Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.06.2013.
08:00
B92 A

U Španiji je konobar "uvek u pravu"

Znate onu maksimu potrošačkog društva da je kupac (mušterija) uvek u pravu? Budete li se vodili njome u španskim ugostiteljskim objektima samo ćete se iznervirati. Jer tamo je konobar uvek u pravu. A vi ste samo jedan od turista u prolazu.

Divna Kordoba, a ljudi izgleda još "divniji"
 

Jedan britanski bračni par doživeo je "odmor iz pakla" kada je, umesto na španskim stazama za bicikliste, završio u španskom zatvoru. Džef Koks i njegova supruga Bridžet Kiz posetili su restoran na svom putu na biciklima između Kordobe i Granade. Primetili su da je na njihovom računu greškom upisana porudžbina od 15 evra, koju nisu napravili i pozvali konobara. Međutim, on je negirao mogućnost da je reč o njegovoj grešci i zahtevao da plate nepostojeću paelju.

Posle kraće svađe, pozvana je policija i rečeno im je da moraju da plate 713 evra za troškove suđenja. Kao da to nije dovoljno, policajci su uhapsili i tvrdili da ih je par vređao, zahtevajući odštetu.

"Ukazali smo da nam na računu stoji paelja koju mi nismo naručili i konobar je počeo da se ljuti. Napravili smo ceh od 105 dolara i toliko mu i dali, ali je on hteo 120 evra. Postalo je veoma neprijatno i kada je rekao da će pozvati policiju, mi smo se složili jer smo bili sigurni da će oni biti na našoj strani", kaže Koks.

Međutim, kada je policija došla, par je uhapšen. Proveli su noć u ćeliji lokalne policijske stanice, konfiskovana im je obuća, a nisu do jutra dobili ništa da jedu ili piju. Sledećeg dana dobili su pravo da pozovu advokata i prevodioca i saznali da je Koks optužen i za napad na policajca, odupiranje hapšenju i prevaru konobara u restoranu. Oslobođeni su istog dana, ali im je naređeno da se ponovo vrate 20. maja.

Koksu je rečeno da mu preti godina dana zatvora, ukoliko se njegova krivica utvrdi, ali je dolaskom pred sud, slučaj odbačen. Uprkos tome, tužilac i dalje traži odštetu od 260 evra za policajce i zahteva kaznu od po 360 evra za Džefa i Bridžet. Na posletku su morali da plate 76 evra kazne i odštetu od 250 evra. To nije kraj troškovima zbog paelje od 15 evra - morali su da plate 200 evra za povratnu kartu do Grenade gde su imali saslušanje pred sudijom i 400 evra za advokata.

"Ja sam običan, ugledan građanin srednje klase koji nikada nije imao problema sa policijom. Nečuveno je da i dalje moramo voditi računa da li je uplata na ime kazne stigla gde treba, jer ako se izgubi u sistemu, mogu tražiti evropski nalog za izručenje", kaže Koks.
 

Zato, kada se nađete u Španiji vodite računa šta i gde naručujete i ne raspravljajte se mnogo sa konobarima. Naš narod kaže: "Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online