Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.02.2013.
08:00
24sata.rs A

Njujork u sopstvenom aranžmanu

S obzirom na to da domaće agencije u ponudi gotovo da nemaju aranžmane za Njujork, ovo su utisci onih koji su tamo bili u sopstvenoj režiji. Ako vam je Velika jabuka na listi destinacija koje morate posetiti, a budžet vam nije neograničen, ne zaboravite da je ključ u strpljenju i pažljivom planiranju unapred.

Zalazak sunca nad Menhetnom jedan je od najlepših prizora
 

Kada se razmišlja o odlasku u Njujork najveći problem predstavlja novac, odnosno najveći izdatak - avionska karta. Krenimo zato prvo od budžeta, kako biste se preračunali da li imate, koliko imate i do kada možete da sakupite taj novac.

 Usluga  Cena
Avionska karta 817 dolara
Viza 160 dolara
Hrana (van restorana) 280 dolara
Smeštaj (hostel) 350 dolara
Metro (14 dana) 60 dolara
Noćni izlasci 150 dolara
NBA utakmica 70 dolara
Predstava A produkcije na Brodveju 100 dolara
Njujork Siti Pas (kartica s kojom ostvarujete 46 odsto popusta na šest najvećih atrakcija) 89 dolara 89 dolara
Ukupno 2.076 dolara



Karte - Bar pola godine unapred bi trebalo razmišljati o kupovini karte i krenuti u pregledanje sajtova. Među najboljima je svakako skyscanner.net i preko njega se može doći do svih letova do Njujorka. Dobra stvar je i prijaviti se na mejl servis, jer putem njega možete da dobijete infromacije o tome da li možda ima promotivnih cena leta ili nekih drugih popusta. Treba razmisliti i o mogućnosti leta iz Budimpešte ili čak Beča, jer odatle postoje direktni letovi koji mogu da budu i do 300 evra jeftiniji, a kombi prevoz do tih gradova se kreće između 40 i 80 evra.

Bruklin bridž - nezaobilazan motiv amričkih filmova
 


Fore za snalaženje - Njujork je grad koji nudi neverovatne mogućnosti, čak i kada ste u poseti na svega desetak dana. Potrudite se da pronađete što više lokalnih novina i sajtova jer se preko njih mogu naći popusti. Većina muzeja određenim danima nudi popuste ili čak besplatan ulaz. Na lokacijama gde se okupljaju turisti uglavnom se mogu naći promoteri koji nude jeftinije karte za pozorišne predstave, komedi klubove ili koncerte. Super sajt je www.checkoutnydiscounts.com, koji na jednom mestu prikazuje sve popuste u Njujorku, i to po datumima.

Viza - Da biste saznali koliko se približno čeka na prvi slobodan termin za intervju za vizu u američkoj ambasadi, posetite sajt Visa Wait Time. Vaš intervju možete zakazati nekoliko nedelja, pa čak i nekoliko meseci ranije. Na sajtu usvisa-info.com ćete dobiti uputstvo korak po korak. Od dokumenata vam treba: formular popunjen preko sajta ambasade, pasoš (mora da važi još najmanje šest meseci od datuma isticanja vize), fotokopija prve strane pasoša, prethodni pasoš na uvid, pasoši najuže porodice ili njihovi izvodi iz matične knjige rođenih, fotografija, vlasnički list o posedovanju nekretnina, fotokopija kreditnih kartica ili potvrda iz banke o deviznim sredstvima (minimum 100 evra po danu po osobi). Cena takse za obradu vize je 160 dolara.

Smeštaj - Za Njujork treba znati da su tamo dva najveća problema za turiste - stenice i pacovi. Postoji veliki broj sajtova za pronalaženje smeštaja i jedini pravi savet je strpljenje. Tokom vikenda sobe su skuplje, takođe postoji taksa koja uglavnom nije uračunata u cenu, a iznosi dva-tri dolara po danu. Centar Bruklina i srednji deo Menhetna su najbolji za pronalaženje smeštaja.

Prevoz i hrana - Njujorški metro je ogroman lavirint, ali se brzo može savladati. Najbolje je kupiti nedeljnu kartu ili neku na duži period, jer tamo nema švercovanja. Ta karta košta oko 30 dolara za nedelju dana, a metro je najjednostavniji i najbrži način prevoza. Ukoliko ste fan brze hrane, ona je svakako najjeftinija, ali treba da znate da ta mesta ne izgledaju nimalo čisto i uredno kao kod nas. Naravno, Njujork je pretrpan restoranima i mogu se pronaći sve kuhinje ovog sveta.


Izlasci - Menhetn je pretrpan japi lokalima, odnosno klubovima u kojima se nalaze televizori i služi hrana. Cene pića su oko desetak dolara, a odlično je uhvatiti "happy hour", koji može mnogo da uštedi. Tematske žurke i koncerti se dešavaju svakodnevno. Tamo sve počinje na vreme, tako da nema slučaja da na plakatu piše devet, a da koncert počinje u 11. Posetite sajt www.nyc.com, gde imate iscrpne informacije o barovima, klubovima i koncertima.

Turističke ture - Ukoliko želite da vam profesionalni vodič pokazuje određena mesta, za to treba da izdvojite oko desetak dolara. Postoje tematske ture koje vode do lokacija gde su snimani filmovi ili serije. Posebna čar je kada sami otkrivate lokacije. Central park i "Strawberry fields" su mesto gde vreme stoji i mora se naći u agendi svakoga ko poseti Njujork. Kip slobode, Medison skver garden i Empajer stejt bilding definitivno treba videti. Koristan sajt je allnewyorktours.com, gde se nalaze sve organizovane ture.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online