morate imati jaknu, posebno ako se spremate na utakmice u Johanesburgu i Kejptaun.

Gradovi domaćini


Bloemfontein – pravosudno središte, u čijoj su blizini lokalne atrakcije: nacionalni park Golden Gate, najstariji krater na Zemlji Vredefort Dome, čija se starost procenjuje na više od dva miliona godina.

Cape Town – jedan od najbolje pozicioniranih gradova na svetu, smešten između okeana i planina na krajnjem jugu Afrike. Za lepa vremena pogled na okean seže i do 200 kilometara. Osim zatvora gde je robijao bivši predsednik Mandela turistička atrakcija u blizini grada je i bogato vinorodno područje.

Durban – 'najzaposlenija luka' Afrike, grad poznat po tzv. zlatnoj milji, odnosno kilometarskoj plaži punoj restorana, kafića i klubova. Budući da je prosečna godišnja temperatura mora 15 stepeni, pogodan je za celogodišnje kupanje, čak i zimi. U blizini je područje gde žive stanovnici plemena Zulu i mesto na kome su se sukobili s britanskim vojnicima.

 

Johannesburg – 'grad zlata' i zelenila, poznat i kao New York Afrike. Poslovno središte JAR-a na glavnom trgu ima spomenik bivšem predsedniku Nelsonu Mandeli, a među brojnim pozorištima, galerijama i muzejima je i onaj posvećen istoriji aparthejda.


Nacionalni park Kruger


Nelspruit – grad okružen mnogim vrtovima, šumama i prirodnim rezervatima, u čijoj je blizini i poznati nacionalni park Kruger. U predahu od utakmica posetioci se ovde mogu opustiti u planinarenju ili obilasku planinskih klanaca na konjima.

Polokwane – malen i miran gradić koji u svojoj blizini takođe ima nekoliko rezervata i mesta za zabavu. U muzeju na otvorenom mogu se upoznati običaji domorodačkog naroda Bakone iz plemena Sotho.

Port Elizabeth – lučki grad koji podjednako zanima posetioce željne odmora, ali i ljubitelje arhitekture. Kuća opere je primer viktorijanske gradnje, a u gradu je i najveći broj građevina iz razdoblja art nouveaua. Rodno je mesto Nelsona Mandele i mnogih drugih istaknutih boraca protiv aparthejda.

Pretoria – poznat i pod imenom Tshwane, administrativno je središte JAR-a i sedište najvećeg broja ambasada, istorijskih građevina i muzeja.

Rustenburg – smešten na obroncima planine Magaliesburg, najviše je mesto u državi. Na 1.852 metra nad morem bio je taktičko uporište i mesto mnogih bitaka u 19. veku. Dom je najbogatijeg plemena Bafokeng i 30 kilometara udaljen od Sun Cityja, južnoafričkog Las Vegasa, smeštenog u džungli.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online