Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 29.04.2013.
08:00
tportal.hr A

Idealne vikend destinacije za koje niste čuli

Pored metropola poput Pariza, Rima i Madrida, pogledajte koja zanimljiva i privlačna mesta predlaže najprestižniji svetski turistički vodič ''Lonely Planet'' kao alternativne vikend destinacije, idealne za lepe prolećne dane.

Dinar, Francuska

Dinar

Ovaj grad na obali Bretanje obeležava nostalgični šarm 20-ih godina prošlog veka, a na njegovim plažama su uživali mnogi poznati Britanci, od Čerčila do Alfreda Hičkoka.

Posebnost ovog mesta su viktorijanske vile, ali i prelepo šetalište "Promenade du Clair de Lune" ili Mesečeva promenada. I Pikaso je bio veliki obožavatelj ovog područja, jer je u Dinardu proveo većinu 20-ih godina, uz fantastičan pogled koji je podsticao njegovu maštu.

Sveže ulovljena riba dominira "prehrambenom scenom", a tu su i specijaliteti poput svežeg bakalara na žaru u slanini i parmezanu.

Herez de la Frontera, Španija

Herez de la Frontera

Ovaj grad je ishodište andaluzijske kulture - pun je vinarija s poznatim slatkim vinom šeri, uglađenih konja i flamenka, a sve znamenitosti se svake godine slave nizom hedonističkih fešti. Šetnja oko starog grada s utvrđenjem iz 11. veka i šetalištem sa stablima pomorandži samo je uvod, jer srž Jerez de la Frontere su vinarije u kojima se pravi, čuva i prodaje poznato vino.

Naziv šeri je engleska verzija španskog naziva jerez (koje je vino preuzelo od grada), a odnosi se na piće napravljeno od prezrelog grožđa s visokim procentom šećera. Kada se posle obilaska podruma i probanja nezaobilaznog 20-godišnjeg jereza uželite plesa, krenite na flamenko u jedan od poznatih tradicionalnih restorana.

Roterdam, Holandija

Roterdam

Izvanredna arhitektura, zaštitni znak Roterdama, posledica je njegovog uništenja u Drugom svetskom ratu, zbog kog je u decenijama koje su sledile pretvoren u jedinstven primer moderne estetike u Evropi.

Roterdam je dom nekih od najpoznatijih umetničkih dela, što je dovoljan razlog za posetu – bilo da su u pitanju dela starih holandskih majstora, bilo da se čuvaju u nadrealističkom krilu muzeja Boijmans Van Beuningen.

Noću se ovaj lučki grad pretvara u živahno mesto s mnoštvom pivnica, kafića, kosmopolitskih restorana i barova koji su možda i bolji od onih u najvećem rivalskom gradu, Amsterdamu.

Peruđa, Italija

Peruđa

Srednjovekovni brdski grad u srcu jedne od najlepših italijanskih oblasti, Umbrije, intrigantna je mešavina očuvane arhitekture 13. veka i vrlo moderne kulturne scene, za koju je zaslužna brojna studentska populacija.

Kako je umetnička i muzejska scena najviših standarda postala uobičajena u Italiji, ni Peruđa nije ostala izuzetak. U Nacionalnoj galeriji Umbrije tako možete razgledati odličnu kolekciju lepih umetnosti od vizantijskog vremena do danas.

Svake večeri stiče se utisak da je ceo grad izašao kod Fontane Mađore (velika fontana), gde na istom mestu možete da posmatrate studente, porodice koje dele sladoled i veterane okupljene da bi popili još jednu kafu. Čak i za Italiju, Umbria je vrlo zanimljiva oblast za probanje hrane, pa svakako treba probati što više lokalnih proizvoda.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.05.2013. 23:01
Idealne destinacije po inostranstvu menjaju se, kao i moda. Venecija - ostaje. Zauvek!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online