Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.05.2015.
04:30
Tanjug A

Potpećka pećina - mesto gde stanuju zmajevi i patuljci

Dvorana zmajeva, Don Kihot, Snežana i sedam patuljaka nisu samo naslovi priča za decu već su i prirodni ukrasi Potpećke pećine koja se nalazi na 14 kilometara jugoistočno od Užica.

zlakusa.com
Prirodna lepota koja privlači desetine hiljada turista

Zanimljivo je da ova pećina, jedinstvena po monumentalnom ulazu u obliku potkovice, nema svoje pravo ime. Naziv Potpećka potiče od sela pokraj kog se nalazi, a selo je dobilo ime Potpeće po pećini („selo pod pećinom“).

Potpećka pećina je dugačka deset kilometara, ali je posetiocima na razgledanje dostupno samo 555 metara. Na ulazu u pećinu koji se nalazi na litici visokoj  72 metra, čeka oko 200 stepenika. Otvor Potpećke pećine, visine oko 50 metara i širine 12 metara pri dnu, spada u najviše pećinske ulaze u Srbiji.

Iz pećine, u kojoj je temperature samo 9 stepeni, izbijaju dva vrela koja čine dva kilometra dugu reku Petnicu. U pećini se nalazi obilje stalaktita (ukrasa koji vise sa zidova pećine) i stalagmita ( ukrasa koji rastu iz poda pećine), a oblici podsećaju na zmajeve, kamile, orlove, sove, ribe.

Posle "Šiljate stene" ulazi se u "Tavan", veliku dvoranu sa kupolom "vizantijskog stila". Dvorana dobija dnevno svetlo i pruža nezaboravan pogled. Obris ulaza liči na slona sa stražarskom kulom, koji se nalaze na vrhu pećine. Iz dvorane "Tavan" prolazi se kroz tunel "Glavni Hodnik" da bi se stiglo do "Prolaza nade", dvorane u kojoj je tokom prošlih deset godina otkriveno više od 2.185 metara prolaza.

Sledeći "Minerski prolaz" vodi do "Galerije Mladih istraživača", a pored nje je "Cvijićeva dvorana", nazvana po Jovanu Cvijiću, čuvenom naučniku i speleologu. Posetioci dalje prolaze kroz tunel "Prolaz slepih miševa" do "Drezničkog kanala", dela Potpećke pećine koji pokazuje njen ogroman sistem, ukupne dužine 6 do 8 kilometara koji povezuje sela Dreznik i Potpeće.

zlakusa.com
Pećina krije i vrela dve rečice

U ovom kanalu se nalaze formacije "Snežana", "Sedam patuljaka", "Don Kihot", zatim "Nevestinski veo"... Na tavanici speleološkog dragulja, koji su izgradile vode ponornice koje poniru u Drezničkoj dolini, može se videti kameni nakit, vajan rukama prirode milenijumima.

Potpećka pećina, zaštićena kao spomenik prirode, najznačajniji je speleološki lokalitet zapadne Srbije. Jedna je od svega pet pećina u Srbiji uređenih za turističku posetu i godišnje je poseti više desetina hiljada turista.

Jedna od njih, Sanja Prodanović iz Čačka, kaže da je više puta posetila Potpećku pećinu i da je oduševljena posebnim prizorom koji predstavlja spajanje stalaktita i stalagmita . Ona kaže da je na nju najveći utisak ostavila Dvorana zmajeva, koja je nastala od nekadašnjeg izvora vode, kao i skelet pećinskog medveda.

- Mnogobrojne legende o pećini, kao i dvorana u kojoj su se Srbi skrivali od Turaka su me, takođe, impresionirale, i sigurno ću tamo ponovo otići - rekla je Čačanka.

A u blizini Potpećke pećine, porodica Guskić je davne 1988. godine napravila ribnjak u kojem gaji kalifornijske pastrmke.

- Godišnje proizvodimo oko pet tona pastrmke koju  turistima po specijalnom receptu spremamo u etno restoranu „Vodeničar“ - kaže vlasnik tog ugostiteljskog objekta Željko Guskić.

On dodaje da je restoran dobio ime po vodenici potočari koja je izgrađena u prošlom veku, 1939. godine u kojoj se još melje žito, a neretko gosti iz Novog Sada, Beograda, Subotice ponesu i po koji kilogram projinog belog brašna.

- Pored restorana je i rečica Petnica koja izvire iz Potpećke pećine sa biserno čistom vodom, a na njenom toku, koji je dug kilometar i po do ušća u Đetinju se nalazi ukupno šesnaest ribnjaka i još dva restorana - kaže Guskić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online