Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.01.2014.
08:00
Nezavisne novine A

Ledeni prizori koji tope dušu

Iako na Spicbergenu ima više polarnih medveda nego ljudi, tu zastrašujuću činjenicu automatski ćete zaboraviti kada stupite na tlo ovog ostrva, jer će vas dočekati izuzetno niske temperature od prosečnih minus 20, iako je zbog vetra subjektivni osećaj i minus 30. Avantura je pred vama.

Spicbergen - ničija zemlja u ledu i mraku
 

Smešteno u vodama Arktika, Spicbergen je najveće ostrvo u istoimenom arhipelagu i pripada norveškoj oblasti Svalbard. Ovo mesto ujedno predstavlja i najseverniju tačku Norveške, sa neverovatnim predelima i prizorima od kojih zastaje dah.


Glavna turistička atrakcija na Spicbergenu je sankanje na psećoj zapregi, ali tu su i druge zimske aktivnosti, pod uslovom da vam to dozvole vremenske prilike.
 

Pečenje od kita i narodna muzika

 

Lokalno stanovništvo večeri uglavnom provodi u malom lokalnom pozorištu, gde svira lokalni bend, a stanovnici plešu uz norveške narodne pesme. To je jedino mesto za druženje, gde meštani prekraćuju duge polarne noći. Kada je reč o još nekim specifičnosti Spicbergena, onda je to svakako i njihova kuhinja, jer ćete na meniju naći specijalitete poput mesa jelena i kita, što retko gde na svetu možete probati.

Spicbergen još zovu i Zemlja šiljatih planinskih vrhova, zbog njegovih veličanstvenih glečera koji pružaju snažan vizuelni doživljaj, jer imate osećaj da se strmo spuštaju u more. Na Spicbergenu se nalazi i Longjerbjen koje je glavno naselje i administrativni centar Svalbarda.


Na ostrvu je Svalbard muzej, gde možete dosta saznati o samom nastanku ostrva, ali i Svalbard galerija u kojoj lokalni umetnici izlažu dela koja su isključivo vezana za lokalni pejzaž, a koja predstavljaju izuzetna umetnička dela. Ne treba ni sumnjati da je snežna idila glavna tema ovih dela. Inače, arhipelag Svalbarda ne podleže norveškim carinskim propisima pa je ovde sve prilično jeftino.


Najveći dio Spicbergena se nalazi u skoro konstantnom mraku, sa periodima konstante svetlosti. Naravno, reč je o polarnim noćima, a kada se jednom konačno pojavi dnevno svetlo, to predstavlja veliki događaj za zajednicu Longjerbjena.

Pseće zaprege ili snoumobil. Nema drugog prevoza
 


 

Specifičnost ovog kraja je i životinjski svet, jer se na strmim liticama Spicbergena gnezde neke od najugoženijih vrsta morskih ptica, kao što su morski papagaji, tropski galeb ili arktička čigra, dok na samom ostrvu lako možete naleteti na polarnu lisicu, svalbarskog soba i veličanstvenog polarnog medveda. Prava poslastica za ljubitelje prirode.


Ono što treba naglasiti jeste da je snoumobil glavno prevozno sredstvo na Spicbergenu, a najveća brzina koju dostiže je 40 km/h. Inače, iako to mnogima zvuči čudno, snoumobilom ne smeju da upravljaju oni koji nemaju regularnu vozačku dozvolu, iako se ne radi o automobilu.
 

Jedan od najlepših delova ostrva je obala, koja je skoro konstantno zaleđena, ali gde se nalaze mali kafei u kojima možete popiti kafu i uživati u prelepom pogledu na glečere. Jedna od atrakcija ovog kraja su ledene pećine Longjerbjena, koje zbog lepote ostavljaju bez daha. Zanimljivo je da posle ledenog vetra, koji duva sa svih strana na ostrvu, u takozvanim ledenim pećinama deluje prilično toplo, iako je led svd oko vas, a posetiocima je fascinantno da posmatraju delove pećine koji su nastajali stotinama godina.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online