Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 04.12.2013.
08:00
Beta A

Maribor: Propala industrija, sada vazdušna banja

Maribor, drugi po veličini grad u Sloveniji, nekada je bio poznat kao industrijski centar i "jugoslovenski Mančester", a danas, u borbi sa nezaposlenošću, pokušava da se razvije u turistički centar i privuče goste iz bivše zajedničke države.

Maribor: Otkada su se otcepili loza dobro ne rađa
 

Grad sa oko 130.000 stanovnika posle raspada bivše Jugoslavije suočio se sa propadanjem fabrika i industrije, po kojoj jebio poznat. Nekadašnji industrijski giganti, poput "Zlatoroga", više ne rade.

Maribor danas odaje utisak mirnog i lepo uređenog grada, koji, čini se, i dalje pomalo žali za bivšom državom. Ukoliko ste gosti iz neke od bivših jugoslovenskih republika osećate se dobrodošlo, a većina Mariborčana zna, ili bar razume, srpski. Grad je izlepljen plakatima koji tokom decembra najavljuju gostovanja muzičara iz Srbije i Hrvatske, pa će tamošnjoj publici svirati i pevati Bajaga i instruktori, Riblja čorba i Severina. U Mariboru i dalje postoji ulica sa Titovim imenom, a i jedan od sedam mostova tog grada na Dravi nosi njegovo ime.

Jasmina Pisanec iz Turističke organizacije Maribora navodi podatak da je u tom gradu stopa nezaposlenosti sada 24 odsto. "Nekada je Slovenija bila poznata kao jugoslovenska Švajcarska, gde je sve pod konac, ali danas to više nije tako", ocenila je Pisanec i dodala da korupcija potresa i tu bivšu jugoslovensku republiku, dugogodišnju članicu EU.

Maribor svoju šansu sada traži u razvoju turizma, pa nudi skijaški centar Pohorje, termalne izvore sa temperaturom oko 30 stepeni, kao i vinske ture. U ovom gradu nalazi se i najstarija vinova loza, od koje se i danas pravi vino, stara 450 godina, što je potvrđeno i u Ginisovoj knjizi rekorda.

"Godine kada smo se otcepili (od SFRJ) 1991. ta loza je dala najviše vina - 64 litra, od tada se tako dobra godina nije ponovila", kroz šalu objašnjava turistički vodič Pisanec.

Ski centar Pohorje
 

Glavna uzdanica mariborskog turizma su upravo gosti iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Stožer Mariborske turističke ponude su dva hotela poznata još iz vremena bivše Jugoslavije - Habakuk i Bellevue. Nema baš mnogo hotela u bivšoj Jugoslaviji koji su mogli da se pohvale time da su ugostili Tita i njegovu suprugu Jovanku. Danas su ovi turistički centri potpuno obnovljeni, a imaju najviše gostiju upravo iz regiona.

"Više od polovine naših gostiju je iz bivše Jugoslavije, prednjače gosti iz Hrvatske, a zatim iz Srbije i Crne Gore", rekao je direktor hotela Habakuk Matko Vrdoljak.

Hotel Habakuk sada funkciniše u okviru preduzeća Terme Maribor, sa uloženim ruskim kapitalom. "Maribor više nije industrijski centar, kao u vreme bivše zemlje, sada je vazduh čist i pogodan čak i za lečenje plućnih bolesti", rekao je direktor Termi Maribor Borut Rojs.

Četvrtak 05.12.2013. 03:57
Nije to samo u Mariboru cijela Slovenija ce uskoro protestvovati kao Egipat. Pukli su.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online