Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.04.2014.
08:00
TPortal A

Ne činite ovo na putovanjima ako ne želite da se osramotite

Prilikom putovanja u strane zemlje vrlo je važno voditi računa o tamošnjim zakonima i načinima ponašanja. Nešto što je u vašoj zemlji sasvim prihvatljivo na drugom kraju sveta može biti ocenjeno kao krajnje nepristojno ili čak zakonom zabranjeno.

Foto: Ilustracija 

Svaka zemlja se razlikuje kako po zakonima, tako i po obrascima ponašanja. Zato prilikom putovanja nije dovoljno samo organizovati smeštaj, kupiti kartu i proučiti koje lokacije obići, piše Hafington post.

Evo zašto u Kini nikada ne smete poklanjati kišobrane i satove, u Bangladešu ne smete upirati prstom u ljude, a u Francuskoj morate gledati ljude u oči dok nazdravljate.

Za vreme putovanja

Auto-putevi u Nemačkoj poznati su po tome što nemaju ograničenja brzine. Međutim, ostanak bez goriva se kažnjava.

Ako vas zaustavi policija u SAD, nemojte izlaziti iz vozila. To se može interpretirati kao vrlo agresivan čin i zbog toga možete upasti u gadne nevolje.

Svakako je dobro znati u kojim se zemljama vozi levom, a u kojim zemljama desnom stranom puta. Levom stranom vozi se u Ujedinjenom Kraljevstvu, Japanu i najvećem broju nekadašnjih britanskih kolonija.

Pokloni

Primanje poklona u Vijetnamu samo jednom rukom može značiti da niste zahvalni. Zato uvek primajte poklon sa obe ruke i otvorenih dlanova.

Poklanjanje cveća na Kipru moglo bi vam se obiti o glavu. Tamo nikada ne poklanjajte bele ljiljane jer ih snažno povezuju sa sahranama.

U Kini ne poklanjajte satove ni kišobrane jer se smatra da donose nesreću. Kineske reči za 'sat' i 'kišobran' podsećaju na reči koje znače 'smrt' i 'razdvojenost'.

U Holandiji nikada ne poklanjajte noževe i makaze, naime, poklanjanje oštrih predmeta u ovoj zemlji smatra se donošenjem nesreće.

U Rusiji nikada ne poklanjajte paran broj cvetova u buketu jer se buketi s parnim brojem cvetova nose isključivo na groblje.

Japancima nikada nemojte poklanjati četiri ili devet komada bilo čega. Oni te brojeve smatraju nesrećnim.

Način ponašanja i govor tela

Na Filipinima budite nežni kada se rukujete jer se jak stisak ruke se percipira kao neprijateljstvo.

Znak za OK, palac i kažiprst oblikovani u krug, u Brazilu bi vas mogao uvaliti u nevolje. Tamo se to smatra jako uvredljivim.

Jedan od Ujedinjenih Arapskih Emirata, Dubai, snažno je okrenut islamskim pravilima pa je tako držanje za ruke i ljubljenje u javnosti zabranjeno zakonom.

Upiranje kažiprstom u ljude u Bangladešu smatra se jako uvredljivim. Radije pokazujte dlanom, a ne prstom.

Dame, nikada, nikada ne dodirujte budističkog sveštenika na Tajlandu, a nemojte mu ni ništa direktno dodati. Sveštenicima je strogo je zabranjen bilo kakav kontakt sa ženama.

Na Tajlandu takođe pripazite šta govorite o tajlandskoj kraljevskoj porodici. Ružne reči o kraljevskoj porodici kažnjive su zakonom i mogli biste da završite u zatvoru.

Dok nazdravljate u Francuskoj, nikada nemojte skrenuti pogled, a ljude sa kojima nazdravljate gledajte u oči. Ako skrenete pogled, bićete osuđeni na sedam godina lošeg seksa.

U Kambodži nikada ne dotičite ljude stopalima – to pripada samom vrhu loših manira jer se noge smatraju najnižim delom tela.

Pokazivanje potplata na cipelama u Iraku smatra se snažno uvredljivim, a stopala se smatraju prljavim delom tela.

Kada ulazite u dom u Turskoj, uvek se obavezno izujte. Inače će vas smatrati jako nepristojnim i nekulturnim.

Na Tajlandu se glava smatra najsvetijim delom ljudskog tela i zato Tajlanđane nikada ne dodirujte po glavi, čak ni malu decu.

Baš kao i u mnogim azijskim zemljama, u Indoneziji nikada nemojte jesti levom rukom jer se ona koristi za čišćenje u toaletu pa se zbog toga smatra nečistom.

Osim toga, u japanskim restoranima nikada ne ostavljajte napojnice jer se to smatra uvredljivim.

U Singapuru je zakonom zabranjeno žvakanje žvakaćih guma, a vlada je tu odredbu donela kako bi ulice održala čistim.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online