Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.05.2015.
04:30
glassrpske A

Antalija, sjajna zvezda Mediterana

Antalija je jedan od najposećenijih turističkih gradova u Turskoj. Ono što je veličanstveno u ovom mestu skriveno je među sjajnim plažama, luksuznim hotelima koji nude sve što poželite, ali i istorijskim znamenitostima koje će zadovoljiti želju svakog istraživača.

www.layoverguide.com
antalija, jedno od najpopularnijih turskih letovališta

Antalija je smeštena na litici u južnom delu poluostrva Anadolija, a njeno ime znači sjajna zvezda Mediteranskog mora. Ovaj grad je i prestonica istoimene pokrajine u kojoj živi oko milion stanovnika.

Grad je okružen planinama, šumama, Mediteranskim morem i mnogim drevnim ruševinama. Sa Antalijskog aerodroma može se stići u bilo koji grad Turske rivijere.

Antalija je jedno od glavnih kulturno-istorijskih centara koje poseduje brojne hotele, počev od onih luksuznih sa pet zvezdica kao što su “Madran palas”, “Adam i Eva”, pa do onih sa dve i tri zvezdice.

Nešto po čemu je prepoznatljiva Antalija su svakako zlatne plaže koje su duge po nekoliko kilometara. Kleopatra i Incekum nalaze se na zapadu grada i duge su oko dva kilometra. Plaže Lara i Konijalti su raj za posetioce sa tirkizno plavim morem sa mnogo barova i klubova. Noćni život u ovom delu Antalije je jako živ, posebno u letnjem periodu, kada dođe veliki broj turista iz svih krajeva sveta.

Pored plaža tu su istorijska mesta koja takođe privlače veliki broj posetilaca. Najpoznatije istorijsko mesto je Olimpus sa arheološkim ostacima koji potiču iz drugog veka pre nove ere. Ništa ne zaostaje ni drevni grad Aspendos, poznat po svom starom pozorištu.

Šoping

Antalija ima dosta šoping centara sa brojnim prodavnicama gde možete naći svetski poznate brendove. Turistima su naročito interesantne prodavnice nakita, tepiha i kože, kojih najviše ima u Kaliči okrugu, u blizini gradskih zidina. U Antaliji se dosta traži tekstil, odeća od pamuka, tradicionalne rezbarije od keramike i drveta, tepisi, ćilimi, radovi od bakra, zlata i kože, a popularni su lokalni žele džemovi napravljeni od voća i povrća. Tezge na ulicama, bazari i marketi svoju robu prodaju i do ponoći.


Nakon obilaska istorijskih znamenitosti, tu su prirodne lepote Antalije, kao što su Manavgat vodopad, Karain i Beldibi pećine, kanjon Koprulu i druga mesta primamljiva za ljubitelje prirode.

Ukoliko želite dobro da jedete, tu su brojni restorani, a u meniju se nalaze mnogi turski specijaliteti, ali i hrana iz drugih svetski poznatih kuhinja.

Ako poželite da se ovog leta odmorite i uživate u blagodatima mora, turski grad Antalija idealno je mesto za to.

Istorija

Istorija Antalije seže do starogrčkih i rimskih vremena, a i dan-danas je zadržala neka obeležja koja već vekovima izmamljuju uzdahe turista. Antaliju je osnovao Atalus Drugi, kralj Pergamuma 159. godine pre nove ere. Grad je doživeo procvat pod vladavinom Rimljana i taj zlatni period se zadržao sve do 1390, kada je pao pod vlast Otomanskog carstva. I danas se mogu videti ostaci tog perioda, a najznačajniji su svakako ostaci gradskih zidina, među kojima se ističe impozantna Hadrijanova kapija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online