Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.04.2010.
14:46
Vestionline A

Neprolazna grčka ostrva: Santorini

Najslikovitije ostrvo arhipelaga Ciklada i fascinantni vulkanski pejzaž ostrva Santorini prepoznali su evropski umetnici pre tridesetak godina, a slavni pesnici opevali su njegovu 4.000 godina staru istoriju.

Vulkani i istorija

Ostrvce preko puta grada je aktivni vulkan

Santorini, kako mnogi kažu biser među grčkim ostrvima, nastao je usled vulkanske aktivnosti još u praistoriji. Ogromna erupcija užarene lave i pepela koja je u kasnom bronzanom dobu zadesila ovo područje, uzrokovala je nestanak jedne od najnaprednijih civilizacija tog doba, ali je istovremeno i stvorila mit o Atlantidi. Najnoviji pokazatelj vulkanskog stvaralaštva su dva obližnja ostrvca - Palea i Nea Kameni.

Istoričari navode da je prvi naziv ovog atraktivnog ostrva bio Strongyle (Okrugli), a da je kasnije preimenovan u Kalliste (Najlepši), naziv koji uveliko dočarava njegove prirodne draži. Današnje ime dobio je od naziva kapelice Sv. Irene (Santa Irene).

Bogata ostorija Santorinija vidi se najbolje kroz dva arheološka lokaliteta - Akrotiri otkriva ostatke praistorijske Tere, a tu je i drevni grčki grad Mesa Vouno.

U glavnom ostrvskom mestu Thiri (Firi) nalazi se Muzej There, kao i Arheološki muzej i Muzej folklora. Obilaskom brojnih ostrvskih naselja nailazi se na više od 250 crkvi, sagrađenih na vrlo kreativan način, kao uostalom i većina arhitekture na ovom prelepom mestu.

Tamne stene, plavetnilo mora i očaravajuća belina kuća kreiraju izuzetno fotogeničnu turističku destinaciju. Topli sunčevi zraci obasjavaju ovo drevno ostrvo tokom većeg dela godine, pa čak i za vreme takozvanog "kišnog razdoblja“ od novembra do marta. Toplo i suvo vreme vlada od aprila pa sve do oktobra, stoga je taj period idealan za potpuno uživanje u slikovitom kraju Santorinija.

Tipične jesenje i zimske temperature ovog podneblja kreću se od 12-20 stepeni Celzjusa, dok proleće i leto donose od 17-27 stepeni.

Plaže

Crna plaža

Na južnoj i jugoistočnoj strani ostrva se nalaze najpopularnije plaže od kojih je svaka na svoj način jedinstvena, zahvaljujući upravo svom vulkanskom poreklu, jer, zanimljive forme okoline, crni, beli i crveni pesak i blistavi kamenčići crne boje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Plaže na severu ostrva nude veću privatnost, budući da ih je teže uočiti sa glavnih puteva, pa su ih turisti, uglavnom parovi i porodice, tek nedavno počeli otkrivati.

Na jugo-istočnom delu se nalaze dobro opremljene plaže kao što su Monolitos, Avis i Kamari, gde su dostupni i mnogi dodatni sadržaji – radnje, restorani, hoteli, centri za vodene sportove.

Prekrasan spoj plavog mora i crnog peska, kratak je opis Perise i Perivolosa, najpoznatijih plaža Santorinija. Na samom jugu oostrva očekuju vas Crvena i Bela plaža, zatim Vlikada, koje su deo nezaboravnog pejzaža nastalog dugogodišnjom igrom vetra.

Venčanja i magarci

Santorini je sve poznatiji i po velikom broju venčanja koja se tu organiziraju, budući da su bajkoviti zalasci sunca idealna scenografija za romantične duše. Glavni šoping centar na ostrvu nalazi se u Firi, međutim, zanimljive suvenire, nakit, odeću i izvorne narodne rukotvorine modu se naći i u prodavnicama pored plaža ili u galerijama i buticima smeštenim u naseljima kao što je Oia. Za vreme letnje sezone dućani su otvoreni do ponoći.

Jedna od tradicionalnih atrakcija Santorinija je jahanje magaraca po strmim stepenicama i uskim uličicama ostrvskih naselja. Ono što većina ne zna kada sedne na magarca je da se ove mirne životinje kreću mnogo brže nego što se čini na prvi pogled.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online