Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.07.2013.
08:00
b92.net A

Izgubili ste prtljag? Saznajte šta treba da radite..

Prilikom putovanja aviona uvek je dobro biti spreman za najgore – gubljenje prtljaga. Kako ne biste ostali bez ičega ako izgubite torbe, pokušajte da se spakujete tako da od svega po malo stavite u ručni prtljag. U njega stavite dokumenta, rezervnu odeću, donji veš, pastu i četkicu za zube i lekove.

Foto: Ilustracija
 

Nakon što napravite listu stvari koje ste stavili u putne torbe slikajte spoljašnjost i unutrašnjost torbe. To vam može biti od pomoći pri određivanju vlasništva nad torbom.

Neka vaša torba bude drugačija

Obavezno popunite ceduljicu za torbe sa svojim imenom i prezimenom a pametno je ostaviti i adresu i broj telefona.

Kako biste je lakše uočili pri preuzimanju, pomoći će upečatljiva nalepnica, ušiveni detalji ili neobične ručke ili pojas za nošenje torbe preko ramena. Osim toga, tako se smanjuje i mogućnost da neko vašu torbu zameni za svoju.

Nemojte da zaboravite na putno osiguranje

Pre nego što krenete na put, nemojte da zaboravite na putno osiguranje koje pokriva gubitak i kašnjenje prtljaga. Ako i kupite dodatnu odeću, znate da će vam je osiguranje pokriti u slučaju da se avio-kompanija odrekne odgovornosti. Međutim, budite oprezni sa potvrdom o osiguranju i držite je na istom mestu gde ste stavili i kartu i pasoš u ručnom prtljagu.

Obavezno podnesite prijavu o izgubljenom prtljagu

Ukoliko se vaš prtljag ne pojavi na tranzitnoj traci, nemojte paničiti. Pronađite odeljenje za izgubljene stvari i prijavite nestanak. Tek nakon što podnesete prijavu može početi potraga.

Ako ste putovali sa više avio-kompanija, prvo u njihovoj službi za izgubljene stvari saznajte ko je odgovoran za vaš prtljag. Najčešće je to kompanija sa kojom ste stigli na cilj.

Zatražite formular u kom možete da opišete svoj prtljag i ostavite broj mobilnog telefona kao i adresu hotela u kom vas mogu pronaći da ista pojavi.

Nakon toga nazovite svoje osiguravajuće društvo i objasnite situaciju, a ako avio-kompanija odbije da preuzme odgovornost, zatražite to napismeno. Tako ćete lakše podneti prijavu svom osiguravajućem društvu.

Tek nakon 45 dana prtljag se smatra izgubljenim

Ako vam prtljag nije stigao ni nakon nekoliko dana, podnesite zahtev za nadoknadu štete i priložite sve račune za troškove koje ste imali tokom putovanja, a to uključuje najnužnije toaletne potrepštine i rezervnu odeću. Ukoliko avio-kompanija ne pronađe vaš prtljag u roku od 45 dana, on će se onda i službeno smatrati nestalim. Od tog trenutka vaš zahtev o nadoknadi štete će početi da se obrađuje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online