Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.02.2010.
18:03
Vestionline A

Sicilija - ostrvo vina, maslina i narandži

Mesto koje ćete pamtiti po prekrasnoj zelenoj vegetaciji, slikovitim plažama iscrtanim malim šarenim brodićima i neverovatnom temperamentu, kao i gastronomskoj razigranosti.

 Taormina
 
Sicilija je najveće mediteransko ostrvo i najveća italijanska regija koju obeležavaju nepregledne obale, planine, žitna polja, vulkani, ali i istorijske i arhitektonske znamenitosti.

Zbog svog strateškog položaja vekovima je bila na raskršću pomorskih puteva između Istoka i Zapada, odnosno Evrope i Afrike pa su se ovde kroz istoriju imenjali razni narodi: stari Grci, Latini, Arapi iz Afrike, Normani, Francuzi, Španci...

Korisne informacije

Putujete li Sicilijom u vlastitom aranžmanu, rent-a-car se svakako preporučuje, ali s obzirom na nonšalantan sicilijanski stil vožnje, nervozne osobe neka ipak dvaput razmisle.


Taksi je skup i ne preporučuje se za veće udaljenosti. Povezanost vozom sa većim italijanskim gradovima na samoj Siciliji je dobra. Noćna linija dostupna je iz Rima, Napulja, Venecije i Bolonje.

 

Međunarodne vazdušne luke nalaze se u Palermu i Kataniji. Ne dopustite da vas sicilijanska opuštenost vezana uz kašnjenje izbaci iz takta. Radno vreme često je tek nalepnica na vratima!

 

U restoranima je običaj ostaviti napojnicu u visini 10 odsto od ukupnog iznosa. Pripazite na cene hleba i vode uz obrok!

Svaki od njih na ostrvu je ostavio vlastiti trag pa tako danas na Siciliji vlada pravi vrtlog kultura. Poput ostalih stvari na Siciliji, i jezik je egzotična mešavina u kojoj su brojni osvajači ostrva ostavili svoj trag. A ovde vlada i prava gastronomska rapsodija i specifičan način života pun temperamenta. Sicilija je specifična po obliku trougla u čijim se uglovima nalaze vrhovi Capo Peloro u Mesini na severoistoku, Capo Boeo u Marsali na severozapadu i Capo Passero u Portopalu na jugu.

Sve ljubitelje gastronomije Sicilija će oduševiti bogatom ponudom ribljih specijaliteta i morskih plodova, bogato nadevenih kolačićima “cassata” i šećernim kolačićima “cannoli”.

Dodate li tome i čašu tradicionalnog desertnog vina Marsala, crvenog cabernet sauvignona Regali ili belog pinota Corvo Colomba Platino, doživljaj će biti veličanstven!

Slavni književnik Goethe prilikom jedne od posete otoku rekao je: “Bez Sicilije Italija nema duše. Sicilija je ključ svega!” I uistinu, ko misli da je upoznao Italiju, a nije vidio Siciliju teško će dobiti pravu sliku te države! Baš kao u filmu, ulice progovaraju posebnom atmosferom!
 

SIRACUSA

Nekada moćna grčka kolonija i velika suparnica Atine danas je savremeni grad što pokušava da dosegne nekadašnju slavu. Najveće atrakcije su grčki teatar, pećina Dionizijevo uho, Apolonov hram i kamenolom Latomie.

AGRIGENTO

Konkordijin hram u Agrigentu najbolje je sačuvan grčki hram. Očuvanju je pomoglo to što je 597. g. pretvoren u hrišćansku crkvu u čijoj se okolini nalaze brojne katakombe.

TAORMINA

Romantični gradić izgrađen na planini Monte Tauro, gde ćete u nekom od brojnih kafića imati prilike da popijete kaficu s fantastičnim pogledom na Jonsko more.

PALERMO

Grad kontrasta, mesto gde ćete na 100 m² videti sav sjaj prošlih vremena, prekrasnu arhitekturu, lepo uređene površine vrtova, ali i brojnu sirotinju, haos, nečistoću i  obeležja bede i slabijeg životnog standarda.


EOLSKI OTOCI

Ostrva Vulcano, Salina, Stromboli, Filicudi i Panarea deo su ovog jedinstvenog arhipelaga. Posebno su omiljeni leti, zbog predivnih plaža, ali u hladnijim mesecima posećuju ih oni koji traže besprekoran mir.

MONREALE

Benediktinski samostan s crkvom podignut je u 12. st. i oko njega se razvio grad.

RAGUSA

Krasi je impresivna barokna arhitektura, a nalazi se i na listi svetske kulturne baštine UNESCO-a. Stare crkvice, fascinantni vidikovci, uske uličice, strma stubišta, šarmantni kafići, restorani i suvenirnice tek su deo gradske atmosfere.

CATANIA

Iako je reč o gradu koji živi u večnom strahu od nadmoćne Etne, njegovi stanovnici, većinom studenti i mlađi ljudi, žive potpuno neopterećeno.

CEFALÙ

Nastanjen je od predantičkog razdoblja o čemu svedoče brojni arheološki lokaliteti s ostacima grčke, rimske, bizantske i islamske kulture. Obeležavaju ga uske i slikovite uličice prepune suvenirnica.

ETNA

Najviši aktivni vulkan u Europi, visok 3.296 metara. Za razliku od drugih vulkana, Etna osim glavnoga kratera na vrhu s otvorom od 530 metara, ima još oko 300 manjih, tzv. parazitskih kratera iz kojih gotovo cele godine izvire lava.

Posebno ukrašena tradicionalna zaprega “carreto de Garra” glavni je zaštitni znak na sicilijanskim venčanjima. Takva kola, koja su najčešće vukli magarci, nekada su bila glavno prevozno sredstvo pa ih je 1920-ih na ostrvu bilo nekoliko hiljada. Danas više nisu česta pojava, pa kada ih ugledate na nekom trgiću i poželite fotografisati očekujte da ćete morati da date i napojnicu.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online