Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.11.2012.
08:00
Luxlife A

Zima u zemljama Beneluksa - topla čokolada, klizaljke i romantična svetla

Belgija, Holandija i Luksemburg - zemlje Beneluksa. Poprilično su male tako da ih možete obići tokom jednog godišnjeg odmora. Lou kost aviokompanije nude vrlo pristupačne cene karata do gradova zemalja Beneluksa pa njihov obilazak i ne mora biti skup kao što možda na prvu loptu izgleda.

Mali i upakovani Luksemburg
 

Ukoliko vas put nanese na severni deo starog kontinenta, ovo su zemlje koje zaslužuju vašu punu pažnju… Krenuvši od juga, prvo ćemo "obići" tajanstveni Luksemburg. Iako najmanja zemlja zapadne Evrope i jedna od najmanjih u Evropi, visok standard je sinonim za Luksemburg. Istoimeni glavni grad je sve češće meta brojnih turista.

Luksemburg svakako nije zemlja koja se diči raskošnim galerijama, palatama, muzejima, kao ni noćnim životom… ali zato predstavlja pravu oazu mira, koji nudi bogata prirodna lepota. Pravi odmor doživećete u Ardenima, daleko od gradske vreve. Organizovana planinarenja i izleti za ovdašnje stanovništvo, predstavljaju gotovo svakodnevicu.

Ukoliko ste ljubitelj originalne i neobične arhitekture, sasvim sigurno ćete najviše vremena posvetiti glavnom gradu, koji broji tek nešto više od 50.000 stanovnika. Odbrambeni bedemi, u okviru kojih je izgrađen grad, očuvani su i zaštićeni od strane UNESKO-a. Grad se prostire na nekoliko nivoa.

U najnižem nivou, Grundu, možete uživati u romantičnim restoranima, lepoti manastira, specifičnoj arhitekturi, a u najvišem, centralnom delu grada, možete videti prekrasnu panoramu. Zanimljiv prevoz od Grunda do centra grada, čini javni lift, koji će vas za manje od jednog minuta dovesti do željene lokacije.

Ono što bi trebalo obići su Trg Viljema II, Palata velikog vojvode, katedrala, Trg ustava, kao i tajanstvene podzemne tunele…

Bajkoviti Briž
 

Posle interesantog Luksemburga, selimo se u Belgiju. Kada se spomene ova zemlja, prvo što padne na pamet jeste poznata belgijska čokolada, koja je jedan od simbola države. Podela na Flamance i Valonce, doprinela je sporijem razvoju zemlje, koja je na kraju, ipak, dostigla zavidan ekonomski nivo.

Glavni grad Belgije je Brisel, a u ovoj zemlji živi nešto više od 11 miliona ljudi. Pored Brisela, interesantni gradovi za turiste su svakako i Briž, Antverpen… Brisel krasi mnoštvo građevina u "art nuvo" stilu. Ovde možete naći galerije i muzeje sa remek-delima flamanskog slikarstva, baroka, nadrealizma… To je svet u malom, sa preko 100 različitih nacionalnosti.

Osim čokolade, odnosno popularnih pralina koje su i izmišljene ovde, Belgijanci su veliki ljubitelji piva. Stoga, bićete u prilici da birate između nekoliko stotina vrsta. Što se hrane tiče, meso i morski plodovi su omiljeni kod lokalnog stanovništva, a nacionalno jelo su "mosselen", odnosno dagnje kuvane u belom vinu, što sigurno ne treba propustiti.

Ako posetite Amsterdam zimi moćićete da klizate po zaleđenim kanalima
 

Sledeća destinacija jeste zemlja lala, Holandija. Ova prelepa zemlja, organizovana do najsitnijeg detalja, nudi za svakoga po nešto. Glavni grad je Amsterdam, koji je zbog vrhunskog geografskog položaja i bogate istorije, najdominantnija turistička destinacija u ovom delu Evrope.

Amsterdam je totalno drugačije iskustvo od recimo Briža. Vožnja biciklom kroz ceo grad, obilazak čuvenog "Madam Tiso", muzeja Van Goga, kuće Ane Frank, prelepih kanala i još lepših polja lala i vetrenjača, uklesaće ovaj grad u vašem sećanju na najlepši mogući način. Prelepa arhitektura stambenih zgrada, koje poseduju stanove vrednosti nekoliko miliona evra, naprosto će vas očarati.

Neka vas mirisi tople čokolade, pralina i belgijskih vafla ponesu u čaroban svet vetrenjača, zelenih pašnjaka i ribarskih kuća… Zemlje Beneluksa čekaju da otkrijete njihovu čaroliju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online