Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.06.2015.
04:30
Tanjug A

Kada je beba spremna za more?

Pedijatar dr Danijela Todorović preporučila je da se sa bebom prvi put krene na more najranije sa njena tri meseca života, jer je to period kada ona počinje samostalno da drži glavu, pa će roditeljima biti lakše da je nose.

hdwallpapersinn.com
Pre odlaska na plažu, adekvatno zaštitite svoje mališane: Krema za sunčanje i šešir su nezaobilazna "oprema"

Prema njenim rečima, idealni meseci za odlazak sa bebom na more su jun i septembar, jer spoljašnje temperature nisu tako visoke, a i manje su gužve na plažama.

- Što se prevoza, beba može da putuje autobusom, vozom, kolima ili avionom, ali najkomforniji vid putovanja je svakako putovanje avionom, a ono što je bitno za to prevozno sredstvo jeste da se bebi prilikom poletanja i sletanja da da pije mleko, vodu ili čaj, jer će joj to smanjiti osećaj pritiska u ušima - rekla je doktorka Todorović.

Sve prilagoditi bebi

Todorović upozorava roditelje da sve prilagode bebi, tako da odlazak na plažu treba da bude u jutarnjim satima do 10 i popodnevnim od 17 sati, kao i da period od 10 do 17 sati treba koristiti za ručak, spavanje ili predah u "debeloj" hladovini. Doktorka ističe da bi beba tokom dana obavezno trebalo da nosi šeširić, kao i da njenu kožu ne bi trebalo izlagati suncu osim kad se unosi u vodu.

Za putovanje autobusom ili kolima je važno da se prave pauze na svaka dva do tri sata, kaže Todorović i dodaje da je za putovanje kolima obavezno auto sedište za bebu.

- Ako se putuje vozom, savetujem da se roditelji opredele za spavaća kola, jer je to najkomforniji vid putovanja vozom - savetuje ona.

Osim garderobe, pelena, kolica, igračaka, suncobrana, dr Todorović podseća da je za bebu potrebno spremiti i putnu apoteku koja bi trebalo da sadrži sirup za snižavanje temperature, fiziološki rastvor i pumpicu za nos, kapi za nos za decu, a za regulaciju stolice kod proliva bi trebalo poneti probiotik i crevni antiseptik, rastvor za oralnu rehidraciju u slučaju povraćanja, sirup i kremu protiv alergije, antiseptični rastvor, antibiotsku mast ako dođe do pojave ogrebotina, hanzaplast.

Prema njenim rečima, takođe je potrebno poneti preparat za zaštitu od ujeda insekata, vodootporni preparat za zaštitu kože od sunca za decu sa faktorom zaštite 50 (ne preporučuje se korišćenje kod dece mlađe od 6 meseci), jekoderm, vlažne maramice, toplomer.

Todorović preporučuje da se bebi par dana pred put i tokom celog letovanja daje preparat na bazi probiotika, jer se na taj način može preduprediti pojava proliva koji nastaje zbog promene sredine.

Ona smatra da je najbolje uplatiti putno zdravstveno osiguranje, jer na taj način beba ima obezbeđen pregled i potrebne analize.

Važno da se bebina koža ispere vodom svaki put kada izađe iz mora i obriše peškirom, a ako beba ima šest i više meseci, na svaka dva sata joj treba naneti novi sloj kreme za sunčanje.

- Ako su spoljašnje temperature visoke, može se desiti da zbog toga i zbog promene sredine, beba ima malo slabiji apetit što ne bi trebalo da brine, ali je bitno da joj se posle obroka ili između obroka ponudi veći unos tečnosti - ističe Todorović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online