Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.04.2014.
08:00
B92 A

Zaljubite se u Letoniju

Verovatno nikada niste razmišljali o Letoniji kao atraktivnoj turističkoj destinaciji. To će se gotovo sigurno promeniti ako pročitate razloge zbog kojih bi trebalo da posetite tu zemlju.

Riga - grad koji će vas osvojiti
 

1. Riga je prelepa. Osim toga, proglašena je za Evropsku prestonicu kulture za 2014, godinu. Glavni grad Letonije poznat je po izuezetnoj arhitekturi i brojnim muzejima, a Stari grad je pod zaštitom UNESCO.

2. Polovina Letonije sačinjena je od prirodnih ekosistema koji su uglavnom netaknuti. Njena divljina uglavnom podseća na skandinavska prostranstva. Ima plaža, parkova i šuma prepunih divljih životinja. Inače, Letonija je sada jedna od najpopularnijih destinacija ekoturizma.

3. Letonski nacionalni parkovi su divni. Gauja privlači najviše posetilaca i smešten je u dolini istoimene reke.
 

4. Jurmala gradić koji gleda na Baltik priuštiće vam neke od najlepših pejzaža koje ste u životu videli. Ovo odmaralište čini niz plaža duž poluostrva. Grad ima termalne vode, borove šume i plaže sa belim peskom.
 

5. U Letoniji se nalazi neobični vodopad Ventas Rumba. Iako nije mnogo visok, širok je čak 250 metara.
 

6. Kolka rt je mesto "gde se sreću dva mora". To je najseverniji deo rta koji deli Zaliv Rige i Baltičko more. Leti ovde dolaze kupači u surferi, a poznat je i kao tačka sa koje se posmatraju jata ptica selica u proleće.
 

7. Turaida rezervat ima oko 40 hektara zemljišta sa arheološkim nalazištima i istorijskim spomenicima. Turaida znači "Božiji vrt". Vidi se i zašto.
 

8. Rundale palata izgleda kao iz bajke. Nekada je bila letnja rezidencija Ernsta Johana Birona, vojvode Kurlandije. Danas se ovde održavaju izložbe, a posetioci uživaju u raskošnim baštama.
 

9. Gutmanova pećina je najviše pozicionirana pećina u Letoniji i u njoj se nalaze natpisi na zidovima iz 17. veka.
 

10. Stari grad Cesis nalazi se na istom mestu još od Srednjeg veka. Ovo romantično mesto prepuno je kaldrmisanih ulica i srednjevekovnih ruševina. Takođe, Muzej istorije i umetnosti Cesis jedan je od najstarijih u Letoniji.
 

11. Plaža Lijepaja koja je označena Plavom zastavicom idealno je odmaralište. U blizini se nalaze lavirinti Severne tvrđave i Karosta zatvor koji je otvoren za turiste.
 

12. Razna nacionalni park stvoren je kako bi se zaštitilo istoimeno jezero i okolne šume. To je jedno od najlepših prirodnih utočišta Letonije.

13. Jurkalne obala idealna je za povezivanje s prirodom. Plaže su netaknute i autentične, a u daljini čak možete videti krave kako pasu na livadama. Takođe, ovo je jedno od omiljenih mesta paraglajdera.

14. Možete posetiti radio teleskop iz vremena Hladnog rata. Zove se Irbene i osmi je najveći na svetu. Tokom sovjetske ere zvali su ga "Starleta.
 

15. Sa neuporedivom netaknutom prirodom, živopisnim gradovima i bogatom kulturom, Letonija nudi za svakoga po nešto. Od restorana u Rigi do mnogih obalskih gradova, mnoga mesta vas zovu da ih istražite.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online