Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 19.04.2013.
08:00
Novi magazin A

Tipovi stjuardesa u JAT-u: Mama, manekenka i Crnogorac

Novinar Andreas Ernst za švajcarski dnevnik "Noje Cirher Cajtung" iznosi svoje utiske o letenju JAT-om i analizira tri tipa stjuardesa - "manekenku", "mamu" i "Crnogorca".

Letenje s Jatom nikako nije dosadno
 

"Letenje JAT-om je doživljaj. U zapadnim aviokompanijama, osoblje najčešće zrači uniformnom, lako aseptičnom ljubaznošću. JAT, međutim, ima tri posebna tipa stjuardesa i stjuarda: zovemo ih 'manekenka', 'mama' i 'Crnogorac'.

'Manekenka' je, naravno, mlada atraktivna žena. Nosi visoke štikle, tesnu suknju i kreće se kroz prolaz između sedišta kao da je na modnoj pisti. Ten joj je besprekoran, pogled leden. Obraća joj se samo onaj ko ima neku preku potrebu.

Na visokim štiklama je i drugi tip. Ali, 'mama' je punačka i ima izblajhanu punđu koja podseća na Istočni blok 60-ih godina. 'Mama' je nadrndana. Pred njom je bolje sakriti novinama svežu fleku od kafe na sedištu. Ona može da bude i ljubazna. Tada zna da brzo udeli nekome i dva kolača. Ali, njih tada valja i pojesti.

'Crnogorac' se ređe viđa. On najčešće sedi u poslednjem redu. Zapravo je izvaljen preko dva sedišta, jer visok je najmanje metar i devedeset. Ranije je verovatno igrao vaterpolo. Prava je zagonetka kako je dospeo među letačko osoblje. Kada, u retkim prilikama, deli obroke putnicima, čovek i nehotice pomišlja na vojnu obuku.

Stjuardese i stjuardi sasvim složno delaju kada zakukaju mala deca. Negde drugde se u takvim prilikama povade bojice i papir. U srpskoj aviokompaniji, 'Crnogorac' se pretvara u strica, 'mama' u mamu, a 'manekenka' u veliku sestru. Onda nosaju dete, pričaju mu priče. Daju mu da pritiska kojekakve dugmiće po avionu - dok se ne smiri.

JAT ima više od 1.000 zaposlenih i dug od 130 miliona evra. Njega je sada preuzela država, koja za ovu aviokompaniju pokušava da hitno nađe strateškog partnera. Kompanija 'Etihad' iz Ujedinjenih Arapskih Emirata pokazala je interesovanje. Novi menadžeri će svakako preuzeti u radni odnos 'manekenku'. Ali, šta će biti sa 'Crnogorcem' i 'mamom'? Letenje će svakako uskoro postati dosadno", zaključuje švajcarski novinar.

Petak 19.04.2013. 08:45
Možda sam kao Rodni iz "Only fools & Horses" ali što se tiče uniforme padam na sve tipove ženskih stvorenja kojima dobro stoji! Novinar je propustio da istakne da je JAT kompanija u svetskom vrhu po sigurnosti putnika iako je prosek starosti letelica 25 godina!
Petak 19.04.2013. 15:27
Kompanija SRPSKA,sluzbenici svi iz nekadasnjih SFRJ Republika.Evo primer Berlin jedna sluzbenica iz Makedonije a druga iz Bosne i Herzegovine,a SRPKINJE iz SRBIJE sedu kuci nezaposljene.Misle da su one BOGOM date za te poslove ili im je sam BOG UJAK pa je lako biti SVETAC.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online