Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 07.07.2013.
08:00
24 sata.hr A

Jadranski biseri koje je nekada strogo čuvala JNA

Smešteni na najljepšim priobalnim lokacijama, skriveni iza peščanih plaža ili grubih jadranskih hridi, zaklonjeni u mediteranskim šumarcima ili na atraktivnim terenima, vojni objekti i kompleksi iz vremena JNA mogu da se nađu na svakom delu hrvatske obale.

Među najlepše i najatraktivnije vojne komplekse ubrajaju se Kupari kod Dubrovnika, ali ne zaostaju mnogo ni baze na šibenskom, zadarskom ili pulskom području. Iako je većina vojnih kompleksa zapuštena, zbog njihove superatraktivne lokacije već godinama se prave veliki planovi za njihovu promenu.

Kupari

Bivši vojni hotelski kompleks Kupari u Župi dubrovačkoj je i dalje otvorena priča. Kompleks sa pet hotela nije upotrebljiv. Razrušio ga je 1991. godine bivši vlasnik, JNA, i danas je ruševina koja podseća na ratna razaranja. U sklopu kompleksa je još i upravna zgrada, središnji ekonomski pogon, dva stambena objekta s bunaglovima i prateći objekti.

Tom kompleksu pripada i deo bivše izdvojene zone za stambene potrebe koje su danas u upotrebi, i to obnovljeni hotel Galeb, vile Borovka 1 i 2 tzv. Titove vile. U tim objektima odsedaju strani vojni oficiri uz povoljne cene. U funkciji je i obnovljeni kamp Kupari kao deo kompleksa. Ispod vila su potkopi koje je sagradila bivša JNA, opremljeni za stanovanje i življenje u slučaju dužeg ili nuklearnog rata.

''Pre rata, vojni kompleks Kupari imao je više od 1000 kreveta i bio je popunjen tokom cele godine, a bilo je tu i oko osamsto zaposlenih. Krajnje je vreme da se to obnovi, sagradi novi kompleks, što bi na toj verojatno najatraktivnijoj lokaciji na Jadranu, dalo velik doprinos razvoju turizma'', rekao je jedan od bivših zaposlenih u  vojnom kompleksu Kupari, dodavši da postoji plan koji omogućava skoro 2000 ležajeva sa propratnim sadržajima.

Vlada Hrvatske je na potezu i od nje se očekuje, kako je najavljeno, raspisivanje međunarodnog konkursa za davanje u dugogodišnju koncesiju.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.07.2013. 11:29
Mizerija !!! Ajde da kazem da su mnoge objekte u bivsoj Jugi gradili Jugosloveni odnosno svi zitelji ove zemlje. Sada to jednostavno pripada onima gde se nalazi. Recimo da se osvrnem na Kosovo koje je Srbija tako reci izgradila ,od infrastrukture pa sve do stambenih objekata. Neko ce jednostavno doci i reci ce "ovo je moje i vi Srbi nemate ovde nikakva prava". Nikada se ne moze napraviti pravedna i jednostavna podela svojine bivsih Jugoslovena jer su je gradili svi tadasnji jugosloveni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online