Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.10.2012.
08:00
Politika rs A

Šoping turizam: Vikend u Beču 500 din skuplji od karte do Vladičinog Hana

Ko se obreo u "Parndorfu" nadomak Beča, "Palmanova autletu" nedaleko od Trsta, "Julijus molu" u Temišvaru, segedinskim tržnim centrima "Arkad", "Tesko", "Metro", "Kora"… imao je hiljadu razloga da pomisli da je svuda jeftinije nego kod nas - mnogo jeftinije. Zato se šoping turizam na velika vrata vraća u živote naših ljudi.

Julijus mol u Temišvaru - tamo shvatite šta je sniženje stvarno
 

Ne putuju u kupovinu "šverc-komerc" razmera, ali van Srbije pazare kao da novca imaju na pretek, ne kriju potrošači. Iz "Lidla" izlaze sa po tri-četiri pune velike kese u rukama, zato što su margarin, sirevi, proizvodi od mesa, prašak i oplemenjivač za pranje veša 20 do 30 odsto jeftiniji nego kod nas.

Papirne džambo kese u "Ikei" pune sitnicama za kuhinju, kupatilo, opremanje kuće, jer na primer zidnu policu ili klub stočić ovde ne mogu da pazare za sedam do deset evra. Tri para dečjih čizama kupuju po ceni jednih u Beogradu, haljinu za dva evra, bluzicu za evro, dve majice kratkih rukava za pet, ženske cipele za deset, a mušku košulju i pulover u kompletu za 12 evra i to u radnjama poznatih robnih marki. I kad svedu računicu u jednoj šoping turi, ustvari uštede. Pri tom, makar iz autobusa vide ulice, trgove, znamenitosti gradova koje biraju kao destinacije za potrošačke izlete.

Odlazak u inostranstvo prvenstveno šopinga radi na dobrom je putu da postane uobičajena potrošačka navika, jer malo kome u doba besparice ne odgovaraju veći izbor i niže cene.

"Interesovanje za kupovinu u inostranstvu je povećano. U prilog tome ide činjenica da je popunjeno svih 70 predviđenih mesta u dabldekeru za šoping turu do Temišvara 13. oktobra, i da su uveliko rezervisana mesta za sledeći termin 28. oktobra", kažu u agenciji koja na jednodnevni izlet u Rumuniju vodi potrošače za 990 dinara. Taj aranžman podrazumeva razgledanje Temišvara (obilazak Trga pobede, Trga jedinstva, posetu srpskoj sabornoj crkvi…) a zatim šoping u „Julijus molu”. Sa 330 radnji on spada među najveće tržne centre u ovom delu Evrope.

Za samo tri sata turističkim autobusom stiže se od Beograda do Segedina. U aranžmanu koji košta 1.100 dinara putnici biraju da li će dan da provedu u Morahalom banji ili u šopingu po segedinskim molovima i hipermarketima. U "Koru" i "Metro" hrle namereni da se opskrbe namirnicama. "Arkad" je najčešće odredište kupaca koji žele da garderobu robnih marki tipa "zara", "berška", "ce end a" pazare za prosečno 20 do 30 odsto manje novca nego što bi za iste krpice morali da izdvoje u beogradskom "Ušću".

"Svaki kupac ima svoju računicu, zbog čega ide na šoping turu i koliko će novca da potroši. Manje se ide u nabavku hrane, a više u kupovinu garderobe i obuće. Kad dođu prvi put u 'Palmanova autlet' u Italiji, ili 'Parndorf' u Austriji, mnogi tek onda shvate šta su letnja, jesenja, totalna sniženja kakvih kod nas nema. U radnjama u centru Beča, kao što su 'Ha end em', košulje, bluze, džemperi iz nove kolekcije mogu se kupiti za dvostruko manje novca od stvari istog kvaliteta, ali nekog drugog proizvođača u nekoj beogradskom butiku. Onda ne čudi što se putnici iz gradića tržnica vraćaju u autobus vukući kese pune majica, pantalona, torbi, patika... Ali, ono što je zaista kvalitetno ili nosi ime svetskog brenda a kod nas je preskupo, ni u inostranstvu nije jeftinije", kažu u agenciji koja svake subote kupoholičare šalje u Segedin i Temišvar, svakog drugog petka na šoping vikend u Trst i Beč, i zbog interesovanja putnika priprema program za potrošački vikend u Solunu sa posetom tržnom centru "Kosmos".

Vikend u Beču petsto dinara skuplji od povratne karte do Vladičinog Hana

Cene aranžmana za kupoholičare razlikuju se od agencije do agencije. Šoping izlet u Segedin ili Temišvar može da se priušti za 1.000 do 1.500 dinara. Poređenja radi, više staje karta do Subotice sa Beogradske autobuske stanice.

"Do Subotice u jednom pravcu karta košta 1.140 dinara, a povratna 1.760 dinara", kazali su na stanici BAS-a. Na pitanje koliko košta povratna karta do Vladičinog Hana odgovorili su "2.980 dinara". Oko 500 dinara više potrebno je za odlazak na šoping vikend u Beč. Do Grčke ili Italije na potrošački vikend u Solunu ili Trstu kupoholičari treba da izdvoje oko 4.000 dinara.

Četvrtak 04.10.2012. 08:58
Odavno vec svi moji dolazeci kod mene u Austriju kupuju jeftiniju hranu odecu i sve sto je potrebno a u Nemackoj je sve jos jeftinije...Uvek sa ogorcenjem prokomentarisem koliko ljude u Srbiji deru u svim sferama a ocigledan primer je kafa...Pred vama je samelju i to kvalitetno zrno kao biser i ona kosta manje nego u Srbiji mesavina u kojoj i ne znate sta su strpali...Ne mora se doci bas u Austriju eto i Majdarska citam nudi sve jeftinije...bolje je doci i nakupovati bar za neko vreme stvari nego svaki dan u Srbiji preplatiti robu koja uz to i nema kvalitet...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online