Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.04.2015.
03:30
Tanjug A

U ritmu grada: Počinju Dani Beograda

Tradicionalna manifestacija Dani Beograda, čiji je ovogodišnji slogan "U ritmu grada", počeće u četvrtak i trajaće do 19. aprila, a organizatori su najavili bogat kulturno-umetnički program koji će, pored ostalog, obuhvatiti izložbe, koncerte i istorijske obilaske prestonice.

Tanjug
Manifestacija počinje na Kalemegdanu

Tokom "svojih" dana srpska prestonica ugostiće proslavljenog ruskog reditelja Nikitu Mihalkova kome će biti uručeno zvanje počasnog građanina Beograda, a biće dodeljene i tradicionalne nagrade Grada za pojedince i grupe koje su dali doprinos u razvoju prestonice.

Program manifestacije, koja se ove godine obeležava 14. put, biće podeljen u tri tematske celine: "U ritmu istorije", "U ritmu muzike" i "U ritmu pobede".   

Tokom četiri dana manifestacije biće prikazano oko 40 programa.

Dani Beograda zvanično će početi polaganjem cveća na spomen obeležju na Kalemegdanu, a kasnije tokom dana biće održana i svečana sednica Skupštine grada, na kojoj će biti saopštene odluke o dodeli Nagrada grada za 2014. godinu.

Tokom Dana Beograda, u Starom dvoru će biti postavljena izložba na kojoj će biti prikazana odora kneza Lazara iz 14. veka i Jefimijina "Pohvala Svetom knezu Lazaru" iz 15. veka, orginalni eksponati iz Muzeja Srpske pravoslavne crkve.

Odora kneza Lazara nastala je pre 1389. godine, a kako predanje kaže, on ju je nosio u trenutku pogibije u bici na Kosovu.

Pohvala Svetom knezu Lazaru nastala je 1402. godine, a izvezena je pozlaćenom žicom na crvenom atlasu, sa namerom da bude pokrov za kovčeg sa moštima kneza u njegovoj zadužbini Ravanici.

Iako nazvan pohvalom, tekst je zapravo molitva knezu za opštu i neposrednu pomoć ugroženom narodu i sinovima Stefanu i Vuku, kao i za posredovanje kod svetih mučenika.

Posetioci manifestacija će besplatno moći da posete mnoge gradske muzeje i kulturne institucije, poput Muzeja grada Beograda, Muzeja Nikole Tesle, Velikog barutnog magacina, Muzeja Vuka i Dositeja, Galerije fresaka, Muzeja Bajničkog logora, Muzeja Paje Jovanovića, Konaka knjeginje Ljubice.

Tanjug
Na Starom dvoru će biti prikazana odora Cara Lazara

U muzičkom delu programa, u petak 17. aprila, u Knez Mihajlovoj će biti postavljeno šest bina na kojima će Beograđane i njihove goste zabavljavati poznati muzički umetnici.

U muzičkom delu programa koji će početi u 19 sati, posetioci će moći da uživaju u zvucima džeza, popa, evergrina, roka i renesansne muzike, a biće izvedena i opereta Johana Štrausa Mlađeg "Slepi miš", koja je prevedena na srpski jezik.

Na džez sceni, kod restorana Vapijano, nastupiće Jovan Maljković, "Belgrade Dixiland Orćestra" biće ispred instituta "Servantes", Vojkan Borisavljević kod RK "Mitić", a beogradski "Beatles tribute sastav" kod restorana "Grčka kraljica".

Ljubitelji renesansne muzike moći će da uživaju u zvucima ansambla Renesans kod Biblioteke grada Beograda, dok će 15. vaskršnji koncert beogradskog Kamernog hoval biti održan u Sabornoj crkvi sa početkom u 19.30 sati.

Povodom velikog jubileja, sedamdesetogodišnjice pobede nad fašizmom, biće organizovane posete istorijskim lokacijama, na kojima će građani, između ostalog, moći da vide gde je bio zatvor na Trgu Nikole Pašića, Dom Vojske Srbije gde se nekada nalazilo sedište Gestapoa.

Istorijska tura obuhvatiće i obilazak Terazija 31, gde se nalazi spomen-obeležje obešenima 1941. godine, mesto na kojem su petorica građana obešena tramvajskim stubovima kako bi okupator zastrašio ostalo stanovništvo, kao i obilazak lokacije u Vase Čarapića 22 gde se dogodio teror nad civilnim stanovništvom.

Proslavu Dani Beograda organizuju Gradska uprava i Sekretarijat za kulturu u saradnji sa omladinskim pozorištem "Dadov" kao izvršnim producentom.

Proslava Dana Beograda jedna je od najznačajnijih manifestacija koja se događa svake godine od 16. do 19 aprila.

Povod njenog održavanja su dva važna datuma u istoriji grada - 16. april kada se u pismu pape Jovana osmog prvi put pominje slovensko ime grada Beograda i 19. april - dan kada su 1867. godine simbolično predati ključevi grada Knezu Mihailu Obrenoviću.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online