Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 29.04.2014.
08:00
24sata.rs A

Odlični predlozi: Vodič za 1. maj u Beogradu

Zašto Prvi maj ne biste proveli na nekom od brojnih beogradskih izletišta? Bez obzira da li praznik provodite u gradu ili želite da se opustite negde u okolini Beograda, imamo za vas "vodič za Prvi maj" - od toga kako da stignete do izletišta do toga šta da radite tamo i za koga je baš ta lokacija raj.

Toliko je mesta za odmor i uživanje u Beogradu. Samo treba da izaberete...
 

Avala

16 km od centra
prevoz: "Lasta” br. 493
za: decu, rekreativce, bicikliste


Ovo je prava planina za šetnju, razonodu i odmor u prirodi. Nalazi se 16 kilometara južno od Beograda. Sa svojih 511 metara, tek je za koji metar izbegla da je zovemo brdom. Na Avali se nalazi Spomenik neznanom junaku. Za potrebe njegove izgradnje 1934. godine dinamitom su razrušeni ostaci srednjovekovnog grada Zrnova. Toranj na Avali je otvoren za posetioce i turiste. Sa njega se pruža predivan pogled na čitavu Šumadiju. Obavezno obiđite i spomenik ruskim veteranima nalazi se nešto niže od Spomenika neznanom junaku.


Izletište Trešnja

30 km od centra
PREVOZ: ”Lasta” br. 493
dobro za: decu, roštiljanje


Šumski kompleks sa bogatim lovištem samo je jedna od privlačnih ponuda ove atraktivne lokacije. Veštačko jezero sa okolnim potocima i izvorima hladne vode doprinosi miru i spokoju. Na obali jezera i okolnim proplancima postoje uređene površine gde izletnici mogu da provedu prijatno vreme uz tradicionalni roštilj, pivo i sportske aktivnosti.


Markovačko jezero

60 km od centra
prevoz: “Lasta” br. 493
lokalna linija do Markovca
dobro za: ribolovce, kampere


Nalazi se južno od Mladenovca, 60 kilometara od centra Beograda. Važi za jedno od retkih beogradskih jezera koje je opremljeno dobrom pratećom infrastrukturom, dozvoljeno je postavljanje šatora, raj je za sportske ribolovce i izletnike. Od Mladenovca do Markovačkog jezera se stiže starim kragujevačkim putem, skreće se desno ka selu Markovac, a postavljeni su putokazi koji vode do obale jezera.


Šuma Zabran

50 km od centra
prevoz: “LASTA” BR. 860
za: rekreativce i bicikliste


Izletnička šuma Zabran nalazi se neposredno uz Obrenovac i jednim svojim delom izlazi na Savu. Očekuju vas piknik prostor, pešačko-biciklistička staza, trim-staza, pejntbol teren, a šuma je idealna i za decu, streličare, šahiste i pecaroše. Ako dolazite iz Beograda automobilom, krenite Obrenovačkim putem pa prva desno posle Kolubarskog mosta.

Bela stena

10 km od centra
PREVOZ: Brodom
za: porodicu, gurmane


Na desetak kilometara od centra Beograda, nalazi se dunavsko ostrvo Šveb. Priroda je gotovo netaknuta, naseljen je samo deo koji se zove Špic, dok je većina pod šumom. Ostrvo ima peščanu plažu i dobru ponudu hrane. Do Bele stene stiže se brodićima ili čamcima koji svakodnevno voze od marine u Višnjici (poslednja stanica 32) i pomoćne stanice koja se nalazi na kraju ulice Flavijeve Legije.


Sopot i Kosmaj

50 km od centra
PREVOZ: “lasta” br. 495
za: ribolovce, lovce, rekreativce


Planina Kosmaj je nešto viša od Avale, nalazi se na 50 kilometara od centra Beograda, u blizini Mladenovca i Sopota. Markovačko jezero se nalazi na šest kilometara od Mladenovca, raj je za sportske ribolovce, lovce i izletnike.


Zornića kuća

30 km od centra
prevoz: “lasta” br. 560
dobro za: decu, gurmane


Blizina grada, seoski ambijent, ljubazno osoblje učiniće da vaš boravak ovde bude nezaboravan. Mnoštvo životinja, šume, pašnjaci, livade najbolja su animacija za vaše najmlađe. Domaća hrana, veliki izbor vina i rakija u netaknutoj prirodi na samo tridesetak kilometara od centra grada.

Park Topčider

prevoz: GSP linija 44
za: rekreativce,
roštiljanje, zaljubljene


Jedan od najstarijih parkova u Beogradu, Topčider, nalazi se u dolini Topčiderske reke. Topčiderskom parku vremenom je promenjena namena. Izgrađen kao dvorski park za vladara, od 1903. godine postaje dostupan svim građanima. Najčešće se u Topčider dolazilo fijakerima, a uvođenjem električnog tramvaja, popularnog "topčiderca" koji je polazio sa Terazija, ovaj prirodni kompleks postao je najposećenije izletište Beograđana.

Ada Huja

prevoz: gsp linija 32
dobro za: rekreativce, sportiste


Udaljena od centra grada četiri kilometra u planskim dokumentima za Beograd, Ada Huja se tretira kao jedan od prirodnih bisera prestonice. Na Adi Huji postoji kej sa pratećim sportskim i ostalim sadržajima - terene na pesku i betonu, teretanu sa spravama za odrasle, trim stazu, klupe, solarno osvetljenje itd.

Zvezdarska šuma

prevoz: gsp linije 28, 40 i 77
dobro za: bicikliste
zaljubljene, decu, golfere


Park-šuma Zvezdara nalazi se na istoimenoj beogradskoj opštini. Ovo atraktivno izletište prostire se na površini od oko 137 hektara, od čega je 21 hektar uređen kao park. Ovaj park je danas prijatno mesto za odmor i rekreaciju, tu su staze za šetnju, rekreativne zelene površine, biciklističke staze, igrališta za decu, teren za mini-golf...

Košutnjak

prevoz: gsp linije 23 i 53
dobro za: sportiste,
roštiljanje, zaljubljene, decu


Park-šuma i gradsko izletište Košutnjak prostire se na površini od 330 hektara, na nadmorskoj visini od 250 metara. U Košutnjaku su i dva posebno uređena kompleksa: Sportsko-rekreativni centar “Pionirski grad” i Filmski grad sa kompleksom ateljea i drugih objekata i uređaja za proizvodnju filmova. Sportski centar “Košutnjak” ima igrališta za fudbal, atletska takmičenja, odbojku, košarku, rukomet, pet otvorenih i jedan zatvoreni bazen.


Bojčinska šuma

prevoz: GSP linija 605
za: nautičare, ribare
gurmane, jahače, decu


Sa svojim zelenim oazama Bojčinske i Jakovačke šume, ribnjacima Bečmenske bare i Živače i ambijentom Progarske ade, jednim od najvećih rečnih ostrva na Savi sa čuvenom Tarzan plažom, opština Surčin je idealna za aktivni gradski odmor u prirodi.

Jedna od najvećih atrakcija Surčina je Nautičko selo "Biser” u Boljevcima, kompleks od 16 kućica na vodi, marinom za čamce, restoranom tradicionalne kuhinje i rečnih specijaliteta, terenima za sport i biciklističkom stazom. Bojčinska šuma je atraktivno izletište sa restoranima, trim stazom, konjičkim klubom, otvorenom pozornicom i likovnom kolonijom, a skriva i letnju pozornicu sa 500 mesta.


Ada Ciganlija

prevoz: gsp linije 23, 37, 51, 52, 55, 56, 88, 89
dobro za: rekreativce, decu, ekstremne sportiste


Zelena, uređena, opremljena i opuštena, sa prvim zracima prolećnog sunca ona postaje omiljeno mesto Beograđana. Od ranog jutra do duboko u noć - na Adi je uvek živo. Dobitnik je plave zastave drugu godinu zaredom.

Na ovom izletištu možete da vozite bicikl, igrate fudbal, košarku, odbojku, rukomet, tenis, bejzbol, golf, ragbi, hokej na travi, podignete nivo adrenalina na bandži džampu, opustite se uz pecanje ili zategnete duh i telo uz friklajming na veštačkoj steni.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.11.2014. 17:41
Imate tri greške, kada su u pitanju autobuske linije. Do Avale i Trešnje, odnosno Markovačkog jezera ne vozi linija 493, nego linija 491. Linija 493 ide autoputem za Mladenovac, to je ekspres kojem je prva stanica posle autokomande tek u Stanojevcu, i ne ide preko Avale, dok 491 ide preko Avale i Trešnje. Što se tiče Sopota, ne postoji linija 495, nego 465. Osim 465, može se koristiti i linija 450, koja ujedno ide i preko Avale. Do Zvezdarske šume ne voze 28, 40 i 77, nego linija 65.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online