Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 12.04.2015.
03:30
alo.rs A

Ni EU ne može protiv Avata - zabrane ženama na Svetu Goru

Poluostrvo Sveta Gora jedinstvena je zemlja na planeti koju čini 20 velikih manastira i mnogo monaških naseobina, a preko 2.500 monaha živi na ovom svetom tlu. Iako je taj prostor sam po sebi specifičan, pečat mu daje Avato - drevni zakon Atosa, koji strogo zabranjuje ženama da kroče na Svetu Goru.

AP
Religijski zakoni za sada odolevaju zemaljskim zakonima

Avato je od 1953. deo ustava Grčke. Kada je ta zemlja ušla u Evropsku uniju, doneta je deklaracija koja ga potvrđuje, a njegovo nepoštovanje sankcioniše se zatvorom. Istoričari religije ne veruju da će se to ikada promeniti, bez obzira na to što su pripadnice Evropskog parlamenta digle svoj glas da se Avato ukine.

Prema predanju, Svetu Goru je blagoslovila sama Presveta Bogorodica tokom svog boravka na ovom poluostrvu. Ona se posle Hristovog stradanja i vaskrsenja lađom uputila na Kipar u posetu prvom arhiepiskopu kiparskom Lazaru - onom istom Lazaru koga je Gospod posle smrti vratio u život. Lađa na kojoj je plovila zahvaćena je olujom i našla se na obali Atosa. Ona se tada susrela sa stanovnicima koje je tom prilikom blagoslovila.

Posle nje još samo nekoliko žena je tamo kročilo. Zapamćen je boravak carice Jelene, koja je sa svojim suprugom carom Dušanom Silnim, sklanjajući se od kuge, boravila u Atoskoj gori. Ona je imala zvaničnu dozvolu, ali je nošena da ne bi zgazila na svetogorsku zemlju.

Na isti način na Atosu boravila je i supruga britanskog konzula u Atini 1850. godine. Sa Atosa je proterana Grkinja, tadašnja mis Evrope, 1929. godine. Ona je maskirana pokušala da se iskrca u jedno od manastirskih pristaništa. Pedesetih godina jednoj Francuskinji pošlo je za rukom da obiđe monašku zemlju uzduž i popreko, a po dolasku u Pariz objavila knjigu "Mesec dana među muškarcima".

Miroljub Jevtić, urednik časopisa "Politikologija religije", kaže za da je stav žena Evropskog parlamenta, s tačke gledišta univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, sasvim ispravan.

- Sa druge strane, to pokazuje svu slabost modernog koncepta religije. Evropa počiva, osim što se, između ostalog, bori za ravnopravnost žena, i na ideji o slobodnom ispovedanju religije. A šta je ta sloboda, ne odlučuje Evropski parlament, već verske zajednice i njihove dogme. Prema učenju Pravoslavne crkve, pristup ženama Svetoj Gori je nemoguć. Tu je, zapravo, sukob dva ljudska prava - pravo pripadnica ženskog pola i pravo vrenika i verskih zajednica da slobodno ispoljavaju svoju veru i versku praksu. Ta kvadratura kruga se, kao što vidimo, ne može rešiti jer sa tačke gledišta sadašnjih stavova Pravoslavne crkve nemoguće je ukidanje Avata - objašnjava Jevtić. 

Više sile protiv dobročiniteljki

Mnoge vladarke podizale su i pomagale svetogorske manastire, među njima i vizantijske carice Teodora i Plakidija. Kada su poželele da kroče na Atos, desili su im se čudesni događaji, koji su ih od te namere odvratili. Pri nameri da uđe u Manastir Vatoped, Plakidija je začula glas koji joj je rekao da odstupi. Isto se dogodilo i sultaniji Mari Branković, koja je, donevši časne darove iz Carigrada u Manastir Svetog Pavla, zaustavljena na pola puta od obale.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.04.2015. 14:05
Pripadnice evropskom pralamenta-šta bi one da tamo izlažu svoju olinjali 3,14čku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online