Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.10.2012.
08:00
Klix.ba A

Deset zemalja u koje je teško ući

Za ulazak stranih građana u cilju turističkih poseta, poslovanja ili studiranja za mnoge zemlje je potrebna viza. Međutim, u neke zemlje, koje čak i ne zahtevaju vizu, ulazak je mnogo komplikovaniji i konfuzniji.

Za ulazak u Iran viza se može dobiti na dva načina. Prva moguća ruta je putovanje na ostrvo Kish, koje se nalazi odmah pored obale Irana u Persijskom zalivu. Na ostrvo Kish se može putovati bez ikakvih restrikcija i sa bilo kojim pasošem. Drugi način putovanja je zahtevanje vize za putovanje na kontinentalni deo Irana. Većina posetilaca na samom aerodromu u Teheranu mogu dobiti turističku vizu na sedam dana.

Za one koji putuju u Irak, najsigurnije je prvo otići u grad Erbil, gde građani Evropske unije i još nekih zemalja ne mogu dobiti ulaznu vizu koja traje deset dana.

Iako se putovanje u Somaliju ne savetuje, tamo je najlakše doći letom do Adis Abebe u Etiopiji, gde se nalazi kancelarija pokrajne Somaliland, severozapadnog dela Somalije, u kojem se u kratkom roku može dobiti ulazna viza.

Ulazak u Severnu Koreju je moguć samo uz prethodno rezervisanje putovanja u putnim agencijama koje je odobrila vlada ove države. Proces je težak, ali ne i nemoguć. Kada se prikupi sva potrebna dokumentacija, ulazak u zemlju biva odobren bez većih komplikacija.

Nauru je najmanja nezavisna republika na svetu. To je malo ostrvo u južnom Pacifičkom okeanu. Proces dobijanja vize je težak i naporan. Da biste dobili vizu za ulazak prvo morate rezervisati let za ovu zemlju, rezervisati hotel u kojem ćete boraviti, kontaktirati konzulat u Brizbejnu u Australiji, popuniti mnogo formulara koje morate lično odneti u konzulat i prilikom sletanja u Nauru pokazati dozvolu za ulazak.

Sao Tome i Principe je prelepo ostrvo koje se nalazi pored zapadne obale Centralne Afrike. Ulazak u zemlju je moguć na dva načina – kontaktiranjem ambasade ili konzulata ili rezervisanjem putovanja preko putnih agencija.

Da biste dobili ulaznu vizu za Butan morate unajmiti oficijelnog operatera koji će vam objasniti celi proces. Kada uradite sve što vam kažu, ulazak u zemlju neće biti problem.

Ulazak u Centralnoafričku Republiku nije toliko težak, ukoliko možete pronaći neku od ambasada ili konzulata. Problem je u tome što se na internetu ne mogu naći skoro nikakve informacije o konzulatima.

Da biste dobili vizu za Gvineju Bisau morate otputovati u Lisabon u Portugalu ili u Ziguinchor u Senegalu, gde se nalaze konzulati ove zemlje.

Za strance je najteže ući u Libiju. Libija ima zabranu ulaska za građane mnogih zemalja. Za ulazak u zemlju je potrebna rezervacija putovanja preko licenciranih putnih agencija. Nakon kontaktiranja agencije morate poslati kopije pasoša, povratne karte, lične informacije i još nekoliko dokumenata. Viza se dobija prilikom ulaska u Libiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online