Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.07.2013.
08:00
Vestionline A

Santorini (1): Raj na trusnom području

Prelepi gradovi Fira i Ia, koji se nalaze na liticama vulkanskih stena, plaže od crnog peska, bela i plava boja predivnih građevina, aktivni vulkan Nea Kameni, burna prošlost, "šarm" i lepota kojim odiše i mami stotine hiljada turista širom sveta...To je ukratko Santorini, biser Egejskog mora i Grčke.

Santorini pripada grupi ostrva koji se nazivaju Kiklada (ima ih 56). Smešten je na jugu, a osim njega najpoznatiji turistički "mamci" su Mikonos i Ios. Prostire se na 90.623 kvadratnih kilometara i ima oko 15.000 stanovnika. Tokom glavne turističke sezone, u julu i avgustu, svakog dana na ostrvu je između 120.000 i 150.000 posetilaca.

Odličan javni prevoz

Mnoga ostrva u Grčkoj imaju veoma loš javni prevoz, ali to nije slučaj sa Santorinijem. Autobusi tokom dana idu od glavnog grada Fire do ostalih mesta Ije, Kamarija, plaže Perisa i Perivolos veoma često, na svakih 20 minuta. Za ljubitelje noćnog provoda, autobusi saobraćaju i posle ponoći.

Automobili se mogu rentirati za oko 30-40 evra na dan, dok skuteri do 50 kubika za 15 evra. Međunarodna dozvola je poželjna, ali nije obavezna. Naime, policije gotovo da i nema na putevima, pa je mala verovatnoća da će vas zaustaviti...

Ostrvo je vulkanskog porekla i imalo je burnu istoriju. Nekoliko puta aktivni i nepredvidivi vulkan Nea Kameni imao je snažne erupcije koje su sa sobom donosile zemljotrese i cunamije koje su nekoliko puta Santorini sravnili sa zemljom. Minonska civilazacije nestala je 3.600 godine pre nove ere u najjačoj erupciji u istoriji čovečanstva. Nastao je potop, a cunami je nosio sve pred sobom uništivši i ostrvo Krit.

Poslednji zemljotres bio je 1956. godine, kada je ostrvo potpuno uništeno, ali vredni Grci ponovo su uspeli poput Feniksa da sagrade Santorini, koji danas spada u Top 5 najatraktivnijih turističkih destinacija na svetu.  U brojnim enciklopedijama i časopisima proglašavan je za najlepše ostrvo na svetu.

Glavni grad Santorinije je Fira, koja je to postala 1956. posle zemljotresa. Osim Fire, najpoznatija mesta na ostrvu su Ia, Kamari, Mesarija, Pirgos, Emporio, Megalohori...

Glavna delatnost lokalnog stanovništva, koga čine pre svega Grci i Albanci (odnos 50%-50%) je naravno turizam. Zvanična sezona počinje 15. maja, a traje gotovo šest meseci. Posle toga na red stiže građevinska sezona.

Magarac - simbol Santorinija

Nekada je magarac bio jedini prevozno sredstvo na Santoriniju
 

Nekada su magarci bili jedino prevozno sredstvo na ostrvu, a žitelji Santorinija i danas ne zaboravljaju ove vredne životinje. U svim prodavnicama sa suvenirima magarac je glavni lajtmotiv. U Firi i Iji za pet evra magarci mogu da vas prevezu od dna do vrha kaldere (grčki naziv za litice).

Ostrvo iz godine u godinu se razvija, niču velelepne vile i hoteli. Zanimljivo je da se uloženi novac u Grčkoj najbrže vraća na Santoriniju, ali je problem što nijedna osiguravajuća kuća ne želi da osigura objekte od moguće erupcija vulkana i zemljotresa.

Santorini je ucrtan na svim turističkim mapama, a ono po čemu je poznat je po venčanjima. Zaljubljeni parovi ovde vole da provode medeni mesec. Ekskluzivni kruzeri koji krstare Mediteranom obavezno se zaustave blizu Santorinija, gde radoznali turisti makar na kratko uživaju u mnogobrojnim čarima ostrva.

Do pre nekoliko godina Santorini je važio za veoma skupu destinaciju, ali sa ekonomskom krizom i recesijom u Grčkoj cene su pale, pa je postalo pristupačnije za turiste iz Srbije. I dalje je taj broj zanemarljiv, ali iz godine u godinu, broj naših ljudi koji borave na ovom ostrvu je sve veći.

I na Santoriniju, kao uostalom u verovatno svakom mestu na kugli zemaljskoj važi pravilo: Pričaj srpski da te ceo svet razume". Naime, ima naših ljudi, doduše malobrojnih, koji žive i rade na ovom ostrvu. Tu su i sezonski radnici iz Srbije koji rade u kafićima, restoranima, ekskluzivnim kruzerima...

Pivo "Danki" i vino "Nihteri"

Kakvo bi to turističko mesto bilo da nema neke osobenosti. Tako se na Santoriniju može popiti "Danki" pivo. Zanimljivo, vlasnik je Srbin koji je oženio Amerikanku i koji je otvorio fabriku piva u Kamariju.

Na Santoriniju se pravi i čuveno i cenjeno vino "Nihteri", koji je slanog ukusa. Što je slaniji, to je kvalitetnije. Cena u prodavnicama za flašu vina je od sedam do 10 evra.

Za oko 450 evra po osobi (hotel sa tri zvezdice sa doručkom i avionskim prevozom za 10 noćenja) početkom jula može da se letuje u Kamariju, klasičnom turističkom mestu sa prelepom plažom, dok oni sa dubljim džepom mogu odmor da provedu u hotelima na liticama najvećih gradova Fire i Ije, gde mogu da uživaju u fenomenalnom pogledu na Egejsko more (mana ovih gradova je što ne postoje plaže, ali svaki hotel ima velelepne bazene).

Od Beograda do Santorinija je potrebno je preći oko 1.250 kilometara. Avion leti oko sat i 40 minuta. Cene u restoranima i prodavnicama su više nego u kontinentalnog delu Grčke.

Na plažama, suncobrani i dve ležaljke mogu da se iznajme za četiri do šest evra, a mnogi kafići svojim gostima nude i besplatan suncobrane i ležaljke. U restoranima dvoje mogu da priušte obrok za manje od 20 evra (bez pića) neke od grčkih specijaliteta kao što su musaka, punjeni paradajz, a tu su i nezaobilazne porcije girosa i suvlakija. Naravno, tu su i riblji specijaliteti, koji su nešto skuplji.

NATO baza - najjači radar na Mediteranu

NATO sa Santorinija kontroliše kompletan vazdušni saobraćaj na Mediteranu
 

Santorini se nalazi na idelanom geografskom području što nije promaklo ni Severnoatlantskoj alijansi (NATO). Na najvišoj tački ostrva (nadmorska visina oko 600 metara) nalazi se baza ovog vojnog saveza, čiji je Grčka član. Na vrhu se nalazi radar, koji je najjači na Mediteranu i koji pokriva i kontroliše čitav vazdušni saobraćaj.

Sutra - Santorini (2): Život na litici

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online