Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.03.2012.
08:00
B92 A

Najlepše prolećne destinacije

Proleće je doba godine kada se priroda ponovo rađa, a ljudi pripremaju za leto. Magija proleća menja mnoga mesta i u stanju je da preporodi čak najhladnije i najbeživotnije pejzaže.

Predstavljamo vam devet mesta na planeti koja su u ovo doba godine naročito lepa.
 

1. Toskana

Toskana se smatra rodnim mestom italijanske Renesanse i prepuna je kulturnih sadržaja. Širom sveta poznata je po izvanrednoj hrani, pejzažima, hrani i ljudima. Dom je Mikelanđela, Leonarda da Vinčija, Galilea i Botičelija i ima mnogo vrhunskih muzeja.

Posetite Toskanu u proleće i shvatićete da je svaki odmor suviše kratak da upoznate sve njene lepote.
2. Nacionalni park Stenovite planine
 

Ovaj nacionalni park u Americi ima 150 jezera i više od 60 vrhova viših od 3.700 metara. Velika nadmorska visina značio da proleće stiže nešto kasnije nego u ostatku Amerike, pa je najbolje da ga posetite sredinom maja.

I tada će vam biti potrebna toplija garderoba, ali ćete uživati u fantastičnim pejzažima i neverovatnom divljem cveću.
3. Pariz

Kako može članak o prelepim mestima u proleće da ne uključi u tu listu Pariz? Francuska prestonica poznata je kao „grad ljubavi“ i ima beskrajne bašte, drvorede i cvetnjake koji mame na razgledanje.

Temperature mogu biti prilično niske u aprilu, pa ponesite jaknu. Doduše, u maju nećete imati problema s temperaturama. Ako se nađete u proleće u Parizu, posetite Baštu Luksemburga (Jardin du Luxembourg), park od 250 hiljada kvadratnih metara u kom se nalazi veličanstvena Palata Luksemburg.
4. Finska
Ako razmišljate o putovanju u Finsku, vredi znati da treba izbegavati njen severni deo – Laponiju, gde sunce ne izlazi cele zime, a celog leta ne zalazi. Jug Finske je mnogo topliji, a priroda je prelepa.

Finska ima 187.888 jezera, a šumom je prekriveno 86 odsto zemlje. Morate se toplo obući, jer čak i na jugu u maju temperatura ne prelazi 10 stepeni.


5. Amsterdam
Amsterdam je jedno od mesta gde slobodno možete nositi džemper u toku prolećne posete. U poređenju sa letom, cene su mnogo niže. Vreme u maju je prelepo, a vazduh izuzetno čist zbog gustog gradskog zelenila i mnoštva cveća.
6. Menorka
Menorka je malo ostrvo u Mediteranskom moru kod istočne obale Španije. Porede ga sa mnogo poznatijom Majorkom i udaljeno je oko 200 kilometara od Barselone. Takođe, prelepo je u proleće.

Prosečna temperatura od 21 stepena Celzijusa znači da možete poneti i kupaći, jer se lako može desiti da vreme bude pogodno za kupanje.


7. Viktorijini vodopadi, Zambija/Zimbabve

Viktorijini vodopadi u Africi smatraju se najvećim u svetu i pobrojani su u Sedam prirodnih čuda sveta. Nalaze se na granici između Zambije i Zimbabvea i predstavljaju pad reke Zambezi.

Odlično su mesto za prolećno putovanje. Kišna sezona završava se u aprilu, a u narednih šest nedelja, kako raste nivo vode, vodopadi prosto „podivljaju“. Grmljavina vode je nešto što svakako treba oslušnuti, ali vodopade možete videti i iz helikoptera po ceni od 120 dolara.
8. Pirineji
Planinski venac Pirineja se nalazi na granici između Francuske i Španije i predstavlja pravo čudo prirode. Ima mirna planinska jezera, cirkove i neverovatne pejzaže.

U proleće Pirineji pucaju od života jer ga naseljavaju medvedi, ptice grabljivice i stotine različitih vrsta cveća. Do pirineja možete doći preko Francuske i preko Španiji ili odabrati alternativni pravac iz male države Andore.
9.Južno ostrvo, Novi Zeland
Južno ostrvo Novog Zelanda nalazi se na južnoj hemisferi, što znači da proleće traje u septembru i nobembru. Iako je ostrvo za 33 odsto veće od ostatka Novog Zelanda, naseljava ga svega 24 odsto stanovništva.

Zato nije nikakvo iznenađenje što je na tako mnogo mesta turizam glavna industrija. Južno ostrvo nudi mogućnost planinarenja, kampovanja, jedrenja i plivanja, a proleće je idealno vreme za to.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online