Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.09.2013.
08:00
vijesti.me A

Šta treba da znate o Skadarskom jezeru?

Za jezero čije dve trećine pripadaju Crnoj Gori, a treća Albaniji, skoro da bi se moglo reći da je nepoznato čak i ogromnoj većini ljudi koji žive u te dve države.

Skadarsko jezero - biser Crne Gore i Albanije
 

Mada u šalama još opstaje dilema kako voda jezera otiče u more ako je ono “niže” od njega, postoji jedna mnogo ozbiljnija i sadržajnija, ima li u njemu i oko njega više života ili nasleđa vekova, je li raznolikiji njegov biljni i životinjski svet ili nebrojeni tragovi i ostaci prošlih vremena, treba li stranac pre da dođe da posmatra ptice ili da čuje i vidi hiljadugodišnju priču trajanja.

Ptičji raj i stanište endema

Osim raskošnog kulturno- istorijskog nasleđa Skadarsko jezero ima jednako bogat i šarolik biljni i životinjski svet u kojem posebno mesto zauzimaju ptice.

To je uslovno rečeno "ptičji raj“ za oko 280 vrsta.

Najpoznatiji rezervati su Pančevo oko i Manastirska tapija. Uz mnoštvo biljnih vrsta i bujnu močvarnu vegetaciju tu su i endemi: skadarski hrast lužnjak, zanovijet, srpska ramonda, uskolisni zvončić, buhač, modro lasinje, nežna kockavica, svilena žutilovka, Huterova papričica, dalmatinski i Tomazinijev šafran, Grisebahova divlja lala, kuglasto devesilje...

Manastiri, utvrđenja, prestonice, prva štampana slova, zatvor, ušorena i napuštena ribarska sela, “konzervirane” urbanističke celine, živa sela u kojima je vreme stalo u vakat kada je vladika goreo za Lesendrom, ptice i to stotine vrsta, riblji svet i šarenilo flore sve je to riznica i to na skoro 400 kilometara kvadratnih, riznica koja se zove Skadarsko jezero.

A za priču o jezeru tesne su i fotografije i novinski stupci i za sada je turistima praktično pričaju jedino brodari koji krstare u kratke šetnje jezerom. Jezero je prostrano 391 kvadratni kilometar, a u vreme poplava poraste za još skoro trećinu. Sa priobaljem čini jednu prostranu kuću u kojoj žive stoletni manastiri i utvrđenja, obilje biljnog sveta, oko 280 vrsta ptica ili pola od ukupnog broja koje žive na starom kontinentu. A u vodi i močvari čitava jedna planeta života.

Tu su bile drevne prestonice, stara državna i crkvena središta Žabljak i Obod, Kom i Prečista Krajinska. Tu je Lesendro za kojim je tugovao vladika Rade. Tu je na brdu iznad Rijeke Crnojevića na Obodu ostao trag od prvog štampanog slova na slovenskom jugu, u vreme kada je Kolumbo na drugom kraju sveta otkrio američko kopno i tamošnje autohtono stanovništvo nazvao Indijancima, misleći da je pristao uz obale Indije.

Tu je ostrvo Grmožur, crnogorski Alkatraz ili ostrvo zmija, ostrvo-zatvor na koje je poslednji crnogoski suvereni kralj Nikola slao one kojima se nije baš dopadala njegova višedecenijska vladavina.

Danas zidine tamnice krase pelikani, čaplje, kormorani, galebovi... Tu je neopisivo lepa vijugava Rijeka Crnojevića i istoimeno mesto. Tu je, skriveno od Grmožura i nekada nemirne doline koja je pre viek i po voljom prirode pretvorena u ogromno jezero, skriveno Godinje, verovatno najušorenije i “najurbanizovanije” selo u Evropi. Tu je život i prošlost.

I tako bi ređanje trajalo makar dan jer je priča o jezeru prostranija i dublja od njega, ali samo da zastanemo makar kod nekoliko njegovih priča, živih slika...

Žabljak Crnojevića je srednjovekovni grad, utvrđenje blizu ušća Morače u jezero. Istorijski izvori kažu da je osnovan u vreme Vojislavljevića. Jedno vreme bio je prestonica države.

Kada su ga Turci zauzeli sredinom druge polovine 15. veka Crnojevići prestonicu sele na Obod, a zatim na Cetinje. U utvrđenju je postojala palata i crkva svetog Đorđija koju su Osmanlije pretvorili u džamiju, a grad u sigurno utvrđenje prema ostatku Crne Gore. U vreme pada u ravnici ispod grada, prema zapisima, živelo je 250 domova.

Obod utvrđeni grad sagradio je Ivan Crnojević 1475. godine na brdu iznad Rijeke Crnojevića sklanjajući prestonicu iz osvojenog Žabljaka. U njegovom središtu, istovremeno je sazidan manastir Svetog Nikole, u kojem se kasnije nalazilo središte Zetske mitropolije, nakon njenog premeštanja sa Vranjine i Koma.

Za grad Obod vezan je rad štamparije Crnojevića. Danas su od nekadašnjih objekata ostali tragovi jedne porušene zgrade, za koju se pretpostavlja da je pripadala štampariji, i deo masivnog gradskog bedema.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online