Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.05.2010.
04:14 >> 11:09h
Č. Mitrović - Vesti A

Najopasniji putevi na svetu

Bezbrižna vožnja je u nekim delovima sveta svakodnevnica, ali za većinu svetskog stanovništva zvuči kao bajka, jer i dalje putevi od nekoliko stotina kilometara zahtevaju celodnevnu bitku protiv blata, rupa, provalija i odrona.

Kada se sagleda kvalitet puteva na nekim od najnepristupačnijih delova planete pravo je čudo da nema više saobraćajnih nesreća. Da li je u pitanju sreća ili umeće vozača da prebrode prirodne i ljudske prepreke, teško je znati. Jedno je sigurno, neke od ovih puteva ne bi trebalo iskušavati.

1. Put u oblacima - Severni Jungas, Bolivija

Inter-Američka banka za razvoj nazvala je put od La Paza do Koroiko u Boliviji najopasnijim na svetu. Severni Jungas je dug 70 kilometara i prolazi kroz Ande, gde ambisi dosežu dubinu od 3.000 metara.

Apsurdno je da kada izlazite iz grada koji je na 3.660 metara nadmorske visine krenete uzbrdo. U proseku svakih nekoliko nedelja se desi saobraćajna nesreća, a godišnje pogine oko 200 ljudi. Ipak, putnici iz ovog kraja sveta primorani su da ga koriste jer je jedini u regionu.

Tako da često autobusi i kamioni prolaze ovuda pretrpani robom i ljudima. Da li je tropska kiša izazvala odron ili je magla od koje se ne vidi ni prva krivina, izgleda da nikog nije briga. Čak se neko od lokalnih preduzetnika setio da napravi biciklističku turu ekstremne vrste, koju su nazvali "gravitacioni turizam".


2. Kaljuga koja guta vozila - Sibirski put za Jakutsk, Rusija


Put za Jakutsk je jedini način da se dođe do ovog grada. On se baš i ne može zvati putem jer od asfalta nema ni traga, pa su neustrašivi vozači primorani da se valjaju u blatu zajedno sa svojim vozilima. Često su primorani da stoje u redu koji može da dostigne i 100 kilometara.

Kada je kišna sezona, velika je mogućnost da se gužva pretvori u humanitarnu katastrofu jer je podloga od gline. Kada se glina natopi vodom, put postaje neprohodan i praktično guta kamione i traktore. U međuvremenu grad Jakutsk je odgovoran da helikopterima dostavi hranu i vodu hrabrim putnicima.

Zahvaljujući međusobnoj saradnji, putnici preživljavaju i stiču pravo da prepričaju doživljaj. Neretko, žene se porađaju u koloni, pa se u tom kraju kaže "rođen na putu za Jakutsk".


3. Tunel probijen krampom - Guolijang, Kina


U Hunan provinciji put koji je lokalno stanovništvo izgradilo dletom i čekićem je bio jedini koji ih je povezivao sa ostatkom sveta. Prodali su koze i lekovite trave da bi kupili krampove i gvozdene alatke i 1977. započeli poduhvat "modernizacije".

U želji da naprave prohodniji put, najjačih 13 seljaka se upustilo u izgradnju tunela, koji je uz pomoć ostalih meštana sada dug 1.200 metara. Gradili su ga pet godina, ali zid tunela nije izravnat, struje nema, niti bilo kojih bezbednosnih mera, tako da je živo čudo što broj nesreća nije znatno veći.

Jedina svetlost dopire kroz prozorčiće koji variraju u veličini, od prosečnih dimenzija do nekoliko metara. Pogled kroz prozor pri bilo kojoj brzini nije poželjan jer uliva strah od klanca koji se prostire ispod.

4. Zaštita sa onog sveta - Put Sečuan-Tibet, Kina


Put Sečuan-Tibet je 2.412 kilometara dug i prelazi preko najviših planinskih venaca na svetu, čak 14 vrhova, kroz šume, klizišta i serpentine koje naravno nisu obezbeđene bankinom.

U poslednjih 20 godina broj saobraćajnih nesreća u Kini je porastao za 100 odsto dostigavši prosek od osam smrti na 100.000 stanovnika.

Evropljani koji su putovali ovuda opisuju lokalne vozače, koji poduprti verom u reinkarnaciju, nisu previše brižni niti dovoljno obuzdani kada voze preko gora i visoravni. Tako da turisti celu turu provode sakriveni iza sedišta, posmatrajući vozače kako prestižu jedni druge na ivici provalije.


5. Neustrašivo u provaliju - Halsema, Filipini

Put Halsema prolazi kroz zabačenu dolinu Centralna Kordiljera na ostrvu Luzon. Započinje asfaltom, ali ubrzo se pretvara u prašinu. Dug je oko 200 kilometara, ali je potrebno više od 10 sati vožnje da se pređe ceo, čak i kada je lep dan.

Poznat je po odronima, blatu i vozačima koji neustrašivo jurišaju slepim krivinama i uskim putevima. Tačan broj nesreća nije poznat sem da ih ima puno, kao što svedoče olupine autobusa pored puta.

Staze iznad klisure, koja ide u dubinu od 500 metara, nemaju nikakve ograde. Iako je u kišnoj sezoni gotovo neprohodan, jedini je način da čovek završi svoje obaveze.


6. Vožnja na minus 40 stepeni - Autoput "Džejms Dalton", Aljaska

 

Baksuznih 666 kilometara dug Džejms Dalton autoput, napravljen je od šljunka i prolazi kroz arktičku tundru, gde zimi temperatura dostiže i minus 40. Uglavnom ga koriste kamioni koji dostavljaju namirnice i potrebnu robu naftnim kompanijama.

Vetrobrani i farovi su lak plen za kamenje koje leti po putu, a prašina i blato se zavlače u svaki kutak. Bez pogona na sva četiri točka nemate šta da tražite tamo.

Pumpe kao i automehaničarske radnje su retke, tako da je preporučljivo imati sve što vam je potrebno, od alata i delova do hrane. Za bezbedan prolaz treba uračunati i dodatni tovar benzina koji je neophodan da bi kamion mogao da bude upaljen danonoćno, jer ako se ugasi, vozač će se smrznuti dok spava.

7. Sudar sa kravom - Patiopolu-Perdikaki, Grčka


Put Patiopolu-Perdikaki je poznat po tome što je uzan, okružuju ga litice s obe strane, i naravno bez bankine. Pored kamiona, autobusa, kola i motora tu je i stoka koja koristi isti put. Najveći broj nesreća se odigrava tokom noći jer uopšte nije osvetljen. Svi voze punom brzinom, jer većina vozača smatra da poznaje svaki detalj ovog puta. Retko ko se odluči za sporu vožnju, a najpametnije je izbeći ga u širokom luku. Kako je od šljunka, ne postoje linije na putu da markiraju trake niti ivičnjake, a proklizavanje pri većoj brzini je neizbežno.

8. Kozji put - Trolstigen, Norveška


Zbog pogleda na vodopad koji pada 320 metara ovo mesto je postalo popularna turistička atrakcija. Ali, na putu Trolstigen vozači moraju da pređu više od 14 serpentina da bi se popeli do vrha. Iako je nedavno proširen i dalje je uzan za kamione.

Zahvaljujući stanovništvu koje poštuje saobraćajne zakone, broj smrtnih nesreća je skoro zanemarljiv. Međutim, i dalje se računa kao jedan od najopasnijih jer nema prostora za grešku, pogotovo ako naletite na vozilo iz drugog pravca koje ne ostavlja više od nekoliko milimetara prostora za manevar.

9. Fantom na putu - Arika-Ikike, Čile

Iako ima malo prometa, put Arika-Ikike se i dalje svrstava u jedan od najkobnijih po putnike. Sa vrtoglavim dolinama, bez bankine, neretko se dešavaju katastrofalne greške vozača.

Pošto je u pustinji, jednolični pejzaž uspavljuje vozače koji se često previše opuste i ne primete skretanje na vreme. Zato se duž puta mogu naći olupine starih vozila, koje prate ovaj sablasni put.

Neki vozači prijavljuju da im se učini da je drugi auto fantom, jer ga jasno ne vide od isparavanja, pre nesrećnog susreta sa drugim vozilom.

10. Planina smrti - Panamerički autoput, Kostarika


Panamerički autoput je najduži na svetu i povezuje ceo američki kontinent. Najopasniji je kod San Isidoro i Kartago u Kostariki.

Na visini od 4.000 metara, prepun rupa, strm, uzak, a uvek ima guste magle, dobio je ime "planina smrti". Otežavajuća okolnost su vozači koji pate od bolesti visine jer su praktično onesposobljeni dok upravljaju vozilom.

Vrh ne bi nosio ovako zloglasno ime da nije lokalnih autobusa i kamiona koji agresivno voze i često guraju druge automobile u provalije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online