Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.03.2014.
08:00
politika.rs A

Valjevska čaršija kao filmska kulisa

Strahujući da će filmske ekipe, kada se konačno pojave, moći da snime samo dokumentarnu storiju o propadanju stare valjevske čaršije Tešnjar, koja datira još iz turskog vremena, grupa ovdašnjih entuzijasta obnovila je inicijativu o potrebi njene dodatne zaštite. Prvi njihov potez je osnivanje udruženja koje će se zalagati da Tešnjar, a samim tim i Valjevo, postane filmski grad.

Sklonite suncobrane i frižidere i kao da je vreme stalo
 

U gradu na Kolubari poznatom po raketama, šrafovima, duvan čvarcima i rakiji, na nedavno održanoj tribini je rečeno da ima i drugih potencijala. Kao pravi dragulj navedena je stara čaršija, koja je izvanredna kulisa za snimanje kako domaćih tako i inostranih filmova i serija, piše "Politika".

"Dobro je što su lokalna zajednica i država zaštitili Tešnjar kao izuzetno graditeljsko delo, ali to nije dovoljno. Taj jedinstveni prostor pored zaštitničke konzervacije treba aktivno uposliti, pre svega za snimanje filmova koji nema premca ne samo u Srbiji. Korist od takve vrste rentiranja bila bi izuzetno velika, u šta sam se sarađujući sa producentima i organizatorima više domaćih filmova i koprodukcija i uverio. Statisti, glumci amateri, mladi glumci početnici, hotelijeri, ugostitelji, svi bi imali finansijsku korist. U Valjevu se na jednoj obali reke Kolubare nalazi turska varoš, a preko mosta objekti sa arhitekturom i reljefima iz vremena Austrougarske. Isto tako, Valjevo je postalo nezaobilazna destinacija kada su u pitanju đačke ekskurzije. Više od 30.000 učenika i drugih gostiju godišnje poseti Brankovinu i Narodni muzej u ovom gradu, tako da bi značajan sadržaj u toj ponudi mogao da bude i Tešnjar u ruhu filmskog grada", kaže Veseljko Belušević, jedan od inicijatora ideje o novim preduzetničkim mogućnostima ovdašnje stare čaršije.

Razgovoru na ovu temu prisustvovao je naš poznati filmski reditelj Srđan Dragojević, kao i Petar Stanojlović, njegov kolega sa RTS-a. Dragojević je podsetio da je dva puta želeo da snima određene scene za filmove "Lepa sela lepo gore" i "Parada" baš u Valjevu, to jest Tešnjaru, ali da mu je to "izmaklo" zbog koproducenata koji su tražili da taj posao odradi na području Bugarske i Makedonije.

"S obzirom na ono što imaju, Valjevci bi trebalo da koriste iskustva grada Bitolja iz Makedonije, u kojem se tokom cele godine snimaju turski filmovi i serije, kao i projekti iz svih evropskih zemalja. Oni su svoju staru čaršiju pretvorili u filmski studio, sagradili su nekoliko dobrih hotela i u sve to uključili ceo grad", kazao je Dragojević, uz obećanje da će svojim kolegama predlagati da dođu u Valjevo.

Petar Stanojlović, televizijski reditelj i autor nekoliko kultnih serija među kojima i "Zaboravljeni umovi Srbije", inače rodom Valjevac, podsetio je da je Zdravko Šotra tek iz privatnih razgovora saznao za potencijal Tešnjara. U njemu je, pored ostalih, snimao scene serije i filma "Šešir profesora Koste Vujičća".

"Blizina Beograda, izvanredna okolina i autentična varoš iz turskog vremena koja je među najočuvanijim na samo u Srbiji, već celom Balkanu, samo su neke od prednosti da Valjevo postane filmski grad. To nije iluzija, već realnost i šansa, pod uslovom da građani i lokalna vlast tako nešto žele", kaže Stanojlović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online