Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.11.2015.
04:30
b92.net A

Mesta koja su nestala usled ljudske gluposti

I sami znate da su mnoga istorijska nalazišta nestala vremenom, ali retko koji su propali na ovako glupe i neodgovorne načine…

reddit.com
Mosul, ali bez groba proroka Jone

Grob proroka Jone 

Mesto u Mosulu koje su rado posećivali i hrišćani i muslimani, bilo je jedno od najstarijih grobova na svetu, s obzirom da potiče iz 8. veka pre nove ere. Ipak, vođe terorističke Islamske države prošle godine su ga digle u vazduh, uništivši na taj način deo dragocene svetske istorije.

Kamen iz Singapura 

Verovatno ste čuli za kamen iz Rozete. Ako jeste, onda znajte da je ovaj bio još veći i na sebi je imao uklesane antičke natpise koje je tek trebalo dekriptovati. Ipak, kad je 1843. britanska vojska odlučila da podigne utvrđenje, ovaj kamen nisu, na primer, poslali u Britanski muzej, već su ga iz nekog nepoznatog razloga smrvili i iskoristili kao građevinski materijal.

Stablo Senator 

Nalazilo se na Floridi, a pošto je bilo staro 3.500 godina, može se reći da je bilo svedok Isusovog rođenja, dolaska Kolumba, pada Berlinskog zida, ratova…Tako je i bilo sve do pre tri godine, kada je lokalna zavisnica Sara Barns slučajno zapalila stablo koje je izgorelo do korena.

Pećina Merijers 

Crteži u ovoj francuskoj pećini nastali su pre 15.000 godina i trajali sve do 1992. godine. Tada je grupa mladih odlučila da urado dobro delo i očisti grafite iz 'nekih lokalnih' pećina. Naravno, dalje možete da pretpostavite - grafite su iščetkali i na njih navalili sredstvima za čišćenje, pa su umesto činjenja dobrog dela uništili deo istorije. 

crystalinks.com

Arheloška nalazišta u Atakami 

S obzirom da predstavlja jedno od najsuvljih mesta na zemlji, Atakama je bila dom nekih od najbolje očuvanih arheoloških nalazišta na svetu, a neki tragovi su navodno bili stari i 18.000 godina. Tako je bilo sve do pre šest godina, kad se reli Pariz-Dakar zbog terorističkih pretnji prvi put vozio u Južnoj Americi. Organizatori nisu dobro proverili rutu pa je tom prilikom šest nalazišta nepovratno oštećeno. 

Sirija 

Dobar deo Sirije je razrušen, pa su tako stradali i mnogi istorijski delovi. Tako više ne postoje ili se nalaze u vrlo lošem stanju Alepo suk, Krak des Chevalier i mnoge druge istorijske lokacije, poput Palmire. Uostalom, o tome najbolje govori izveštaj Uneska iz prošle godine, po kojem je više od 300 vrednih spomenika širom zemlje uništeno ili teško oštećeno.

Saudijska Arabija 

I dok Sirijcima rat uništava istoriju, Saudijci je uništavaju sami. U poslednjih trideset godina vladajuća dinastija je uništila 98% ostataka iz nekadašnjeg islamskog carstva. Od zemlje koja je nekad imala bogatu istoriju, Saudijska Arabija iz godine u godinu sve više liči na Las Vegas…

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online