Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.06.2013.
08:00
luxlife.rs A

Majorka - Top 5 letnjih destinacija

Ovog leta ste se odlučili za Majorku… Niste se prevarili. Majorka je postala popularno letovalište među našim turistima u poslednjih 15ak godina...

Ostrvo pripada arhipelagu Balearskih ostrva u Sredozemnom moru, ujedno je i najveće špansko ostrvo. Preplavljeno letovalištima, uvalama sa prelepim plažama kao i delovima sa strmom obalom, ostrvo je definitivno pogodno za sve vrste turista koji odluče da svoj odmor provedu upravo tamo. Glavni grad je Palma de Majorka i centar većine aktivnosti ostrva. Klima je čisto mediteranska sa veoma toplim letima i umerenim zimama osim u planinskom delu Serra de Tramuntana gde zime mogu biti veoma hladne ali bez snežnih padavina.


Dvorac Beljver

Dvorac Beljver je svakako jedan od najcenjenijih istorijskih i umetničkih znamenitosti ne samo na Majorci već u čitavoj Španiji. Sagrađena je u periodu između 1300. i 1311. godine i njen tvorac je arhitekta Pere Salva, isti arhitekta koji je učestvovao u adaptaciji centralnog zamka i kraljevske palate Almudaina u Palma de Majorci. Dvorac Beljver je sagrađen u čast Haimea II (Jaime II), sina čuvenog kralja Haimea I Osvajača (Jaime I Conquistador). Beljver je imao dve svrhe, utvrđenje i krajevska rezidencija. Velelepno zdanje je u gotičkom stilu i okruženo je zadivljujućom prirodom. Danas nema ove dve namene ali je svakako jedno od najpopularnijih mesta na ostrvu, kako među turistima tako i lokalcima, i svakako ga morate posetiti.


Kala Torta

Pored toga što ima najslađe i najprimamljivije ime, ova uvala je jedna od najpopularnijih na Majorci. Cala Torta je formirana od bele peščane dine i divnog gustog rastinja oko nje. Ova plaža je popularna i zbog odličnog položaja za sve ljubitelje vodenih sportova, specijalno ronjenja. Zbog svog geografskog položaja, na ovoj plaži mogu da budu jaki vetrovi a samim tim i veliki talasi, mada bez brige, ima srazmeran broj spasilaca prema broju kupača u svakom momentu i neprijatne situacije su veoma retke u Cala Torti. Plaža je takođe omiljena među nudistima. Nedaleko od Cala Torte je i Cala Meskida, takođe omiljena među turistima i lokalnim stanovništvom.


Ruta La Travese

La Travessa je jedna od najboljih sportskih i ekoloških aktivnosti na ostrvu za istinsko uzivanje u prirodnim lepotama Majorke. Ovo je prava poslastica za uzivaoce trekinga i hajkinga, s obzirom na to da su putanje kroz ovu avanturu veoma zanimljive, a o prirodnim lepotama ovog planinskog venca govori i činjenica da se ovaj deo Serra de Tramuntane se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine. U La Travessi mozete uzivati aktivno prelazeći preko 120 kilometara stenovitih krajolika a mozete i samo šetati i uzivati u pogledu na celo ostrvo Majorka.


Karakoles a la maljorkina

Najčešće vam preporučuju da dok ste na španskom tlu probate jela kao što su paella, tortilla i razne vrste tapasa. Mi ćemo vam preporučiti nešto mnogo egzotičnije – Caracoles a la mallorquina, što su zapravo puževi na majorčanski način. Možda vam ovo ne zvuči baš najprimamljivije, ali ovo tipično jelo na ostrvu je zaista eksplozija ukusa u ustima. Puževi su spremani u čorbici sa dodatkom krompira začinjeno belim lukom, peršunom, nanom, čilijem, maslinovim uljem i paradajzom. Postoje i drugi recepti koji su omiljeni među lokalnim stanovništvom, ali ovaj ćete najčešće probati u restoranima. Nezaobilazan uz jelo je i alioli preliv, što je zapravo veoma kvalitetno maslinovo ulje sa peršunom i belim lukom. Jelo je najpopularnije na proleće i u jesen kada ima kiše, a samim tim i puževa, mada se vrlo lako pronalazi i u letnjim mesecima.


Tito's

Iako je Ibica, najpoznatije party ostrvo na svetu, na samo nekoliko kilometara udaljenosti od Majorke, i ovo ostrvo ima čime da se pohvali u kontekstu noćnog života. Na obali oko celog ostrva se mogu pronaći razni klubovi, barovi i diskoteke a mi izdvajamo diskoteku Tito's. Ovaj klub u stilu Las Vegasa se nalazi u glavnom gradu Palma de Majorki. Žurke koje se organizuju su različite tematike, od burleske i Playboy-a preko Studia 54 i 1001 noći. U ovoj diskoteci se služe fantastični kokteli pravljeni od strane najboljih majstora na ostrvu, a na velikoj bini gostuju i neka od najpoznatijih imena iz DJ sveta. Ako niste ljubitelj ekstravagancije u svakom smislu, dobro razmislite da li je ovo mesto za vas ali mi mislimo da je svakako velika avantura doziveti lud provod na jednom ovako specijalnom mestu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online