Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.11.2011.
08:00
Vestionline A

Turističko putovanje u prošlost

Kakvo bismo stanje zatekli na najatraktivnijim turističkim lokacijama kada bismo mogli da otputujemo u prošlost?Gradovi kakve ih danas znamo, zgrade, okolima, priroda, sve je bilo potpuno drugačije pre samo neku deceniju na mnogim mestima.

Poređenjem starih fotografija iz arhiva sa novim došli smo do interesantnih uvida u to kako su se mnogi gradovi na svetu menjali. Neki na bolje, neki na gore. 

Kabul (Avganistan) - pre i posle Talibana - Glavni grad Avganistana Kabul bio je neprestana meta napada od sovjetskog rata 1980-ih godina, preko kontinuiranih napada Talibana, koji su značajno usporili izgradnju grada, do dolaska Amerikanaca i njihovog uspostavljanja "mira". Suprotno ostalim gradovima na ovom popisu, Kabul je imao negativan razvoj, od zelenog i mirnog grada pretvoren je u ruševinu. 

Bankok (Tajland)  - Dok su ulice Lumpini Parka u Bankoku ostale gotovo pa nepromenjene, sama "visina" grada doživela je transformaciju. Tamo gde su nekada bile male zgrade, danas su desetine vrtoglavo visokih nebodera koji čine prepoznatljiv obris grada. Lumpini Park danas se nalazi u samom središtu važne poslovne četvrti, a do sada je bio mesto nekoliko važnih događanja u Bankoku i Tajlandu.

Dauntaun estejt (London, Velika Britanija) - Smešten na poluostrvu južne obale Temze, Roterhit je još od elizabetanskog doba postojao kao luka, a velike promene je doživio od 1980-ih godina, što se nastavilo sve do 1999. godine, kada je počela izgradnja nove kanalizacione linije, pa sve do danas. U ovom nekada siromašnom kvartu bogati su počeli da se naseljavaju, što je kraj iz lučkog pretvorilo u stambeni. 

Drezden (Nemačka) - pre i posle napada - Kao kraljevska rezidencija kraljeva Saske, Drezden je vekovima bio vodeće kulturno i umetničko središte. Onda je nastupilo mračno doba Drugog svetskog rata i savezničko bombardovanje koje je trajalo od 1944. do 1945. godine. Na grad je bačeno skoro 4.000 bombi, koje su potpuno uništile 39 kvadratnih kilometara grada. Posle rata, tokom sovjetske okupacije i još više nemačkog ujedinjenja, izgled Drezdena se malo poboljšao, a kasnije mu je vraćen deo pređašnjeg izgleda.

Dubai  - Iako se od 1085. nekoliko puta spominje postojanje naselja, "pravi" Dubai stvoren je u 18. veku kao malo ribarsko mesto. Veliki razvoj započeo je 1960-ih godina s otkrivanjem nafte koja je privukla doseljenike, započela je velika potražnja za novim zgradama, da bi se na kraju rodio Dubai kao moderna metropola. Među njegovim zgradama nalazi se i Burž Dubai (Kalifa), najviša zgrada na svetu, visoka 828 metara.

Zgrada Flatiron (Njujork) - Ova zgrada smeštena je u 175 Aveniji na Menhetnu. Flatiron je nekada bila jedna od najviših zgrada na svetu, a njena inovativna konstrukcija izaziva divljenje i danas. Sa 22 sprata i ukupnom visinom od 87 metara, zgrada Flatiron nalazi se na više razglednica od bilo koje druge savremene zgrade u Njujorku, zaslužujući tako naziv jedne od najpoznatijih građevina ovog grada.

Zgrada ima i nadimak, Barnams foli (Barnamova glupost), jer arhitekta Daniel Barnam, koji ju je izgradio, nije dobio priliku da se odbrani od kritika da se zgrada zbog trouglastog oblika i velike visine, ne može odupreti naletima jakog vetra. Međurim, Flatiron danas ima preko sto godina, stoji ponosno i dalje je u funkciji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online