Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.03.2010.
13:02 >> 15:58h
Vestionline A

Kupovina aviokarata od kuće udobnija i jeftinija

San svakog putnika, bilo da je to poslovni čovek kome je svaki sat vrlo dragocen ili putnk koji putuje na odmor ili posetu prijateljima, je udobno i ne previše zamorno putovanje i jednostavan način kupovine karata. Internet i ovde pruža gotovo neograničene mogućnosti da se izbegnu redovi u agencijama i na aerodromima, odabere najpovoljnija cena usluge, mesto presedanja i ostali detalji koji mogu da utiču na kvalitet puta.

Danas gotovo da nema aviokompanije koja nije shvatila prednosti prisustva na Internetu. Međutim, posebnu vrstu ponude čine rezervacioni sistemi, osnovanih od strane grupacija avio prevoznika, ili portali nezavisnih kompanija.

Postoje i oni manji nezavisni sistemi, koji iako ne konkurišu velikim po broju destinacija, za svoje klijente se bore povoljnijim cenama i većom poudom jeftinijih destinacija. Pogodnost manjih rezervacionih sistema je i jednostavniji korisnički interfejs i dostupnost lokalnog jezika.

Na našem sajtu se nalazi takav servis "Putnik travela" koji korisniku nudi mogućnost da na srpskom jeziku pronađe najbolju konekciju sa najudaljenijim mestom koje mu padne na pamet. Ako se, na primer, izabere put od Beograda do Rejkjavika program će navesti sve opcije putovanja, mesta presedanja, aviokompanije koje prevoze i cene tih usluga, a na putniku je da izabere ono što mu najviše odgovara.

Tu su i dodatne opcije kao što je izbor mesta u avionu, poseban obrok ukoliko za tim ima potrebe i još neke male ugodnosti koje u mnogome mogu da dugo putovanje učine prijatnijim. Uz rezervaciju i kupovinu karte "Putnik Travel" nudi i rezervaciju hotelskog smeštaja u mestu koje odaberete, kao i mogućnost da vreme putovanja uskladite sa raspoloživim kapacitetima u nekom hotelu, i ove dve usluge objedinite.  

Sama rezervacija i kupovina su prilično jednostavne i traju svega nekoliko minuta. Potrebna je kartica sa kojom se može plaćati preko Interneta. Većina ovih sistema prima Vizu, Masterkard ili American Express, koje se mogu dobiti u većini naših banaka, a servis "Putnik Travela" omogućava plaćanje i Dajnersom i Airplus karticom. Neophodno je da imate para na računu ili dozvoljen minus koji pokriva cenu karte.   

Iako svoje karte plaćate putem rezervacionih sistema, oni su povezani sa sajtovima avio-kompanija, koji su zaštićeni za obavljanje finansijskih transakcija, tako da ne postoji mogućnost zloupotrebe.

Ono o čemu treba voditi računa je tačan unos podataka, kao što je ime korisnika i broj putnika, godište dece koja sa vama putuju, jer je svaka greška teško ispravljiva. Kartu može i neko treći da kupi umesto vas jer imena kupca i korisnika ne moraju da se podudaraju. Kada sistem saopšti da je transakcija uspešno izvršena u obavezi ste da zapamtite kontrolnu šifru. Preporučljivo je da se odštampa cela strana.

Biznis na obostranu korist

 

Karta prodata preko Interneta je dvostruko jeftinija za prevoznika od one prodate preko mreže agencija i poslovnica. Mnoge male aviokompanije kroz Internet prodaju nalaze način da troškove održe na niskom nivou, što smanjuje cenu koju plaća krajnji korisnik. Tu je i neprocenjiva ušteda vremena, jer umesto obilaska različitih agencija i sajtova aviokompanija, unošenjem mesta polaska i destinacije za nekoliko minuta vidite mogućnosti koje su vam na raspolaganju. Da sve ovo nije samo priča govori i podatak da je od 1995. godine, kada je putem Interneta prodata prva aviokarta, u svetu prodato još pola miliona istih, a da godišnje prodaja skače za 20 procenata.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online