Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 14.05.2013.
08:00
B92, Daily Telegraph A

Britance zaludeo Titov Plavi voz

Ovoga leta u okviru ponude operatera “Explore Montenegro” turisti iz Velike Britanije prvi put će organizovano moći da obiđu Crnu Goru i Srbiju, a najveće interesovanje vlada za putovanje čuvenim Plavim vozom.

Britanski turisti vole da se voze Plavim vozom
 

Tim povodom grupa britanskih novinara nedavno je bila u prilici da se provoza čuvenom voznom konstrukcijom, u kojoj se dešavala istorija, kako za Dejli Telegraf piše Andrijan Bridž.

“Kakve li su se razgovori održavali u velikim vagonima u kojima je čak dvadeset osam kožnih fotelja na kojima se sedeli pregovarači iz celog sveta? Kakvi su se ugovori sklapali pod zelenim prigušenim svetlom, iznad čaša i čaša domaće šljivovice, pita se Bridž u reportaži “Balkans train journeys: travels with Tito”.

Predstavljajući Plavi voz kao omiljeno prevozno sredstvo Josipa Broza Tita, predsednika bivše SFRJ, britanski novinar navodi kako su se u toj konstrukciji koja odoleva zubu vremena, spajali istok i zapad, suprotstavljene strane tokom Hladnog rata i pripadnici Pokreta Nesvrstanih...

“Danas ne morate da budete vođa neke države da biste se provozali ovim vozom”, piše Bridž dodajući da se britanski turisti po ceni od 99 funti mogu provozati u jednom smeru neobičnom vremeplovom.
 

Sa izuzetkom britanskog sistema za klimatizaciju i nemačkog radio sistema, sve u vozu je napravljeno u fabrikama širom bivše Jugoslavije, oduševljeno navodi Bridž, upoznajući čitaoce sa Tomasom Popovićem (75), jednim od svega nekoliko još uvek živih članova posade. Popović je u slavna vremena putovao sa Titom i služio njegovu posadu u vozu, a danas te uspomene deli sa brojnim znatiželjnicima.

Na put se kreće iz Beograda, a krajnja destinacija je Bar, gde se putnici iskrcavaju pod mirisima maslina i Jadranskog mora. Tokom višečasovnog putovanja prolazi se kroz najrazličitije krajeve Srbije i Crne Gore, a Bridž je ostao bez daha pred lepotama kanjona reke Tare i Skadarskog jezera.

Bridž na kraju teksta daje detaljne informacije o turi kao i savete o tome šta bi još trebalo da obiđu turisti koje put nanese u naše krajeve. Primećuje i da će kad – tad na red doći i tema raspada SFRJ i rata, pa savetuje da u se tim trenucima ne bi trebalo voditi predrasudama i unapred osuđivati bilo koju stranu.

Putovanje Plavim vozom samo je deo ponudekoja se nudi Britancima, a obuhvata i nekoliko dana na crnogorskoj obali.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.05.2013. 12:19
Bejahu to dobra vremena kad smo svi "putovali" ovim simboličnim vozom - bar za one koji su ih doživeli i sad se toga sećaju pod romantičnim naslovom "Bolja prošlost"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online