Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 11.10.2011.
08:00
B92 A

Gadafijev kompleks postao turistička atrakcija

Libijci danonoćno pristižu u Tripoli kako bi videli najnoviju turističku atrakciju - Bab al-Aziziju - doskorašnji kompleks kuća i vila u kojima su živeli Moamer Gadafi i njegova porodica.

Pobunjenici su konsolidovali svoju vlastu u glavnom libijskom gradu Tripoliju, grad je počeo da se vraća u normalu, da bi potom počeli da pristižu i prvi turisti - i to oni domaći. Naime, mnoštvo Libijaca pohrlilo je u prestonicu da vidi taj čudesan Gadafijev kompleks iz kojeg je pukovnik decenijama vladao.

"Ova znamenitost sada pripada libijskom narodu,” rekla je Aman, koja nije želela da kaže svoje prezime.

U kompleksu, koji se prostire na više od tri kilometra, nalaze se vojne barake i centralna baza Gadafijevih operacija; njegova porodica tu poseduje i kuću. Međutim, očigledno je da je kompleks Bab al-Azizia imao i bolje dane. Posle šestomesečnih konflikta ostali su zidovi prekriveni grafitima i rupama od metaka. Zapaljeni automobili, vojni tenkovi i ruševine su na sve strane.

Zgrada u kojoj je Gadafijeva porodica nekada živela sada je jedna velika ruševina. Iako izgleda potpuno nestabilno i nesigurno, to ne sprečava Libijce da vide kako je biviši diktator nekada živeo i naravno, da se slikaju ispred nje.

Abdula-Abuasara (42), povela je svoje šestoro dece da posete mesto i da im pokaže gde je "lažov" živeo. Ona kaže da čitav kompleks odiše "mirisom slobode".

Jedna od najvećih atrakcija ovog mesta su podzemni tuneli; da li ih je Gadafi koristio za beg? Mladi hrabro silaze kroz male šahtove, željni i radoznali. 

Obilazak istorijskih znamenitosti ne bi bio to što jeste da nema suvenira koje biste poneli za uspomenu. Trgovci su i na to mislili, pa su prodavci prisutni svuda oko kompleksa, a prodaju svašta od satova sa do zastava.

Međutim, nisu svi Libijci srećni onim što je ostalo od Bab al-Azizija. Muhamed Ali, još jedan posetilac kaže da bi voleo da se ona ponovo izgradi i da izgleda kao nekada. 

Život u luksuzu

 

Pobunjenici su zauzeli sve objekte koji su nekada pripadali Moameru Gadafiju i njegovoj mnogobrojnoj porodici. Ono što je sve Libijce zaprepastilo je luksuz u kojem su živeli. U letovalištu Regata nalazio se kompleks "kućica" Gadafijevih sinova Hanibala i Mutasima, uređenih po najnovijim trendovima u enterijeru, a nemeštaj i pokućstvo su iz ultra-luksuzni komadi Fendija i Armanija. Ovi bungalovi verovatno neće završiti kao "narodni". 

POVEZANE VESTI

Utorak 11.10.2011. 09:34
Molio bih vesti da ne objavljuju ama bas svsku glupost koju plasira zapadna propaganda.Gde su ti turisti , na slikama se samo vide pobunjenici koji tu njuskaju nebi li nasli nesto da ukradu. Da se pojavio neki znatizeljnik a ne turista slikali bi ga sa svih strana i hvalili se kako je u Tripoli stigla demokratija pa ljudi mogu da obilaze mesta o kojima su ranije samo sanjali.Pogledaj vesti na www.libyasos.blogspot.com . Sve sto se objavi na ovom sajtu kasnije se potvrdi.
Utorak 11.10.2011. 09:51
Ma baš pravi turisti...Na slikama se jasno vidi kako stotine (ma hiljade) Libijaca čeka u redu da vidi kako je živio 'krvožderni diktator' 42. godine. A ovo što je Gadafi imao i njegova porodica je apsolutno ništa u usporedbi s onim što imaju holivudske zvijezde. Vesti ne bi smjele objavljivati ovako plitku propagandu.
Utorak 11.10.2011. 09:47
Šta stoka može da uradi od jednog divnog kompleksa! Razvališe vilu ko demokrate skupštinu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online