Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.02.2015.
05:30
b92.net A

Svetski putnici otkrivaju: Ovo su najlepši krajevi planete

Tražite inspiraciju za putovanje? U tome vam mogu pomoći okoreli avanturisti koji su podelili s javnošću svoje omiljene destinacije.

AP
U Novoj Gvineji živi na stotine plemena, svi imaju svoje običaje i govore različitim jezicima

Nova Gvineja

Naučnik i pisac Džared Dajmond, koji je dobio Pulicerovu nagradu za knjigu “Guns, Germs and Steel” smatra da je najlepše i najuzbudljivije mesto na svetu Nova Gvineja.

“Na ovom ostrvu imate celi svet - od ekvatora do Severnog pola. Nalazi se na polutaru, ali su planine tako visoke, da se na vrhovima nalaze glečeri. To znači da dok se penjete planinom u Novoj Gvineji, možete da vidite tropske šume, hrastove šume, palme, subalpsko rastinje, tundru i glečere i sve to dok prelazite samo nekoliko kilometara. Zapravo, to je jedino mesto na svetu gde možete stajati na koralnom grebenu i gledati u glečer. Takođe, ovde živi na stotine različitih plemena koji govore različitim jezicima, pa je i sa te tačke gledišta ovo jedno od najuzbudljivijih mesta na planeti.”

wikipedia.org
Destinacija koju bi svako trebao da poseti: Kanjonlend nacionalni park

Kanjonlend nacionalni park, Juta, SAD

Pisac Tamim Ansari preselio se iz Kabula u SAD kao 16-godišnjak.

“Svake godine išli smo na ekskurzije na kampovanja. Jedne smo bili u Kanjonlendsu u Juti. Sećam se da sam ada rekao: ‘Vratiću se ovde pre nego što umrem’. Pre nekoliko godina, zaista sam se vratio. Prestar sam da pešačim, pa ne mogu da posetim sva mesta kojih se sećam. Međutim, Kanjonlends je predivan. Ne dozvolite da vam život prođe, a da ga ne posetite”.

wikipedia.org
Hiljade jezera kao granica između SAD i Kanade

Baundari Voters, Minesota

Tamim Ansari takođe voli divljinu Baundarija. “Ako pogledate mapu SAD i Kanade, videćete granicu među njima. To su hiljade jezera. Ne postoji bolje mesto za vožnju kanua. Samo tri grupe dnevno mogu da uđu u ovu oblast. Nećete sresti nikoga. Iz jednog jezera, plovićete u drugo, pa onda još jedno... Kampovali smo na jednom malom ostrvu, koje je imalo uređen teren, ali ništa sem toga. To mi se mnogo svidelo”.

wikipedia.org/Amit.pratap1988
Prestonica joge: Rišikeš se nalazi na mesti gde Gang silazi sa Himalaja

Rišikeš, Indija

Brita Hezel, neurolog i iskusni jogi istražuje na Harvardu načine na koje meditacija menja mozak.

“Putovala sam u Indiju više puta. Jedno posebno mesto nalazi se na severu i zove Rišikeš. Zovu ga prestonicom joge, budući da ovde dolazi mnogo jogija. Nalazi se na mestu na kom Gang silazi sa Himalaja i prelazi u niziju. Tu sam shvatila da je ovo način na koji želim da provedem svoj život i čemu želim da posvetim i svoja istraživanja i slobodno vreme, jer mislim da je važno da svako ima zanimanje koje ga vodi dobrom, spiritualnom i smislenom životu”, kaže Hezel.

wikipedia.org
Šuma okružena kristalnim jezerima: Kilarni park u Kanadi

Kilarni park, Kanada

Kada se umori od takmičenja u ekstremnim sportovima, Rajan Etkins posećuje park Kilarni u Kanadi.

“On je samo nekoliko sati vožnje od mesta u kom živim. To je prelepa kanadska šuma sa kristalnim jezerima. Odlična je za pešačenje i vožnju kanua”, kaže on.

wikipedia.org
Jedno od najlepših mesta na planeti: Hanalej na Havajima

Hanalej, Havaji

“Mislim da je najlepše mesto na kom sam bio Hanalej na severu ostrva Kauai na Havajima”, kaže Tim Kočis, bivši izvršni direktor velike firme Aspiriant.

“Prelepo je, naročito kada je sunčano i neposredno posle kiše. Posmatrate niz vodopada koji se niz padine planina na obali spuštaju pravo u okean i pitate se da li postoji lepše mesto na planeti”.

wikipedia.org/Norbert Nagel, Mörfelden-Walldorf
Prelepa priroda Toskane nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Toskana i Pozitano, Italija

Lalita Tademi napisala je nekoliko istorijskih romana. Njena omiljena destinacija je italija.

“Suprug i ja smo putovali Italijom jedan mesec. Dve nedelje smo bili u Toskani u kući na selu. Pisala sam svako jutro, a popodno smo posećivali gradove. Nismo imali nikakav plan – samo smo šetali”.

Kasnije su obilazili i ostatak Italije, a Pozitano je, kaže ona, najlepše mesto koje je ikad videla.

“Oduševilo me je. Tamo na liticama, iznad svega, gleda na more i brodove. Predivno je. Provela sam mnogo vremena na balkonu samo zureći u daljinu”.

Reuters/R.B.
Kultura slobode, dobrodošlice i oslanjanja na sebe: Mongolija

Mongolija

Politički savetnik Džejmi Mecl proputovao je gotovo svaki kutak Azije. Njegova omiljena destinacija je Mongolija.

“To je magično mesto. Za razliku od Kine, nju naseljava malo ljudi. Svako ima svoj mali šator. Turska reč za njega je jurta, ali se u Mongoliji zove Ger. Kilometrima ste daleko od svih ostalih ljudi. To je kultura slobode, dobrodošlice i oslanjanja na sebe. Ljudi, barem moji prijatelji Mongoli, su kreativni zabavni i velikog srca. Znam da nisu jedini takvi ljudi na svetu, ali su mene na neki način dotakli”, kaže on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online