Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.01.2010.
12:58
Fonet A

Tunis - tirkizno more i narandžasta pustinja

Predivne plaže i istorijska blaga svake godine privlače sedam miliona turista u Tunis, zemlju u kojoj je gotovo sve podređeno ovoj grani privrede. Obala duga 1.300 kilometara, tirkiznoplavo more, nezaboravna Kartagina i Sahara, doživljaji za sva čula.

Miris, boja i dodir vetra
Više od 1.300 kilometara obale, planinski lanac koji se nad njom nadvija, a između njih doline i plodne ravnice, Sahara na jugu koja pokriva oko 40 odsto zemlje, razlozi su zbog kojih svako ko dođe u Tunis pronađe za sebe zanimaciju. Međutim, čisto, toplo i tirkiznoplavo more, peskovite plaže i niže cene smeštaja i usluga u poređenju sa drugim mediteranskim zemljama su glavni mamac za milione turista iz Evrope da potroše novac baš u Tunisu.

Od sedam miliona turista, čak četiri miliona dolazi iz zemalja članica Evropske unije, najviše iz Francuske, Nemačke, Italije i Velikire Britanije. A iz Srbije oko 25.000 turista svake godine letuje u Tunisu.

Turizam čini sedam odsto BDP, a veliki deo prihoda koji se iz te grane slije u državnu kasu ulaže se u izgradnju infrastrukture. Izgrađeno je 340 kilomatara autoputa od Bizerte, na severu, preko Tunisa, do Sfaksa, koji prolazi pored Hamameta, Port El Kantaouija, Susa i Monastira. Zemlja ima sedam međunarodnih aerodroma, a uskoro će početi letovi i sa osmog, najvećeg na severu Afrike, u Enfidi, strateški izgrađenom na pola puta između Susa i Hamameta.

Đerba, ostrvo na jugu Tunisa, tokom letnjih meseci postaje mesto za zabavu. Svi hoteli smešteni su u turističkoj zoni na severu ostrva, tako da su gradići zadržali autentičnost.

Medina u Susu
Sus, najznačajnija luka u Tunisu, sa autentičnom medinom pod zaštitom UNESKO i fantastičnim plažama, popularna je destinacija. Samo desetak kilometara severnije je Port El Kantaoui, mirno i slikovito odmaralište izgrađeno u andalužanskom stilu, sa odličnim restoranima i kafićima u marini.

Hamamet, glavna turistički centar zemlje, pre svega zbog hotela srednje kategorije i povoljnim aranžmana, privlači najviše turista. Oni sa dubljim džepom opredeljenju se za letovanje u luksuznim hotelima smeštenim desetak kilometara južnije, u okviru kompleksa Jasmin Hamamet, planski građenom samo za turiste.

Bele kuće i plavi prozori uz obalu, okruženje koje opušta
Monastir, nekada ribarska luka, sada je simbol turističke industrije sa ogromnim hotelskim kompleksima uz obalu. Svakako je nezaobilazna destinacija i glavni grad Tunis, sa prelepom avenijom Habiba Burgibe, Port de Fransom i medinom, sa uličicama uz džamiju gde se, u bogatstvu mirisa i boja, mogu pazariti filigran, grnčarija, tepisi ili proizvodi od kamilje kože.

Ukoliko neko želi da kupi najbolje tunižanske tepihe, morao bi da se uputiti u Keruan, 60 kilometara od Susa, grad u kome se nalazi Ukbetova džamija, najveća u severnoj Africi sa najstarijim minaretom na svetu. Keruan, koji je bio prestonica islamske kulture 2009. godine, privlači Muslimane iz čitavog sveta i Suniti ga smatraju četvrtim najsvetijim gradom za Islam, posle Meke, Medine i Jerusalima.


Nezaobilazna destinacija je i Sidi Bu Said, gradić na severnoj obali Tunisa, sa tipičnom andalužanskom arhitekturom, građevinama belo-plave boje, koje godinama privlače umetnike.

Zalazak sunca nad Saharom dok vas kamile lenjo klackaju preko užarenog peska
Svakako da je turistima privlačna i bogata istorija Tunisa. U blizini glavnog grada nalaze se ostaci Kartagine, grada osnovanog u devetom veku pre nove ere, koji je razaran više puta. Brojni su i ostaci feničanskih, rimskih i vizantijskih naseobina. Obavezne su i posete Muzeju Bardo, u kojem se nalazi najveća kolekcija rimskih mozaika na svetu i El Džemu, gradiću u središtu zemlje, sa fascinatnim koloseumom, trećim po veličini u svetu, koji je svake godine domaćin Međunarodnog festivala muzike.

Poseta Tunisu nije kompletna bez bez obilaska Sahare, njenih živopisnih pejzaža i oaza. Sahara je popularna za vikend ture, sa jahanjem kamila, vožnjom džipom po peščanim dinama i posetom Berberima, koji žive u pećinama ukopanim u pesak. U tunižanskom delu Sahare snimani su "Ratovi zvezda" Džordža Lukasa i "Engleski pacijent" Entonija Mingele.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online