Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.06.2013.
08:00
Luxlife A

Ostrvo Vis - destinacija za zaljubljene

Vis je verovatno najčistiji deo Jadranskog mora, pošto je i najudaljenije ostrvo od glavnog kopna... Od kopna ga skrivaju ostrva Srednje Dalmacije - Šolta, Brač i Hvar.

Duga izolacija očuvala lepotu Visa u svakom pogledu
 

Ostrvo Vis je 1944. godine proglašeno vojnom zonom, što je značilo da je nepristupačno svim strancima. Ovo pravilo važilo je sve do 1989. godine. Srećom, izolacija je zaista dobro poslužila Visu, pošto je ostrvo zadržalo svoj šarm i stil života karakterističan za pedesete godine, koji i dan danas privlači goste koji žele da uživaju u Mediteranu kakav je nekada bio.

Atrakcije Visa su uglavnom prirodne, kao što su čisto i nezagađeno more, zemlja i vazduh. Na južnoj strani ostrva, talasi otvorenog mora kreirali su najinteresantnije i najprivlačnije pećine i plaže. Među njima je Stiniva pećina, jedna od najčešćih tema na hrvatskim promotivnim posterima. Na ovoj strani ostrva najveća naselja su Milna i Rukavac.

Bistra voda i usamljene uvale i plaže samo za dvoje
 

Ipak, tu su i druge stvari, pored prirode, u kojima možete uživati i koje možete videti. Prvo naselje na ovom ostrvu bila je grčka kolonija Issa, današnje urbano mesto Vis, osnovano u četvrtom veku pre nove ere. Kasnije, tokom vladavine Rimljana, na poluostrvu Pirovo, napravljeni su spa i teatar na čijim je ruševinama sagrađen Franjevački manastir u 15. veku. Ostaci ovih antičkih građevina vidljivi su u bašti manastira i ispod mora oko poluostrva.

Lokalna gastronomija je bogata – pored ribarstva, druga industrija koja preovladava na ostrvu Vis je proizvodnja vina. Na preščanoj zemlji, tri fantastične vrste prave se već vekovima: Plavac mali i Kurteloška Vugava ili Bugava. Vugava navodno potiče još iz perioda grčke kolonije i daje Vugavu, suvo vino, zlatne boje, sa bogatim ukusom meda.

Na Visu se peče i lozovača, koja se pije u svojstvu leka, sa dodatkom aromatičnih biljaka koje se koriste u medicinske svrhe. Najpoznatiji specijalitet Visa je pita napravljena od testa sa slanim inćunima i paradajzom. Posle te pite možete se zasladiti kolačima koji se prave od jednostavnog testa i šećera.

Dodatno, WWF (World Wide Fund for Nature) imenovao je Vis kao jedno od 10 poslednjih rajskih mesta Mediterana, zahvaljujući njegovom biodiverzitetu. Možete istraživati predivne pejzaže ovog ostrva, saznavati nove stvari o individualnim vrstama i upoznati se sa svakodnevnim životom meštana.

S obzirom na udaljenost od glavnog kopna, većina turista koji dolaze da posete Vis, žele miran odmor, izolaciju i plemenitu prirodnu lepotu. Ipak, u toku leta, ovo ostrvo oživi sa muzičkim večerima u avgustu, pecaroškim festivalima, koncertima, koktel barovima ili nekim od novootvorenih fensi restorana. Smeštaj na Visu uglavnom se ogleda u privatnim domovima i vilama.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online