Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.03.2010.
17:48
Vestionline A

Najbolje svetske železnice

Putovanje vozom često se doživljava kao gnjavaža, ali mnogi tvrde da im je upravo takav oblik upoznavanja sveta zauvek promenio život.

Veb stranica Askmen.com napravila je top listu najboljih svetskih železnica vodeći računa o ugodnosti, prikladnosti ruta, cenama i tehnologiji.

1. TGV, Francuska

Francuski osećaj za stil preko ove  kompanije prenet je i na železničko putovanje što je jasno i iz samog naziva, jer je TGV skraćenica za 'train grande vitesse' ili vozove velike brzine. Brzina od 300 kilometara na sat za ove vozove ne predstavlja nikakav problem, a prosečno sa putnicima na sat prevale oko 250 kilometara. Zbog takvih brzina, najpogodniji su za duže ture.

2. JR Group, Japan

Japanska železnička korporacija, sastavljena od više regionalnih kompanija, brzinu od 200 kilometara na sat srušila je još daleke 1964. kada se većini sveta to činilo kao nedostižna naučna fantastika.

Od tada je podstakla mnoštvo imitatora i do danas ostala jedna od tehnički najnaprednijih, najpouzdanijih i najbržih. Iako putnici nisu prisustvovali probnim vožnjama na kojima je dostignuta brzina od preko 500 kilometara na sat, 300 na sat i više je nego dovoljno i za one kojima se jako žuri. Kao jedna od najzanimljivijih ruta preporučuje se ona od Tokija do Osake.

3. Eurostar, Velika Britanija i Francuska

Jedini evropski voz koji između dve države vozi tunelom ispod mora. Reč je o vezi između Velike Britanije i Francuske, koje dele i vlasništvo nad kompanijom čiji vozovi brzinom ne zaostaju ni za najkvalitetnijom konkurencijom. Budući da vozi ispod tunela Lamanš, putnicima se savetuje da se njime odvezu od istorijskog londonskog St. Pankras do središta Pariza.

4. ICE/NachtZug, Nemačka

Deutsche Bahn, odnosno nemačka nacionalna železnička kompanija putnicima tokom dana preporučuje vožnju popularnim i brzim Inter City Expressom, poznatijim pod skraćenicom ICE.

Onima koji se odluče na putovanje noću ugodnije će biti ako se odluče za 'spavaći' voz ili Nacht Zug. Najpopularnije dnevne rute su brzim dnevnim vozom od Berlina do Frankfurta, a noćnim od Hagena do Praga.


5. TAV, Italija

Mnogi Italijani vole da putuju automobilima ili avionima, a vozove koriste tek u gradskim zonama. Zato je mnogo napora uloženo u to da se putnici nagovore na vožnju njihovim ugodnim i brzim vozovima koji se po kvalitetu i ceni svrstavaju u evropski vrh. Sve lepote Italije doživećete ako se ukrcate na TAV-ov voz u Rimu i njime otputujete do Firence.

6. Ruske železnice

Ako imate dovoljno vremena, provozajte se vozom po Rusiji koja sa više od 87 hiljada kilometara ima najveću železničku mrežu na svetu. Tu je i najpoznatija svetska pruga, Transibirska železnica, duga gotovo 10 hiljada kilometara. Ruske železnice su poslednjih godina dosta ulagale u obnavljanje, a od Petrograda do Moskve vozom se vozi brže nego u ostatku zemlje pa je ta tura najpopularnija za preporuku onima koji se u Rusiji nađu prvi put.

7. KTX, Južna Koreja

Zbog naglog razvoja, Južna Koreja je uložila veliki novac i u železnice. Tokom 2004. otvorena je pruga za brze vozove između Seula i Pusana, a budući da se sve više putnika odlučuje za prevoz železnicom, izgradnja modernih pruga planira se i u ostalom delu zemlje. Konačan plan je izgraditi infrastrukturu kojom će vozovi voziti i do 350 kilometara na sat.

8. AVE, Španija

"Alta Velocidad Espanola" ili 'španska velika brzina' naziv je železnice koja je toliko pouzdana da za kašnjenje veće od pet minuta putnicima vraća celi iznos karte. Kao najpopularnija tura preporučuje se putovanje od Madrida do Sevilje.

9. Great Southern Rail Limited, Australija

Vožnja vozovima ove kompanije najbolji je način da se prođe put od Sidneja do Perta i pritom vide sve lepote tog dela australijskog kontinenta. Osim što su brzi, tačni i pouzdani, vozove ove kompanije odlikuje vrhunsko uređenje i ugodan ambijent.

10. VR, Finska

Finska je jedna od zemalja u kojoj je sve kako treba. Tako je i sa vozovima; oni su besprekorno čisti, tačni, bez ikakvih problema. Takođe, kompanija je u državnom vlasništvu. Kada odlučite da se udaljite iz Helsinkija, VR je verovatno najbolji način da se dođe do zanimljive finske unutrašnjosti.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online