Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.08.2014.
08:00
b92.net, VIP A

Kako da koristite telefon u romingu?

Cene u romingu se znatno razlikuju od onih u nacionalnom saobraćaju, a mnogi korisnici svoje ustaljene navike u mobilnoj komunikaciji ne menjaju kada su na putu.

Da se letovanje ne pretvori u pakao: Bezbedno telefonirajte i kada ste u inostranstvu
 

Bez obzira na to koju mrežu koriste, saveti koji slede korisnicima će pomoći da ostvare efikasnu komunikaciju bez visokih računa po povratku iz inostranstva:

1. Pre polaska na put savetujemo vam da se informišete o cenama i uslugama koje vaš operater nudi u saradnji sa svojim inostranim partnerom na određenoj destinaciji.

2. Raspitajte se da li vaš operater nudi specijalne roming promocije u vidu paketa dodatnih minuta i megabajta za prenos podataka.

3. Pre polaska na put deaktivirajte uslugu govorne pošte. Prijem i preslušavanje govorne poruke tarifira se kao dolazni i odlazni poziv u romingu.

4. Slanje SMS poruke za proveru stanja na računu kod nekih operatera se tarifira prema važećem cenovniku za SMS u romingu.

5. Budite oprezni prilikom korišćenja interneta, tj. prenosa podataka. Ukoliko nije neophodno da u svakom trenutku imate pristup internetu, na telefonu podesite opciju za zabranu prenosa podataka u romingu. Otvaranje priloga mejlova, video materijala i fotografija na društvenim mrežama stvara veliki internet saobraćaj.

6. Proverite da li vaš aparat ima Wi-Fi opciju i, gde god je ona dostupna, koristite lokalnu Wi-Fi mrežu za opciju prenosa podataka. Obratite pažnju da će se, ukoliko dođe do prekida Wi-Fi signala a usluga prenosa podataka nije deaktivirana, vaš aparat automatski prebaciti na GPRS mrežu i nastaviti prenos podataka koji se tarifira prema cenovniku za roming.

7. Čitajući prateća uputstva i obaveštavajući se kod svog operatera, upoznajte sa karakteristikama svog smart telefona. Smart telefoni sadrže u sebi aplikacije koje zahtevaju vezu sa internetom, na primer automatsko ažuriranje softvera, aplikacija ili elektronske pošte.

Zbog toga preporučujemo da isključite opciju automatskog ažuriranja podataka.

Razmislite o tome koje bi navike u mobilnoj komunikaciji valjalo promeniti dok ste u inostranstvu, tako da pri tom ostanete informisani i u kontaktu sa najdražima. U skladu s tim napravite spisak servisa koje ćete koristiti dok ste van zemlje i onih koje ćete isključiti pre nego što pređete granicu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online