Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.07.2013.
08:00
b92.net A

Granada - biser Andaluzije

Granada je grad i centar istoimene provincije u španskoj autonomnoj zajednici Andaluziji, smešten na brežuljcima u podnožju Sijera Nevade, na slivu reka Beiro, Daro i Genil.

Dragulj Andaluzije - Granada
 

Grad je poznat po umetničkim delima, poput maurske palate Alhambre i Almohadijskim ulicama u četvrti Albaisin, te dragocenim istorijskim svedočanstvima. Granadu smatraju najlepšim gradom Andaluzije.

Istorija

Granada u prevodu znači nar. Nar se nalazi na gradskom grbu i zastavi. Zahvaljujući povoljnom odbrambenom položaju okruženom planinama, ali i plodnoj zemlji, ovo mesto je oduvek bilo privlačno. Feničani su oko 500. godine pre nove ere osnovali jedno od svojih kolonijalnih naselja pod imenom Ilibera. Nakon što su Iberijsko poluostrvo osvojili Rimljani, grad Iliberis je postao dio rimske provincije Hispanija. Padom Zapadnog rimskog carstva, gradom su najpre zavladali Vandali, a kasnije je postao delom Vizigotskog kraljevstva.

Budući da je neko vreme bila glavni grad muslimanske Španije, u Granadi se nalaze brojni spomenici arapske umetnosti iz 13. veka, među kojima je i UNESCO-va svetska baština u Granadi – Alhambra, Generalife, Medresa u Granadi…

Stari deo grada je opasan bedemima, sa strmim uskim uličicama, i nanizanim kućama.

Oni koji su imali priliku da posete ovaj grad kažu da u Granadi sve zanemarite onog časa kad se popnete na brežuljak iznad grada i ispred sebe ugledate blistavu palatu Alhambra.

Alhambru je napravio Muhamed V. To je prelepa tvrđava sa kulama, palatama i vrtovima, čuvena po boji kamena od kojeg je izgrađena, jer i samo njeno ime u prevodu znači - crvena.

I ona je, kao i većina objekata u Andaluziji, tokom vekova dograđivana u raznim stilovima. Posebno se svojom lepotom izdvaja Dvorana kraljeva, sa divnim lukovima dekorisanim u mavarskom stilu, koja izlazi na najlepši deo tvrđave - Dvorište lavova. I Dvorana staklenih prozora, prestona dvorana nasridskih kalifa, poznata po motivima bojenih pločica asuleha, ostavlja posetioce bez daha.

Tu su i gotska Kraljevska kapela s početka 16. veka koja je mauzolej hrišćanskih vladara Španije i renesansna palata Karla V u unutar zidina Alhambre.

Katedrala Bezgrešnog začeća počela se graditi 1528. godine prema projektima Dijega de Siloe. Palata Kastril je iz 16. veka i u njoj je danas Arheološki muzej Granade.

U Granadi je rođen a potom i ubijen Federiko Garsija Lorka, sigurno najveći španski pesnik. Njegova kuća koja je danas muzej, nalazi se na obodu grada, u veličanstvenom parku koji nosi njegovo ime. U samoj kući sačuvani su svi predmeti, čak i olovke kojima je Lorka ispisivao svoje čuvene stihove.

Stanovnici Granade posebno su ponosni na čist vazduh, obližnju Sijera Nevadu čiji su vrhovi tokom cele godine pod snegom i gde postoje odlični ski-centri, na vodi, jer je Granada jedini grad u Španiji gde je dozvoljeno piti vodu iz gradskog vodovoda.

Nepregledne plantaže narandži, maslina i nara čine prekrasnu sliku koja se retko gde može videti.

Granada je, inače, univerzitetski grad. Univerzitet je osnovan još u 16. veku, ima veliki ugled u svetu, a na njemu postoji čak i katedra za srpski jezik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online