Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.05.2012.
08:00
B92 A

Kefalonija: Ostrvo koje morate videti

Kefalonija je najveće jonsko ostrvo i vrlo je popularna destinacija za letovanje kod turista koji vole tradicionalnu Grčku, kakva je nekad bila.

Ostrvo je puno divnih zaliva i uvala

Nalazi se na zapadnoj obali Grčke i ima blagu klimu i prelepe plaže. Ovde nema masovnog turizma, a ostrvo ste mogli da vidite i u filmu “Mandolina kapetana Korelija” koji se dešava u vreme Drugog svetskog rata.

Statistika


Broj stanovnika: 36 312

Veličina: 907 km2

Najviši vrh: Megas Soros (1, 627 m)

Dužina obale: 237 km

Broj plaža: 39 (peskovitih i šljunkovitih)

Jezik: grčki i engleski.

Film je pomogao da se ostrvo nađe na listi destinacije koje “morate posetiti”. Ostrvo je puno divnih zaliva i uvala pa ima veoma neobičan oblik. Secerni deo stenovite obale ima male i čiste šljunkovite plaže, dok su one na jugu duge i peskovite. Kefalonija je divna za istraživanje a uz dobre puteve ovo je odlično ostrvo za vožnju.

Za one koji vole malo mirniji tempo, Kefalonija je sjajno ostrvo za šetnju, vožnju biciklom i jahanje. Lefkada, Zakintos i Itaka se nalaze u blizini, pa trajektom, motornim čamcem ili jahtom mogu da se istraže i ova ostrva.

Kefalonija ima i aerodrom. Za smeštaj možete da izaberete apartmane ili luksuzne vile, kao i tipične grčke kućice.

Kefalonija se dosta razlikuje od ostalih grčkih ostrva. Izglasano je za 10 najlepše mesto na svetu, a ima neke od najlepših plaža u čitavoj Grčkoj. To je ostrvo koje treba celo obići. Ne smete propustiti Kefalonijske pećine koje postoje hiljadama godina i ukrašene su šarenim stalaktitima i stalagmitima.

Ima više planina od bilo kog drugog jonskog ostrva, sa planiom Ainos i najvišim vrhom Megalos Soros. Na ovoj planini ratse veoma retka vrsta drveta jele (Abies Cephalonensis).

Zalivi i uvale su obeležje Kefalonije. Na severoističnom delu Myrtos Bay-a se nalaze prelepe bele peščane i šljunkovite plaže i prelepo more boje akvamarina. Odavde se vidi seoce Asos, sa impozantnom Venecijasnkom tvrđavom.

Dalje na severu, selo Fiskardo takođe čuva ostatke venecijasnog stila, a ima lepu luku sa pecaroškim čamcima, luksuznim jahtama i kruzerima.

Ovde ima divnih plaža gde se legu morske kornjače koje brižljivo čuvaju lokalne organizacije za zaštitu kornjača.
 

Ima dosta različitih načina spelovanja reči Kefalonija: (Cephalonia, Cephallonia, Kefallonia, Kefallinia).

Neki veruju da je Kefalonija dobila ime po mitskoj ličnosti Kefalu. On je bio sin boga Hermesa i njegove ljubavnice Herse, ćerke prvog atinskog kralja Kekropa. Bio je lep kao bog, kao i njegova žena Prokrida i živeo je srećno dok se u njega nije zaljubila boginja zore Eos i odnela na kraj sveta.

Nakon tragičnog kraja ljubavi Kefal je ratovao sa kraljem Amfitrionom protiv neprijatelja Tebe, a nakon toga dobio kao nagradu ostrvo na zapadnpoj obali Peloponeza koje je nazvao – Kefalonija.

Neki kažu da je ostrvo dobilo ime po grčkoj reči za glavu “kephalos” jer je najveće jonsko ostvo. Većina lokalnih stanovnika ima prezime koje se završava na “atos” a ime skoro svakog mesta se završava sa “ata”.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online