Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.08.2011.
08:00
B92 A

Kako naplatiti greške agencija

Turisti iz Srbije ovog leta najviše žalbi upućuju na smeštaj koji ne sadrži sve što je predviđeno programom putovanja. Česte su žalbe za premeštaj u hotele za koje nisu platili aranžman ili, za veliku udaljenost smeštaja od plaže. Srećom, putnici imaju mogućnost da naplate sve što agencije nisu ispoštovale.

Nema lepšeg odmora od uživanja na plaži
 

Ovakve situacije se dešavaju, a putnici, ukoliko ne nađu zajednički jezik s agencijama, imaju na raspolaganju turističku inspekciju koja može da pokrene i prekršajni postupak protiv odgovornih. Agencije su dužne da putnicima vrate novac u slučaju otkaza putovanja i da, ukoliko ne ispune ugovor, putnicima vrate razliku u ceni za neizvršene usluge.

Kazne i do 450.000 dinara

Zbog neizvršenja usluga ili zbog toga što putnik nije isplaćen, zaprećena je kazna od 100.000 do 450.000 dinara za pravno lice, od 10.000 do 25.000 dinara za odgovorno lice i od 30.000 do 150.000 dinara za preduzetnika. Sektor turističke inspekcije dežura 24 sata na dežurnom telefonu 011/3139-686. Po svim prijavama, čak i anonimnim, postupa se po principima prioriteta, tako da kontrole počinju u roku od 48 sati.

U slučaju bilo kog odstupanja od ugovorenog programa putovanja, neophodno je da putnici u toku samog putovanja naprave pismeni prigovor predstavniku agencije i pribave dokaze za ugovorene a neizvršene usluge, jer je to osnov za ostvarivanje njihovih prava u reklamacionom postupku.

On kaže da putnici u roku od 30 dana mogu da podnesu prigovor agenciji koja je dužna da im plati razliku između ugovorene cene i cene snižene srazmerno neizvršenju usluge, u roku od 15 dana od dana podnošenja prigovora.

Ako nema dogovora, mogu da podnesu prijavu turističkoj inspekciji. Ukoliko se u toku kontrole inspekcije putnik i agencija ne dogovore, inspektor podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Miloš Jovović iz agencije Travel lend kaže da je ova agencija za celu sezonu primila samo pet prigovora, kao i da se problemi uglavnom rešavaju bez inspekcije.

"Ako su putnici u pravu, sve se rešava na licu mesta. Ili dobiju novac, popust za sledeću sezonu... Jedno je ako su platili hotel sa pet zvezdica, a dobiju sa dve. Međutim, žalbe su uglavnom neosnovane. Ako putnici nisu pravu, ide do inspekcije. Uglavnom se sve rešava na sudu, jer ne želimo da plaćamo lovcima na besplatna letovanja", kaže Jovović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online