Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.09.2011.
17:08
RTS A

Održana Trka preživljavanja po obroncima Zlatibora

Organizacija "Vajld Serbia" je treću godinu za redom organizovala trku preživljavanja u prirodi u kojoj je učestvovalo 45 ekipa. Cilj trke je promocija prirodnih lepota Srbije i zdravog načina života.

Treba preći 70 kilometara za dva dana i pobediti sve prepreke

U trci preživljavanja je učestvovalo 45 ekipa, koje su stazu označenu na mapi morale da pređu za dva dana. Na početku puno poleta, snage i volje, a na kraju - umor, spavanje na suncu i livadi. Između je 70 pređenih kilometara zlatiborskim vrletima, samo uz mapu, nož, kresivo i po pola litra vode.

Prva ekipa sedela je kraj vatre, u jaknama, koje, kako kažu, nisu dovoljne za noćnu temperaturu od 5-6 stepeni Celzijusa, a hranili su se onim što su našli tokom dana - bobicama i kupinama. Druga ekipa odmarala se nedaleko od manastira Dubrava, a, kako kažu, imali su više sreće i jaču hranu - krompir.

"Dobili smo krompir od jednog dečaka, tu na planini. Pitao je baku i dao nam, jer je video koliko smo iscrpljeni. Danas smo prešli tridesetak kilometara, ovde noćimo, i nastavljamo u zoru", kaže Miloš Batrićević.

Učesnici pre početka trke nisu imali pojma kuda će se kretati

Teren je pre početka takmičenja nepoznat članovima ekipa, a kako kažu, uzdaju se samo u sposobnost snalaženja i izdržljive nogu, i to naviknute na hodanje šumom i "džombama".

Da vredi truda, i da je lepo, potvrđuje pobednička ekipa "Sinovi šume". "Posle 70 kilometara, osećaj je divan, bilo je teško, ali vredi. Lepo je sve ono što smo videli - najlepši izlazak Sunca, nad Uvcem i kanjonom."

"Imamo terenska vozila za praćenje, motorole kojima proveravamo gde su ekipe, da li je neka možda zastala zbog povrede, i odmah reagujemo", kaže Ivan Nastić, iz valjevske organizacije za promociju prirodnih lepota Srbije "Vajld Serbia".

A kad dođe noć odmor i grejanje kraj logorske vatre

On je istakao da su na kontrolnim tačkama, takođe, raspoređeni ljudi koji prate kretanje ekipa, a u centralnom delu terena koji se obilazi su i ekipe Hitne pomoći.

Ekipe iz čitave Srbije, sa 120 učesnika, tokom dvodnevne avanture su zbrajale bodove za brzinu i snalaženje u prirodi. Ipak, uz zvanične, pobednici su gotovo svi - jer su pobedili divljinu. 

Sreda 28.09.2011. 08:47
Ova trka preživljavanja održava se godinama na teritoriji cele Srbije! Početkom meseca građani su s pijaca odneli svu škart robu za zimnicu,ako se povrće lepo obradi može da mu se poveća vrednost.Evo sad nezaposleni pabirče jabuke po voćnjacima,a kad krene berba kukuruza biće i za nazimad koja su se do sada hranila jeftinim dvodnevnim veknama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online