Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.09.2011.
08:00
Mondo A

Znate li šta je "efekat povratnog putovanja"

"Efekat povratnog putovanja" ili "Zašto povratak kući traje kraće nego put na more"...

Put kraće traje u povratku jer nam je ruta kojom idemo već poznata
 

Zašto nam se čini da put kraće traje kada se vraćamo kući? Odmah ćemo vam reći da za takav utisak nije "odgovorna" činjenica da nam je u povratku ruta poznata.

Kada se vraćamo kući sa godišnjeg odmora obično nam taj put brže prođe nego kad smo putovali ka željenoj destinaciji, uprkos činjenici da su udaljenost i trajanje puta nepromenjeni.

Psiholozi kažu da se ovaj "efekat povratnog putovanja" ne javlja zato što nam je u povratku poznata ruta, već zato što imamo različita očekivanja u odlasku i povratku.

"Kada putujemo ka nekom mestu često potcenimo kilometražu koju treba da prevalimo, pa onda imamo utisak da putovanje duže traje nego što je to zaista slučaj", kaže Nils van de Ven sa holandskog Tilburg univerziteta.

"Kada putujete sa decom, to izaziva beskonačan niz 'jesmo li već stigli' i 'koliko još ima' pitanja", kaže on.

Zahvaljujući tom prvom 'izneverenom' očekivanju, u povratku imamo utisak da je put kraći jer znamo šta nas čeka - prva preterano optimistična procena trajanja puta do letovališta, na primer, doprinosi iluziji da put brže prolazi kad se vraćamo.

U eksperimentu koji su sproveli holandski naučnici učestvovalo je 350 ljudi, koji su bili podeljeni u tri grupe. Prva grupa određeni put prevalila je autobusom, druga biciklom, a u trećoj su bili ispitanici koji su gledali video snimak osobe koja na toj ruti vozi bicikl.

Kada je trebalo da procene trajanje puta u odlasku i u povratku, ispitanici su procenili da je povratak bio kraći za, u proseku, 22 odsto, prenosi "Dejli mejl".

"Efekat povratnog putovanja" bio je najizraženiji kod ispitanika koji su izjavili da je odlazak do zadate lokacije trajao "razočaravajuće dugo", a potpuno je izostao među ispitanicima koji su bili unapred upozoreni da će u povratku imati utisak da put kraće traje.

Nezavisno istraživanje naučnika sa Univerziteta Pensilvanije pokazalo je da se "efekat povratnog putovanja" javlja i kada se ljudi vraćaju kući potpuno drugim putem.

Do sada se smatralo da nam put u povratku brže prođe jer nam je već poznat, a psiholozi se nadaju da će nova saznanja pružiti novi uvid u našu percepciju vremena.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online