Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.03.2014.
08:00
Vesti A

"Dani otvorene pivare" u Čelarevu

Da li želite da saznate kako se danas proizvodi pivo u Čelarevu ili da vidite kako je to izgledalo nekada, a sve to uz neizostavno podsećanje na porodicu Dunđerski, koja je osnovala pivaru 1892. godine?

Vrata jedne od najpoznatijih srpskih pivara su otvorena od marta do septembra u okviru "Dana otvorene pivare", besplatnih pivskih izleta koji se organizuju iz 12 vojvođanskih gradova: Bačke Palanke, Zrenjanina, Novog Sada, Inđije, Pančeva, Vršca, Kikinde, Sremske Mitrovice, Bečeja, Sombora, Rume i Subotice.

Kaštel Dunđerski
 

Jedinstvena priča, čiji deo su prošlog vikenda bili i predstavnici srpskih medija, počinje na kaštelu Dunđerski, gde glumac u ulozi osnivača pivare Lazara Dunđerskog govori o jednoj od načuvenijih porodica u savremenoj srpskoj istoriji, sa posebnim osvrtom na ljubav između njegove kćerke Lenke i čuvenog pesnika Laze Kostića, u kojoj svoje mesto ima i Nikola Tesla.

 

Potom posetioce vodi u komšiluk, nekada deo njegovog imanja, gde je započeta proizvodnja piva krajem pretprošlog veka, a gde je danas Pivara Carlsberg Srbija. Tu se može videti kako izgleda proces proizvodnje piva, ali i upoznati se sa projektima ove kompanije vezanim za lokalnu zajednicu i stanovništvo, kao i za ekološke teme.

 
Proizvodnja u Pivari


 

U ovoj pivari sa ponosom ističu da se pića iz Čelareva piju od Češke do Izraela. Inače, procedura proizvodnje piva traje dve nedelje i druga je najsloženija, posle proizvodnje šećera.

 
Degustacija i predah u Muzeju piva u Čelarevu


 

A, na kraju šetnje kroz fabriku sledi poseta jedinstvenom muzeju piva, urađenom po ugledu na muzej u Kopenhagenu, samo mnogo manjeg obima, gde se može videti fantastična zbirka koja sadrži oko 400 eksponata.

Između ostalog, mogu se videti radne sobe osnivača pivara u Čelarevu i u Danskoj, pa kako su izgledale mašine koje su se nekada koristile u proizvodnji i kako se hladilo pivo u posebnim sanducima, za koje se led sekao zimi iz Dunava i čuvao ispod zemlje. Takođe, svi posetioci mogu da se upoznaju ili podsete mnogih brendova koji su deo istorije ove pivare, a koja je već deceniju deo čuvene danske kompanije, kao i da toče i degustiraju aktuelna piva.


"Nadam se da će građani uživati u projektu 'Dani otvorene pivare' jer su svi dobrodošli u našu fabriku. Drago nam je što se nalazimo na mestu odakle najbolje možemo da pokažemo da kompanija Carlsberg Srbija, kao ponosni član zajednice u kojoj posluje, na pravi način nastoji da doprinese njenom razvoju", rekao je generalni direktor Gabor Bekefi.

Gabor Bekefi
 


Svi zainteresovani za ovaj izlet, za koji je obezbeđen i besplatan autobuski prevoz iz ranije pomenutih gradova, mogu da se prijave preko e-adrese prijava@pivskatura.rs ili telefona 062/555-140. Više informacija može se pronaći na adresi pivskatura.rs.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online