Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 20.03.2014.
08:00
Vestionline A

Kako otići na put oko sveta?

Put oko sveta je jedinstveno životno iskustvo koje mnogi nikada nemaju prilike da okuse, a oni koji su u tome uspeli znaju koliko je truda, napora, živaca i novaca potrebno da bi se takav poduhvat ostvario. Ako ste malo "ludi", imate vremena i volje, dajemo vam predlog kako da organizujete savršeno putovanje oko sveta.

Kejp Taun - možete izabrati bilo koju destinaciju, samo je bitno da idete samo na zapad, ili samo na istok
 

Najjeftiniji način za idealan put oko sveta bio bi kada biste kupili "Round-the-word air ticket", odnosno avionsku kartu za put oko sveta, koje su proteklih godina sve popularnije. Teoretski, radi se o jednoj karti koja će vam omogućiti put s više različitih kompanija. Međutim, često se rado samo o putovanju unutar jedne grupacije - na primer Star Alliance i njenih partnera. Ali, ni to nije mala stvar ako uzmemo u obzir da Star Alliance okuplja čak 27 aviokompanija koje će vas dovesti skoro na svaki kutak planete.

RTW karte (za put oko sveta) koje su u ponudi Star Alliancea omogućiće vam putovanje do maksimalno 15 destinacija, a sami možete da odabrati koje će to destinacije biti – imate na raspolaganju 1.328 aerodroma u čak 195 država – prava sitnica.

Što duže traje to je put skuplji, ali svet je tako šaren i lep: Egipatske piramide
 

Ali, kao i svugde, postoje neka pravila! Kod RTW karata možete se kretati samo u jednom smeru – istočno ili zapadno – nema preskakanja. Drugo pravilo je da vaš put mora da započne i završi se na istoj destinaciji, a sve letovi koje ćete rezervisati, morate rezervisati unapred, pre početka samog putovanja - što dosta ograničava fleksibilnost.

Teoretski, svet biste mogli da proputujete u jednom vikendu, ali to nije poenta jer bi tako konstantno bili u avionu. Upravo iz tog razloga, minimalna dužina putovanja kod RTW karata iznosi 10 dana, što jesvakako premalo za obilazak celog sveta. Idealna dužina za put oko sveta bila bi od šest meseci, pa do godinu dana.

Uživancija u Parizu

E sad, ako se neko pita kada je idelano vreme za polazak na ovaj put tačan odgovor je da ne postiji takav trenutak. Jer kada god se zaputili na put oko sveta, vreme će vas negde zeznuti. Nikada nećete pogoditi suvo i sunčano, a ne pretoplo vreme u svim državama, pa ako i pogodite - imate zaista neverovatnu sreću! Iako malo kišice nikog nije ubilo. Taman da odmorite nekoliko dana!

A gde ići na put oko sveta kad je svet tako veliki? Klasična (ujedno i najjeftinija ruta) povezuje neke od najvećih gradova kao što su London – Bangkok – Singapur - Sidnej - Los Anđeles. Ako želite da na bilo koju destinaciju dodate jednu ekstra, cena će se povećavati za ceni leta koji ste dodali. Dobra stvar je ta što ne treba da letite iz iste destinacije u koju ste sleteli.

Na primer, idete u Pert u Australiji, tamo hvatate autobus do Cairnsa od kog nastavljate put avionom prema Južnoj Americi. Opcija ima koliko hoćete, a kako smo i ranije naveli – možete birati između 1.328 aerodroma! Dakle, šest meseci provoda je pred vama. Srećan put!

Četvrtak 20.03.2014. 10:06
Ne stajem na put oko sveta, jer je kraj tog puta iza mojih ledja: posto je Zemlja okrugla. Samo se okrenem i - nalazim se tamo gde bih se nasao da sam putovao bez okretanja. A nema se ni novaca, ni sigurnosti na ovom svetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online