Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.11.2011.
08:00
Smedia A

Gde u lov na vampire, vukodlake, zmajeve i veštice

Vampire, vukodlake, veštice, patuljke i zmajeve do sada ste možda viđali samo na filmu i u svojim noćnim morama. Sada možete da otkrijete gde da ih pronađete, ako to zaista ikada poželite.

Foto: Ilustracija
 

Iako možda sada ne verujete u vampire, duhove i vukodlake, to su bića koja su nekad davno u ljudima budila strah i trepet. Ako želite da budete novi "Goustbastersi" i proslavite se ulovom, evo liste pet mitskih stvorenja i mesta gde ih možete naći.

VUKODLACI U FRANCUSKOJ - Polu-čovek, polu-zver, krvoločno stvorenje koje je izrastalo iz čoveka svake noći kada je pun mesec. Mnogi stanovnici Lozèra u Francuskoj tvrde da je vukolika zver iz Ževadona zaista terorisala ljude tokom 60-tih godina 18. veka. Kralj Luj XV čak je poslao lovce kako bi uhvatili divlje stvorenje i doneli ga u Versaj, međutim, misija nije uspela.

Da biste bolje upoznali ovu legendu, trebalo bi da posetite Centralni masiv u regiji Langedok-Rusilon u Francuskoj, prebivalište potomaka originalne Zveri iz Ževadona, barem ako je verovati mitovima.

VEŠTICE U LITVANIJI - Litvanske veštice su navodno izrazito loša stvorenja, koja kradu decu i bacaju smrtonosne kletve. Ako želite da vidite čime to plaše nestašnu litvansku decu posetite Veštičije brdo (Raganų Kalnas), kod grada Juodkrante, galeriju osmadesetak drvenih skulptura na otvorenom. Ova strašna šuma magični je svet paganskih rezbarija u drvetu, zlih vila i drugih demonskih sila.

PATULJCI NA ISLANDU - Skriveni narod (huldufolk) Islanda predstavljan je na najrazličitije načine, od trolova do planinskih duhova. No, ako je verovati Islandskoj školi o patuljcima gde se uči o folkloru ove zemlje, postoji pet različitih vrsti ovih đavolčića.

Protresite grane, podignite kamenčiće u potrazi za njima i provjrite sve minijaturne kućice koje su Islanđani za njih sagradili. A možete da se priključit i nekoj službenoj turi koja se bavi potragom za patuljcima, samo pripazite da ih ne razljutite. Naime, poznato je da su patuljci mušičavi pa mogu lako da izazovu nezgodu ili lošu sreću, ali se lako mogu umiriti pesmom.

VAMPIRI U GRČKOJ - Nema lovca na čudovišta koji nije posebno obučen za borbu protiv ovih krvopija. Međutim, ne tražite ih u Vladovom zamku u Rumuniji nego u sunčanijoj klimi - u Grčkoj. Naime, najstariji vampiri potiču iz drevne Grčke - zli duhovi lamiae, epousai i klasičniji oblik vrikolakas koji ustaje iz grobova.

Ta nečasna horda neće se istopiti na suncu, naprotiv, od njega će samo bujati. Prema legendama, Santorini je prava grobnica vampira. Ako se bojite da im se suprotstavite sami, raspitajte se u gradu kad su uobičajene mesečne vampirske šetnje.

ZMAJEVI U SLOVENIJI - Ne biste verovali, ali i u komšiluku imamo čudovišta. Ne one prave zmajeve, nego ipak nekoliko centimetara kraće - čovečje ribice, malobrojna mitska stvorenja koje zaista možete da vidite uživo.

Njeno mesto u mitologiji potiče od venecijanskih pećinskih crteža u kojima su opisane zmije s krilima koje veoma podsećaju na ovog ljigavog vodozemca duguljastog tela i škrga poput perja. Možda je pitoma, ali njene oči prekrivene kožicom, albino ten i krvavo crveni nabori su zaista upečatljiv prizor. Možete ih naći, a gde drugo nego u Postojnskoj jami u Sloveniji, piše Javno.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.11.2011. 08:44
kakvih primeraka ima u Srbiji...padaju mi na pamet vrlo duhoviti odgovori al ajd necu ja da pocnem...ima ovde dosta njih koji se svakodnevno mozda srecu sa njima:)))))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online