Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.06.2013.
08:00
Nezavisne novine A

Malta: Ostrvo pod velom mistike

Ostrvo Malta predstavlja jednu od zanimljivih destinacija jer važi za mesto sa mističnom, srednjovekovnom prošlošću. Prestonica La Valeta ima mnogo toga da ponudi, a svi su složni u jednom - da je to grad sa mnogo šarma.

Malta: Ostrvo čuda, divnih plaža i mističnih vitezova
 

S obzirom na ogromno istorijsko nasleđe, prosečni turista u ovom gradu stalno ima šta da obilazi, tako da poseta Malti može biti sve, samo ne dosadna. Najviše istorijskih spomenika, poput impozantnih katedrala i kneževih palata, nalazi se visoko iznad mora, u samom centru ostrva. Tu se nekada nalazila Mdina, stara prestonica, što i objašnjava veliki broj istorijskih spomenika.


Dole, niže, nalazi se letovalište Sliema, uglavnom okupirano turistima, koji uživaju u prekrasnim plažama zaliva Sent Džulijan i Sent Džordž.


Bučna La Valeta i mirna Mdina: Zanimljivo je da Malta ima najnasljenije mesto u Evropi, gde više od 3.300 ljudi živi na području od jedne kvadratne milje (negde oko 2,5 kvadratna kilometara), a takođe je zanimljivo da skoro svi odrasli stanovnici imaju automobile, pa tako noću celu La Valeta biva osvetljena samo automobilskim farovima, kojih ima na svakom koraku, zbog čega su česte saobraćajne gužve.
 

I dok je u samom centru gužva i žamor, u Mdini, Tihom gradu, kako je drugačije zovu, bukvalno možete čuti odjek svojih koraka, što ovo mesto čini krajnje mističnim.
 

O bogatoj i mističnoj prošlosti Malte svedoči i njihov jezik, koji predstavlja neverovatnu mešavinu italijanskog, arapskog, engleskog, francuskog i španskog, a koji je nastajao hiljadama godinama. Svaki od osvjača, koji su prošli ovim krajevima, ostavio je nešto svoje.


Pored istorijskih znamenitosti, ako želite da uživate u suncu i pesku, onda toga ovde imate na pretek, a voda je topla sve do novembra. Ipak, ovo ostrvo je idealno i za istraživanje. Malta je, sama po sebi, veoma mala i autom je možete celu preći za pola dana. Možete onda zamisliti šta nastaje kada se tokom letnje sezone pojavi više od milion turista.


Najbolje plaže su Paridese bej, Armije bej, i obe one gledaju na Gozo kanal i Melieha bej. Melieha bej je izuzetno plitak i samim time je fenomenalan za decu. Golden bej sa svojom dugačkom peščanom plažom predstavlja idealno mesto za mlade.


Tokom posete Malti ne bi trebalo da propustite posetu Ratnom muzeju u Fort Sent Elmu, a ovde možete videti i džip koji je koristio general Ajzenhauer tokom operacije "Haski" (invazija na Siciliju). Za turiste je obavezna poseta i katedrali Sent Džordža iz 16. veka, koju su izgradili Malteški vitezovi, koji su nekoliko vekova vladali ovim ostrvom.


Jedan od simbola La Valete jeste i bašta kafea "Premier Cafe", koji se nalazi na trgu, odmah uz biblioteku. Zanimljivo, ovo je bilo još jedno bojište, gde su se britanski i američki vojnici, stacionirani na Malti, svako veče borili, istina, u bacanju pivske flaše i krigle, jedni na druge.
 

Ipak, najmističnije mesto na Malti je Mdina, gde, kada prođete kroz glavnu kapiju, odmah ulazite u jedan sasvim drugi svet. Zgrade su maksimalno očuvane, a jedna od zgrada je pretvorena u hotel sa pet zvezdica "Xara Palace". Izgrađen u zidinama starog grada, ovaj hotel je ubedljivo najbolji na ostrvu, a sa njegovog krova pruža se idealan pogleda na obalu i plaže.


Jedna od zanimljivosti ovog kraja je i katolička crkva u mestu Mosta, koje se nalazi nekoliko kilometara od Valete. Naime, tu se desilo i takozvano čudo Moste, kada je nemačka bomba udarila u kupolu crkve, koja je u tom momentu bila puna vernika. Da li je bog uslišio njihove molitve ili je u pitanju nešto drugo, ostaće tajna, ali činjenica je da bomba nije eksplodirala. Ovo je i danas veoma važno mesto za malteške vernike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online