Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.09.2014.
08:00
telegraf.rs A

Evo šta sve možete kupiti za 1 dolar širom sveta

Ukoliko volite da putujete, a u škripcu ste s novcem, imamo rešenje za vas. Predstavićemo vam šta sve može da se pazari za samo jedan dolar, spisak stvari će vas sigurno prijatno iznenaditi.

U zavisnosti u kom delu sveta se nalazite, za samo 1 dolar možete nešto prezalogajiti, popiti kafu, dobiti masažu ili okušati sreću i kupiti greb-greb srećku
 

Mislili ste da za jedan dolar (oko 90 dinara) ne može da se kupi ništa? Niste u pravu. Britanski izdavač turističkih knjiga “Lonli plenet” je sproveo anketu među svojim čitaocima, pitajući ih šta kod njih u komšiluku mogu da kupe za dolar.

Ako se ikad nađete u Egiptu, za dolar možete da pojedete tanjir košarija. To je jelo napravljeno od špageta, pirinča, sočiva i prženog luka. U Indiji možete da pojedete pirinča koliko vam duša poželi, bez ograničenja.

U Austriji nećete moći da kupite količinu kao u prethodno navedenim zemljama, ali, moći ćete da uzmete popularnu kiflu “Kornspitc”, da barem utolite glad. U Sjedinjenim Američkim Državama nema puno toga da se kupi za dolar, ali ćete vašeg četvoročkaša moći da parkirate bezbedno.

Vijentam je tropska zemlja i potrebno je da imate zaštitu za glavu, a njihov prepozantljiv šešir od bambusa staje 1 dolar. To nije sve. U ovoj zemlji tri para sandala i pet pakovanja supe košta po jedan dolar.

Evo šta možete kupiti za jedan dolar u "belom svetu"
 

U Nepalu za ove pare možete da pazarite 10 knedli i 250 mililitara koka-kole. Dok u Italiji za jedan dolar možete da popijete flašu jeftinog vina, dok jedete kilogram špageta za iste pare. A ako vas posle lošeg alkohola zaboli glava, jedna tableta brufena po istoj ceni rešiće vam problem.

Na Atlantskom okeanu, u Portugaliji, dok gledate u prelepu prirodu, možete popiti espreso za dolar. Na Filipinima je pravi raj za one koje vole masažu. Za samo jedan dolar dobijate masažu stopala u trajanju od 45 minuta. Ovo je do sad možda i najbolja ponuda od svih navedenih zemalja.

Arapsko jelo šavarma u bogatim Ujedinjenim Arapskim Emiratima košta dolar. To je nešto nalik grčkom girosu i turskom kebabu, a u njega se stavljaju razni lokalni začini. Sve je popularniji kod nas, tako da možete da probate ovo ukusno jelo ukoliko niste.

U glavnom gradu Kolumbije, Bogoti, kafa i dva biskvita koštaju dolar. U Velikoj Britaniji je malo širi izbor robe za kupovinu. Dve cigarete, tri četvrtine mleka, pola litre dizel goriva i novine su po dolar.

U Južnoj Koreji čak možete da putujete gradskim prevozom. Metro karta košta dolar, a ako želite da se maskirate, tu je i kostim za glavu za iste pare. Pošto naši ljudi često putuju kod naših suseda, u Mađarsku, tamo možete da parkirate automobil u centru grada na pola sata, da pročitate lokalne novine, prezalogajite četiri jabuke ili se počastite burgerom u Mekdonaldsu.

Kod naših drugih suseda Hrvata imate mogućnost, pogotovo ako idete na primorje, da se rashladite kuglom sladoleda. Kraljevina Danska ima takođe raznovrsan izbor za samo jedan dolar. Litar mleka, čokoladica, krastavac i jedna razglednica za lokalno slanje koštaju po dolar.

Ako se nađete u Srednjoj Americi, konkretno u Kostariki, ješćete zdravo za male pare. Lubenica, papaja i ananas staju po jedan dolar, a ukoliko niste ljubitelj voća za isti novac možete uživati u šoljici kafe. Postoji dosta država na svetu koje su podeljene na dva dela, na bogati i siromašni. Tako je i na Kanarskim ostrvima. Ako ste na severu, možete da popijete kafu, dok na jugu možete za dolar da uzmete samo pola šoljice.

U Gradu svetlosti, Parizu, oko 40 odsto kafe u “Starbaksu” možete da uzmete za dolar. Na stenovitim Farskim Ostrvima su cene za naše uslove paprene, tako da možete da žvaćete žvakaću gumu za dolar. Ako imate sreće, naletećete u marketu na jabuke, a možete da kupite čak dve.

U dalekoj Australiji možete da okušate sreću za dolar. Srećka greb-greb može da vam promeni život, ukoliko izgrebete pravu kombinaciju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online