Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.01.2013.
08:00
Tportal A

Najbolje zimske destinacije u Evropi

Evropska zima vrlo je raznolika, od ozbiljnog severnog snega i polarnih noći, u kojima sunce skoro da ne izlazi, do prijatnih osunčanih dana u gradovima južnog Mediterana u kojima uz možete uživati piće na terasama.

Magična Aurora borealis
 

Osim za obilazak velikih metropola i šarmantnih sela, zima je, po preporuci "Lonli planeta", razdoblje u kojem možete da uštedite na cenama smeštaja krenete, ako krenete put posle Nove godine. Pogledajte za koja evropska mesta najznačajniji turistički vodič predlaže da ih posetite upravo zimi.

Rovaniemi, Finska - Dom darežljivog starca sede kose i brade u crvenom odelu, koji je pod raznim imenima postao zaštitni znak Božića i Nove godine, odlično je mesto za početak upoznavanja polarnog kruga.

Uz kuću Deda Mraza, ili kako ga već zovu, tu je i Arktički muzej, koji daje uvid u život u tim geografskim širinama. Ali ne zaboravite - termometri tamo imaju više stepeni ispod nego iznad nule, što zahteva ozbiljniju zimsku odeću.

Praznici u Kelnu

Božićni sajmovi u Nemačkoj i Austriji - Širom Nemačke i ostalih srednjeevropskih zemalja tradicija božićnih sajmova traje i nekoliko vekova. Kao što znate, tamo možete pronaći svašta, od medenjaka do sanki, zvona, ukrasa i mnogo dobrog raspoloženja, a sve uz čašu mirisnog kuvanog vina. Koristan savet – na najpoznatijim sajmovima, poput onih u Beču i Kelnu, može biti gužva pa potražite jednako simpatične u manjim mestima.

Abisko, Švedska - Ovo laponsko mesto jedno je od najsevernijih u Evropi do kojih se može doputovati vozom i zaista je samo za prave ljubitelje zime. Sunce ne izlazi nekoliko nedelja u decembru i januaru, što ovo mesto čini jednim od najboljih na svetu za posmatranje veličanstvene polarne svetlosti - Aurore borealis. Ostale atrakcije su kros-kantri skijanje duž nacionalnih parkova i vožnja na zapregama koje vuku haskiji. U obližnjoj Kiruni možete videti i poznati hotel od leda.

Atina, Grčka - Zima je vreme kada na vašoj fotografiji napravljenoj ispred Partenona sigurno neće biti još barem 500 drugih ljudi. Osim gužve, zimi nisu problem ni previsoke cene, redovi, nepodnošljiva vrućina i zagađen vazduh. Iako je zbog toga zima odlična za istraživanje drevne grčke baštine i kulture, nezgodno je što je većina smeštaja na ostrvima zatvorena.

Romantični Kopenhagen
 

Kopenhagen, Danska - Ako tragate za bajkovitom evropskom zimom, teško je pobediti dom Hansa Kristiana Andersena. Grad je pun lepih barova i kafića iz kojih na toplom možete posmatrati kako napolju sipi sneg. U srcu grada nalazi se romantičan i kičast park Tivoli iz 19. veka, gde će vam dušu ogrejati nezaboravno božićno osvetljenje, a telo topli grog.

Budimpešta, Mađarska - Ljubitelji klizanja retko gde će se dobro provesti kao na otvorenom klizalištu u parku u centru mađarske prestolnice. Ako vam bude posle toga hladno, opustite se u nekoj od termalnih kupki ili banja po kojima je Budimpešta poznata još iz sjajne habsburške prošlosti. Ljubitelji noćnog provoda u Budimpešti će uživati u mnogim originalnim klubovima i barovima.

Nezaboravno klizanje u Budimpešti
 

Jasna, Slovačka - Slovačka nudi kvalitetno skijanje po povoljnim cenama. Smeštaj i hrana su takođe pristupačni, a tu je i osećaj srdačnosti i prijateljstva koji je nestao s nekih od otmenih alpskih skijaških staza. Jasna je jedno od najboljih slovačkih turističkih naselja smešteno u prekrasnim Tatrama.


Andaluzija, Španija - Delovi Andaluziji nalaze se južnije od severne afričke obale, tako da vrlo blage temperature mogu biti i zimi. Smeštaj je vrlo jeftin, a gužve su manje u popularnim turističkim odredištima kao što su Alhambra u Granadi ili katedrala u Sevilji. Osim toga, tapasi i noćni život u gradovima pristupačni su kao i u ostalim delovima godine.

Sumorna srednjevekovna Transilvanija
 

Transilvanija, Rumunija - Drakulu ne bi bilo u redu posetiti tokom lepih sunčanih dana. Tragovima najpoznatijeg vampira bolje je krenuti kada je nebo srebrnkasto-sivo, stabla ogoljena, a tlo prekriveno snegom. Brasov i Sigisoara raskošni su srednjovekovni gradovi povezani s Drakulom, transilvanijskim plemićem Vladom Tepešom. Ipak, književnik Bram Stoker, koji ga je svojim delom zaista učinio besmrtnim, nikada nije posetio Rumuniju pa ne očekujte mnogo sličnosti s knjigom ili filmovima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online